FILEM Tinder Swindler, yang disiarkan di siaran Netflix pada hari Rabu lalu menjadi bualan hangat warga maya.

Ia dikatakan berdasarkan kisah benar seorang penipu di aplikasi temu janji dikenali Tinder dan menggunakan nama Simon Leviev.

Jangan lupa follow kami di Instagram!

Dalam filem berkenaan, terdapat beberapa pengakuan daripada mangsa yang ditipu oleh Simon Leviev dan wang mereka habis dikebas.

Ini fakta menarik dan sinopsis dokumentari The Tinder Swindler;

1. Filem The Tinder Swindler mengisahkan sebilangan wanita yang menjadi mangsa penipuan seorang lelaki bernama Simon Leviev. Pada mulanya, mereka bertemu di Tinder dan Simon akan meminta gadis untuk bertemu.

2. Simon menampilkan dirinya sebagai seorang yang kaya, kacak dan mempunyai perniagaan berlian. Dia juga mendakwa sebagai anak kepada Lev Leviev, seorang jutawan berlian Israel. Untuk meyakinkan mangsa, wanita akan dijemput makan malam atau menaiki jet peribadi. Ada antara mereka juga diminta menjalinkan hubungan serius dengan Simon.

3. Namun, masalah timbul apabila Simon mengaku berpindah negara atas sebab kerja. Dia mendakwa mempunyai ‘musuh’ dan akan meminta bantuan kewangan mangsa. Dia mendakwa kad kredit dan akaunnya tidak boleh diakses.

4. Begitulah cara Simon mendapat wang daripada wanita yang ditipunya melalui Tinder. Secara perlahan-lahan, mangsa menyedari bahawa mereka telah ditipu kerana wang yang tidak dikembalikan.

Baca juga Dikatakan Terlalu Kaya, Jutawan Muda Penuh Kontroversi Ini Mahu Bantu Langsaikan Hutang Negara

Lagi kes Love Scam kerugian RM10,800, ini cara mudah kenali si penipu

5. Dokumentari ini berdasarkan kisah benar seorang lelaki yang bernama Shimon Yehuda Hayut. Dia menggunakan nama keluarga Leviev dan mengaku sebagai anak lelaki Lev Leviev yang merupakan jutawan berlian sebenar. Malah, Simon dan Lev Leviev tidak mempunyai sebarang hubungan. Dalam filem itu juga dinyatakan Simon telah menipu sehingga AS$10 juta daripada mangsanya di pelbagai negara. Akibatnya, Simon telah menjadi buruan dari Israel pada tahun 2011.

Dia melarikan diri ke Finland untuk mengelakkan pelanggaran berkaitan penipuan yang dilakukannya. Bagaimanapun, Simon telah ditangkap di Finland pada 2015 kerana menipu tiga wanita. Dia dipenjarakan selama dua tahun. Dia akhirnya ditangkap semula pada 2019 dalam operasi bersama antara Interpol dan polis Israel selepas mengembara ke seluruh Eropah. Bagaimanapun, Simon dibebaskan selepas lima bulan di penjara dan bukannya 19 bulan. Diketahui, punca dia dibebaskan adalah kerana pengurangan tahanan di tengah-tengah pandemik Covid-19.

Iklan

Baca juga  Jutawan termuda di dunia berusia 9 tahun, miliki Bentley, terbang dengan jet peribadi

6. The Tinder Swindler ialah filem dokumentari dua jam arahan Felicity Morris. Selepas filem itu disiarkan, pengikut di akaun Instagram @simon_leviev_official terus meningkat.

Baru-baru ini, Simon berkongsi siaran bahawa dia akan menceritakan kisah yang ada di The Tinder Swindler, namun sedang memikirkan yang mana satu untuk disampaikan.

Iklan

Untuk para wanita jangan ketinggalan menonton filem tersebut. Ikuti bagaimana mangsa terjebak dalam penipuan online itu sekali gus boleh dijadikan pengajaran!

Sumber: Todayline