BARU-BARU ini tular di laman sosial apabila tersebarnya beberapa keping foto yang menggambarkan sebuah dewan pawagam yang tidak dikenali lokasinya dicemari dengan kotoran debu dan kulat akibat tidak dikunjungi orang ramai sepanjang tempoh PKP.

Terkesan dengan apa yang berlaku, TGV Cinema tampil membuat penjelasan berkenaan isu tersebut dan diterbitkan menerusi satu kenyataan akhbar.

Menurut TGV Cinema, pihaknya telah melakukan siasatan menyeluruh secara dalaman dan dapat mengesahkan sepenuhnya bahawa foto-foto yang tular tersebut bukan dari kumpulan TGV Cinema.

“Oleh kerana orang ramai kini perlu memainkan peranan khas menjaga jarak sosial aktiviti berkumpul untuk berhibur tidak dibenarkan terutama sepanjang ‘musim’ Covid-19 ini, kesihatan dan keselamatan pelanggan serta pekerja kami tetap menjadi keutamaan.

“Kami mempunyai prosedur kebersihan dan kebersihan pawagam yang sangat ketat, termasuk membersihkan dewan dengan bersih setelah setiap filem yang ditayangkan dan semua peralatan di Candy Bar dibasuh dan dicuci setiap hari,” katanya.

Menurut kenyataan itu lagi, garis panduan ketat ini dilaksanakan bukan hanya sepanjang dalam tempoh MCO.

Iklan

Pengurusan pawagam perlu diikut mengikut jadual yang telah ditetapkan dan setiap pawagam akan dilakukan pemeriksaan menyeluruh sekurang-kurangnya dua kali seminggu untuk memastikan bahawa semua peralatan disimpan dengan betul.

Sementar itu ruang Kawasan panggung seperti langsir, permaidani, tempat duduk dan juga skrin di ruang pawagam juga akan dibersihkan.

Iklan

Langkah keselamatan yang dipertingkatkan akan dilaksanakan di semua 36 lokasi TGV Cinema jika kembali beroperasi pula adalah seperti berikut:

  1. Pembersih tangan diletakkan di semua lokasi.
  2. Pemeriksaan suhu pada setiap pelanggan di titik koyak tiket.
  3. Membersihkan dan membersihkan titik sentuh pelanggan yang lebih kerap termasuk kerusi dewan selepas setiap sesi filem.
  4. Penanda jarak sosial diletakkan di zon beratur seperti kaunter tiket, kiosk, Candy Bar dan bilik cuci.
  5. Tempat Duduk Jarak Sosial – pelan tempat duduk yang unik yang bermaksud mempunyai dikira tempat kosong antara pelanggan. Ini sejajar dengan jarak sosial peraturan yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).
  6. Menambah masa di antara sesi filem untuk membolehkan pembersihan yang lebih menyeluruh dan melakukan pembersihan.
  7. Pengumuman perkhidmatan awam (PSA) #TGVCares dipaparkan di semua lokasi.
  8. Pekerja TGV memeriksa suhu mereka dua kali sehari. Mereka juga akan amati protokol kebersihan diri yang lebih tinggi dengan mencuci dan membersihkan tangan dengan kerap serta memakai topeng.

Lebih banyak perincian dan kemas kini mengenai standard keselamatan yang komprehensif akan akan TGV kongsikan dari semasa ke semasa.