18 Puasa Di Kampong Pisang kutip RM2 juta dalam tempoh 6 hari

A
A
A

SAMBUTAN 18 Puasa Di Kampong Pisang terus menunjukkan perkembangan mantap apabila berjaya meraih kutipan RM2 juta dalam tempoh 6 hari di platform Astro First.

Jika sebelum ini watak Barkoba menjadi bualan penonton, memasuki minggu kedua tayangan, ia menyaksikan watak baru yang diperkenalkan dalam francais tersebut, iaitu Tyson 2 lakonan Jaafar Onn turut menambat hati penonton menerusi dialognya “Mim Alif Kap Nun – Mati” di dalam salah satu babak di dalam filem.

Ini juga adalah kemunculan semula oleh pelakon senior tersebut yang telah lama tidak muncul di dalam filem mahu pun drama.

Sementara itu di laman-laman media sosial, ramai yang berkongsi rasa terkesan dengan mesej yang disampaikan selepas menontonnya.

Antara komen daripada penonton di media sosial.

 

Naib Presiden, Ketua Astro Shaw & Nusantara, Raja Jastina Raja Arshad berkata pihaknya dan pengarah Mamat Khalid bersyukur filem 18 Puasa Di Kampong Pisang mendapat sambutan luar biasa.

“Kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada penonton yang telah menonton di Astro First. Setinggi-tinggi penghargaan juga buat barisan pelakon dan kru yang telah menjayakan 18 Puasa Di Kampong Pisang sehingga ia menjadi satu fenomena dan mempunyai simbolik tersendiri yang sinonim dengan bulan puasa.

“Selepas ini jika kita sebut nama Barkoba, saya yakin pasti ramai yang terus mengaitkan dengan orang tidak berpuasa dan bulan Ramadan, manakala ‘plastik hitam’ simbolik francais 18 Puasa Di Kampong Pisang,” ujarnya dalam satu kenyataan.

18 Puasa Di Kampung Pisang adalah gabungan daripada dua ‘masterpiece’ pengarah Mamat Khalid, iaitu Kampong Pisang serta 16 dan 17 Puasa.

Ia mengisahkan tentang sekumpulan penduduk Kampong Pisang masih melakukan kemungkaran di bulan Ramadan.

Ketika Barkoba menikmati makanan di siang hari dalam semak samun, tiba-tiba berlaku satu insiden. Dia telah didatangi si iblis dan membawa Barkoba kembali ke masa silam untuk mengimbau setiap tindak tanduk kesalahan yang dilakukan sepanjang hidupnya.

Barkoba mengabaikan zakat, menganaiyai orang lain, mengajak melakukan kemungkaran serta menyebabkan kecederaan dan kematian Kiambang. Dapatkah Barkoba memperbetulkan kesalahannya yang lalu dan kembali ke dunia yang nyata dan berjayakah Barkoba menyelamatkan Kiambang.

Saksikan filem 18 Puasa Di Kampong Pisang yang kini masih berada di Pawagam Rumah Anda, Astro First.

Untuk melanggan sila ke saluran 480 atau anda juga boleh strim di Astro Go atau On Demand. Dengan hanya RM15, anda boleh menonton selama 48 jam (2 hari) secara berulang-ulang.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca