Kes Saman Eizlan Yusof Terhadap Hans Isaac Dicadang Rujuk Pusat Mediasi

Untitled design (14)
Untitled design (14)
A
A
A

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur mencadangkan supaya kes saman fitnah Ahli Lembaga Pengarah Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) yang juga pelakon, Datuk Seri Eizlan Yusof terhadap rakan seperjuangannya, Datuk Hans Isaac dirujuk ke Pusat Mediasi untuk penyelesaian.

Menerusi laporan Bernama pada Rabu, Eizlan atau nama sebenarnya Idris Md Yusof, 50, selaku plaintif memfailkan tuntutan saman terhadap bekas Pengerusi Finas, Gerald Hans Isaac atau Hans Isaac, 50, sebagai defendan  berhubung dakwaan penyalahgunaan kuasa bagi mendapatkan dana untuk syarikat produksi, Excellent Pictures Sdn Bhd.

Peguam Datuk Shaharudin Ali yang mewakili Eizlan ketika dihubungi pemberita berkata, Hakim Datuk Azimah Omar mencadangkan agar kedua-dua pihak merujuk kes saman itu ke Pusat Mediasi Mahkamah Tinggi di sini, atau apa-apa cara penyelesaian sekiranya sesuai dan dipersetujui oleh mereka.

“Pada prosiding pengurusan kes hari ini (semalam), mahkamah juga menetapkan pengurusan kes selanjutnya pada 12 Ogos secara dalam talian untuk kedua-dua pihak memaklumkan perkembangan mengenai perkara itu (penyelesaian),” katanya.

Beliau turut memaklumkan prosiding secara dalam talian itu disertai seorang lagi peguam Eizlan iaitu Noor Azfar Azmi serta Isa Aziz Ibrahim mewakili Hans Isaac.

Dalam tuntutan saman difailkan pada 8 Februari lalu, Eizlan mendakwa Hans Isaac telah mengungkap, menerbit, mengeluar dan menyiarkan kata-kata fitnah dalam satu kumpulan WhatsApp ‘Persatuan Penerbit Filem Malaysia (PFM)’ yang mempunyai 200 ahli terdiri daripada penerbit-penerbit filem dan drama televisyen serta penggiat industri seni termasuk plaintif dan defendan yang kemudiannya tersebar ke media sosial lain pada 16 November 2020.

Eizlan mendakwa kenyataan fitnah itu antara lain membawa maksud, beliau memegang jawatan ahli lembaga pengarah Finas dengan mengambil kesempatan atau menyalahi undang-undang bagi mendapatkan bantuan dana daripada kerajaan untuk syarikat Excellent Pictures.

Sedangkan beliau tiada kena-mengena dengan syarikat terbabit dalam apa jua kapasiti dan tindakan defendan itu menyebabkannya kehilangan maruah, dihina dan dijauhi masyarakat umum.

Plaintif antaranya menuntut ganti rugi am untuk ditaksir tidak kurang daripada RM2 juta, ganti rugi teruk dan teladan selain menuntut defendan membuat permohonan maaf.

Hans Isaac menerusi penyataan pembelaan difailkan pada 17 Mac lalu berkata dakwaan plaintif bahawa beliau tiada kena-mengena dengan Excellent Pictures adalah tidak benar kerana walaupun plaintif tidak mempunyai sebarang jawatan atau pemegang saham di syarikat itu, namun beliau pernah berlakon dalam filem serta siri drama yang diterbitkan oleh syarikat tersebut.

Defendan mendakwa beliau hanya menghantar suatu ungkapan kata ke dalam kumpulan WhatsApp yang mana ia adalah satu kumpulan tertutup dan sebarang informasi atau apa-apa perkara yang tersebar keluar dari kumpulan WhatsApp itu adalah tanggungjawab pentadbir kumpulan kerana mereka merupakan pencipta kumpulan WhatsApp itu. -Bernama

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca