Wah! 7 jenis vaksin di Malaysia, terbaru Sinopharm, Johnson & Johnson

A
A
A

SELEPAS Astrazeneca, Pfizer, Sinovac, CanSino dan Sputnik V kini dua lagi vaksin Covid-19 diluluskan di negara ini.

Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) yang bersidang hari ini bersetuju memberikan kelulusan pendaftaran bersyarat untuk kegunaan semasa bencana bagi vaksin Sinopharm dan Johnson & Johnson.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah kelulusan pendaftaran bersyarat tersebut memerlukan maklumat kualiti, keselamatan dan keberkesanan produk vaksin tersebut dipantau dan dinilai berdasarkan data-data terkini dari semasa ke semasa.

"Ini bagi memastikan perbandingan manfaat-risiko (benefit over risk) bagi produk-produk vaksin tersebut kekal positif.

"KKM (Kementerian Kesihatan) akan sentiasa mempertingkatkan tahap kesihatan awam dalam memerangi wabak Covid-19 melalui perolehan bekalan vaksin yang telah dinilai daripada aspek kualiti, keselamatan dan keberkesanan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) dan diluluskan oleh PBKD," katanya.

Mengulas lanjut, Dr Noor Hisham berkata, kerajaan juga komited memastikan penduduk dewasa Malaysia mencapai imuniti kelompok (herd immunity) selaras dengan sasaran Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK).

Ini bermakna Malaysia kini memperoleh vaksin Covid-19 jenis Astrazeneca, Pfizer, Sinovac, CanSino, Sputnik V, Sinopharm dan Johnson & Johnson.

Wah! 7 jenis vaksin di Malaysia, terbaru Sinopharm, Johnson & Johnson

ANEKDOT vaksin Sinopharm

1. Vaksin Sinopharm CNBG Covid-19 (keluaran China) berasal dari sel vero melalui penanaman, pengaktifan dan pemurnian.

2. Kekebalan, keselamatan dan perlindungan imunisasi vaksin dikaji dengan serangkaian ujian pada haiwan seperti tikus, tikus, guinea pig, arnab dan monyet rhesus.

3. Pada 12 April 2020, vaksin Sinopharm adalah pertama tidak aktif yang diluluskan untuk ujian klinikal I / II di dunia.

4. Sejak Jun 2020, percubaan klinikal tahap III vaksin Sinopharm telah dilakukan di tujuh negara seperti UAE, Bahrain, Mesir, Jordan, Peru, Argentina dan Maghribi.

5. Vaksin Sinopharm telah diluluskan untuk penggunaan kecemasan oleh China dan empat negara lain serta untuk pendaftaran rasmi dua negara.

ANEKDOT vaksin Johnson & Johnson

1. Awal Julai lalu, Reuters melaporkan satu dos Johnson & Johnson berkesan menentang varian Delta dan beberapa lagi varian berbahaya. Data menunjukkan vaksin berkenaan mampu memberi perlindungan terhadap tubuh manusia selama lapan bulan pada tahap keberkesanan 85 peratus.

2. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) dan Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) mengesyorkan

agar penggunaan vaksin Johnson & Johnson disambung semula di Amerika Syarikat, berkuatkuasa pada 23 April 2021.

Bagaimanapun, wanita berusia kurang 50 tahun harus menyedari risiko jarang berlaku pembekuan darah dengan platlet rendah setelah vaksinasi.

Baca juga Hanya 15 saat! varian Delta ‘menyerang’ melalui udara. Berikut 7 fakta perlu ambil tahu…

3. Vaksin Johnson & Johnson berkesan 66.3 peratus dalam ujian klinikal (keberkesanan) untuk mencegah jangkitan Covid-19. Perlindungan maksimum dua minggu setelah divaksinasi.

4. Dalam ujian klinikal mendapati tiada jangkita Covid-19 sekurang-kurangnya empat minggu selepas disuntik vaksin tersebut.

Secara asasnya, suntikan vaksin bertujuan membantu mengawal penularan koronavirus khususnya dalam komuniti.

Selepas menerima dua dos suntikan ia membantu melindungi individu secara optimum bagi mengurangkan jangkitan serius.

Sumber: sinopharm.com & Centers for Desease Control and Prevention

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca