AKHIR-akhir ini video sebuah kereta Perodua Kancil berlegar di sekitar ibu negara dalam keadaan rosak tular di media sosial. Gerak-gerinya bersahaja walau pun kondisi teruk mencuri perhatian ramai.

Korang pun mesti pernah tonton video tersebut kan?Kereta Kancil itu tidak berbumbung , bahagian pintu tidak boleh ditutup serta tayar yang pecah. Kebanyakan warganet bimbang kerosakan kereta itu boleh membahayakan nyawa pengguna jalanraya yang lain.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Zulkefly Yahya polis mengambil tindakan menyaman pemandu berusia 47 tahun yang memandu kereta tersebut setelah mendapati dia tidak mempunyai lesen memandu.

“Pemeriksaan ke atas kereta itu pula mendapati ia tidak mempunyai cukai jalan, tidak mempunyai bumbung dan tayar kereta hadapan sebelah kanan pecah,” kata Zulkefly

Zulkefly berkata, lelaki itu telah menunjukkan sebuah lagi kereta Perodua Kancil warna hijau yang tidak mempunyai nombor pendaftaran dan cermin pecah di pintu belakang sebelah kiri.

“Kedua-dua kereta itu tidak layak berada di atas jalan raya dan membahayakan kepada pengguna yang lain. Dua kenderaan tersebut ditahan di bawah Seksyen 64 Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya kepada portal berita tempatan.

Semoga kisah ini menjadi pengajaran. Sangat mustahak untuk kita memastikan kenderaan diselenggara dengan baik. Ia bukan sahaja penting untuk keselamatan diri sendiri, malah turut menyelamatkan nyawa pengguna jalanraya yang lain.

Berikut ialahtips penyelengaraan kereta yang penting dan perlu diberikan perhatian;

TAYAR

Pastikan tekanan udara pada tayar anda mengikut spesifikasi yang ditetapkan. Tekanan udara yang tidak tepat boleh menyebabkan tayar anda mudah retak dan pecah.  Selain itu, permukaan tayar anda akan haus lebih cepat.

Anda boleh mengukur tahap kehausan tayar anda dengan melihat tanda di bahagian tengah bunga tayar tersebut. Pastikan bunga pada tayar tidak kurang dari takat tanda. Periksa  tayar sekurang-kurangnya seminggu sekali.

MINYAK ENJIN

Minyak enjin atau pelincir memastikan pemanduan kereta anda senyap dan perjalanan jauh tidak menjadi masalah. Minyak enjin perlu ditukar mengikut tempoh masa pengunaan atau jumlah jarak perjalanan.

Minyak enjin jenis semi-sintetik boleh digunakan sehingga 5,000 km atau 3 bulan manakala minyak sintetik penuh boleh digunakan sehingga 10,000 km atau 6 bulan.

Jangan biarkan minyak tersebut di dalam enjin kereta melebihi had yang ditetapkan kerana ini boleh meninggalkan keladak yang akan melekat dan menebal pada bahagian dalam enjin. Ini boleh menyebabkan pelbagai masalah lain dan kerosakan kritikal pada enjin.

PALAM PENCUCUH (SPARK PLUG)

Ditukar selepas 20,000 km perjalanan. Jika anda menggunakannya sehingga 30,000 hingga 40,000 km masih tidak menjadi masalah. Tetapi jika melebihi 40,000 km, elektrod di dalam palam pencucuh akan menipis, menyebabkan cucuhan api di dalam silinder enjin tidak lengkap atau lemah.

 PENAPIS UDARA (AIR FILTER)

Iklan

Perlu ditukar setiap 20,000km kerana untuk melancar penapisan penyedutan udara luar masuk ke injection.

MINYAK GEAR (GEAR OIL)

Bagi mereka yang menggunakan transmisi manual, anda tidak memerlukan ATF tetapi sebaliknya memerlukan minyak gear. Minyak ini boleh ditukar setiap 60,000km perjalanan.

PENYEJUK RADIATOR (RADIATOR COOLANT)

Harga sebotol adalah RM8 – RM15. Selalunya berwarna hijau. Boleh ditukar setiap 60,000km sekali. Penggunaan coolant berbanding air biasa akan menjadikan enjin lebih lambat panas dan juga tak mudah mendidih. Jika boleh, anda juga boleh mongosongkan tangki radiator semasa menukar coolant (Radiator flush).

TALI SAWAT (BELT)

Iklan

Terdapat beberapa jenis tali sawat dalam kereta anda yang lebih dikenali sebagai timing belt. Anda perlu memastikan tali sawat tidak haus dan longgar. Tali sawat yang longgar akan mengakibatkan bunyi nyaring pada bahagian enjin. Servis tali sawat anda jika ini berlaku.

BREK

Anda perlu memeriksa brake disc serta lapisan brake disc setiap 15000 km. Jika lapisan pad kelihatan menipis hingga hampir pada backing plate, pad perlu diganti. Kadar kehausan ketebalan pelapik brake pad yang dibenarkan adalah tidak kurang 2 milimeter (mm).

Sekiranya ketebalan pelapik brek kurang 2 mm, hujung klip akan bergesel menyentuh brake disc dan bunyi akan kedengaran menandakan paras minimum penggunaan brake pad dan ia harus ditukar dengan segera.

Jika tidak, pelbagai masalah akan timbul apa yang kita panggil secondary defect. Antaranya brake disc akan mengalami kesan calar yang sangat banyak, brake disc akan hangit (terbakar) meninggalkan kesan hitam kebiruan dan ini akan menyebabkan less effectiveness of braking system.

Foto: JSPT KL