Megat Rahim guna Kuasa Dua untuk lebih dikenali      

A
A
A

PENYANYI remaja berusia 19 tahun ini pernah muncul dengan dua single berjudul Sinar dan Sudahlah.

Malah kerjasama dengan rapper dan komposer muda, Chubb-E tahun lalu sedikit sebanyak memperkenalkan lagi nama Megat Rahim dalam industri muzik tempatan.

Biarpun kehadirannya masih belum disedari ramai, tapi Megat Rahim atau nama sebenarnya, Megat Abdul Rahim Abdul Razak sudah berjaya mengumpul peminat tersendiri.

Berbekalkan pakej lengkap sebagai penyanyi, genre muzik yang diketengahkan Megat Rahim juga menarik perhatian pencinta muzik tanah air.

Terbaharu, Megat Rahim melancarkan single ketiga, Kuasa Dua hasil ciptaan sepenuhnya oleh Shazee Ishak serentak di semua platform digital sejak 4 Jun lalu.

“Lagu kali ini bergenre R&B dan pop. Kenapa genre ini, sebab sebelum ini saya ada keluarkan lagu bergenre Jazz. Jadi, untuk single terbaharu ini saya nak mencuba untuk lagu yang bergenre ‘up beat’ sikit.

“Lagu ini dirakam pada Februari lalu. Ia tidak ambil masa lama sebab saya sudah buat latihan sebelumnya. Kiranya, sebelum masuk studio saya sudah ada persediaan dan  segalanya berjalan lancar,” katanya.

Menyentuh soal populariti yang dilihat masih jauh jika dibandingkan dengan beberapa penyanyi remaja lain, Megat lebih mengutamakan soal kualiti dan bakat.

“Saya percaya populariti seseorang penyanyi boleh menjadikan lagu nyanyiannya diterima. Sebab apabila sudah popular kita menjadi milik khalayak. Dari situ semua penyokong akan suka dengan apa saja kita buat.

“Sejujurnya saya lebih memilih bakat daripada populariti. Dalam perkara ini mungkin orang lain berpendapat sebaliknya.

“Cuma, secara peribadi saya berpendapat dan melihat soal bakat perlu diketengahkan kerana ia yang akan membuatkan kita kekal dalam bidang diceburi.

“Populariti itu akan datang dengan sendiri. Malah, ia juga boleh hilang sekelip mata. Apa pun, semua ini adalah rezeki Allah SWT. Saya percaya itu,” katanya.

Megat tidak terburu-buru untuk mengejar populariti dan lebih mengutama kualiti dalam kerjaya.

Tidak berputus asa

Ditanya apabila dua single sebelum ini kurang mendapat sambutan, Megat mengakui ada terbit rasa kecewa, namun dia tetap berusaha memperbaiki diri dan tidak mahu berputus asa.

“Sejujurnya, saya agak kecewa kalau orang tak boleh terima lagu kita yang mana kita sudah berusaha sehabis baik untuk lagu itu.

“Bagaimanapun saya sentiasa berfikiran positif. Saya percaya dan yakin masa saya akan tiba juga. Dalam erti kata lain, jangan cepat mengalah dan putus asa,” katanya.

Menurut Megat, apa yang penting ketika ini adalah strategi dan cara bagaimana dia perlu lakukan untuk memperkenalkan lagu Kuasa Dua itu.

“Perancangan untuk lagu baharu ini, saya akan terus promosikan di media sosial dan kena promo sedaya upaya apatah lagi dalam musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang membataskan banyak aktiviti.

https://youtu.be/-TY1_0ZW3Go

Foto: Wan Izhar | Pakaian/Juru Gaya: Rizal Latif (rlmenswear)

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca