Siti Saleha sanggup ke Brickfield demi 'Wangi'

A
A
A

SETIAP orang sentiasa mahukan peningkatan dalam apa yang mereka lakukan, baik dalam kerjaya mahupun kehidupan. Begitu juga dengan aktres jelita, Siti Saleha yang tidak mahu berada di tahap sama dalam usaha mencapai apa yang diinginkan.

Demi menyelami watak gadis kurang upaya (OKU) cacat penglihatan bernama Wangi dalam siri terbaharu Viu Malaysia, Hilang, yang diarahkan oleh Ghaz Abu Bakar dan Sein Qudsi, Saleha sanggup turun padang ke Brickfield bagi melihat sendiri kehidupan golongan itu.

Usaha tersebut atas inisiatifnya sendiri yang merasakan ada keperluan berbuat demikian bagi memudahkan menghidupkan watak itu dengan sebaiknya.

“Saya seronok apabila mempunyai masa yang mencukupi untuk mempersiapkan diri sebelum masuk ke set penggambaran siri ini.

“Memandangkan saya memegang watak gadis buta yang jarang dijayakan sebelum ini, saya fikir adalah perlu untuk membuat sedikit homework dengan mendekati komuniti mereka.

“Saya pergi ke Brickfield dan melihat sendiri bagaimana rutin dan aktiviti mereka di sana. Memerhati dari jauh dan melihat dunia mereka yang mana ia banyak membantu saya untuk mencorakkan watak Wangi yang saya bawa dalam siri ini,” ujarnya.

Hilang yang turut menampilkan lakonan daripada Khir Rahman, Yasmin Suraya dan Aqasha itu kini sedang hangat ditayangkan di platform Viu pada setiap Khamis, bermula 17 November lalu.

Saleha memegang watak gadis buta bernama Wangi dalam siri terbaharu Viu Malaysia, Hilang.

Menurut wanita berusia 32 tahun itu lagi, sebagai pelakon yang semakin matang dalam industri, dia mahu menampilkan sesuatu yang lebih baik daripada apa yang pernah diberikan sebelum ini.

Atas sebab itu, ada kala Saleha terpaksa menolak sesuatu tawaran jika ia dilihat tidak mempunyai nilai tambah dalam lakonannya.

“Sepanjang aktif dalam lakonan, saya akui sudah melakonkan banyak watak sehingga pada tahap sekarang sering menerima karakter dan naskhah lebih kurang sama.

“Jadi saya harus lebih bijak memilih dan mencari sesuatu yang lain untuk diberikan kepada penonton. Sudah cukuplah dengan watak wanita lemah, teraniyai dan sebagainya. Saya mahukan kelainan.

“Jadi saya sanggup buat kerja lebih dengan turun padang melakukan kajian apabila diberikan karakter mencabar yang tidak pernah saya buat. Itu lebih menyeronokkan,” katanya.

Laris di platform OTT

Mengulas tentang penglibatannya yang kini dilihat banyak membintangi naskhah untuk tayangan platform Over The Top (OTT), Saleha yang pernah beberapa kali dinobatkan sebagai Pelakon TV Wanita Popular di Anugerah Bintang Popular itu menganggap ia sebagai peluang terbaik menimba pengalaman baharu.

“Saya suka terlibat dengan projek di OTT kerana selalunya mereka memberikan lebih kebebasan kepada produksi mahupun pelakon berkarya.

“Selain itu saya dapati jalan cerita yang ditampilkan juga berbeza dan banyak elemen baharu yang dapat kita belajar dalam siri-siri di platform ini. Bila benda baharu, semestinya ia jadi lebih menyeronokkan.

“Bagaimanapun dalam masa sama, saya masih buat drama untuk siaran TV, cuma pemilihan naskhahnya dibuat dengan lebih teliti,” katanya yang sebelum ini pernah muncul dengan siri Viu Original, Black 1 dan 2.

(FOTO: VIU MALAYSIA & INSTAGRAM SITI SALEHA)

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca