RASANYA tidak terlambat lagi untuk penulis ucapkan Selamat Tahun Baharu kepada semua pelayar dan pengikut SinarPlus.

Tahun baharu pastinya sudah tidak asing lagi dengan azam baharu. Sedar tak sedar, banyak azam terdahulu rupanya saban tahun tertunggak dan tidak tertunai. Jadi, apa azam baharu korang tahun ni?

Seperti Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Khairy Jamaluddin Abu Bakar juga turut tidak ketinggalan berkongsi poster ucapan Selamat Tahun Baharu buat pengikutnya di laman Instagram menerusi insta story.

Poster yang dikongsikan oleh Ahli Parlimen Rembau itu juga turut kelihatan kartun animasi mirip rupa beliau yang mana ia merupakan ilham artis ilustrasi Artotoise serupa seperti poster ucapannya pada sambutan Hari Raya yang lepas.

Melalui perkongsian itu Khairy Jamaluddin atau mesra disapa KJ turut menggunakan features popular di Instagram yang dikenali sebagai ‘Ask me a question’ bagi menjawab segala pertanyaan pengikutnya.

Antara soalan dan jawapan yang diajukan oleh pengikut berjaya mendapat respon KJ adalah seperti berikut:

 1. Pemain bola sepak kegemaran.

 • Pemain lagenda Manchester United, Mark Sparky Hughes.
 1. Kawasan kegemaran untuk jogging sekitar Kuala Lumpur.

 • Putrajaya Wetlands.
 1. Makanan kegemaran.

 • Pastinya masak lemak cili api.
 1. Filem kegemaran.

 • The Godfather.

Sedikit info, The Godfather merupakan sebuah filem drama jenayah Amerika Syarikat tahun 1972 arahan Francis Ford Coppola. Ia merupakan adaptasi novel berjudul sama karya Mario Puzo yang mengisahkan perjalanan hidup keluarga Corleone yang berhijrah dari Sicilia, Itali untuk memulakan hidup baharu di Bandar Raya New York, Amerika Syarikat.

 1. Perdana Menteri Malaysia yang menjadi pilihan dan kenapa?

“Oh, saya akan berat sebelah tetapi saya akan memilih Tun Razak. Beliau adalah individu yang bersungguh memperjuangkan dan membina negara ini dan sebahagian besar apa yang diperoleh rakyat hari ini adalah hasil usaha beliau”

 1. Jaringan gol yang masih diingati.

 • Gol Diego Maradona ketika Argentina menentang England pada Piala Dunia 1986 yang mana Maradona berjaya menbuat jaringan gol menggunakan tangan.
 1. Adakah KJ mengawal jumlah pengambilan kalori setiap hari?

“i just check kalau seluar dah ketat. most days it would be”

 1. Laluan kegemaran ketika mengayuh basikal.

“Well, it was Banting back roads until recently”

 1. Hi sir. Hope you could voice up more about the potholes to JKR.

“Yes, i think they should take ALL road complaints seriously. Not just when a minister falls. They meant well, but it was tone deaf since so many have suffered”

 1. Tempat di Sabah yang paling best gabi YB dan kenapa?

 • Gunung Kinabalu. “Top of Malaysia!”
 1. Kumpulan muzik kegemaran.

 • Pearl Jam.
 1. I failed the last job interview I went to. I’ve been unemployed for 2 years. Any encouragement?

“Hey, don’t give up. Stay motivated. Try and learn some extra skills. There are many free online couses now. Believe in youself”

 1. YB, cuba cadang untuk buat litar basikal macam dekat Thailand. Amacam cip?

“Saya dah lama minta Malaysia Airports buat litar keliling KLIA  macam Skylane di Bangkok. Harap @zafrulaziz dapat pertimbangkan”

Pelbagai lagi soalan diajukan oleh pengikutnya dan KJ dilihat tetap menjawab satu demi satu soalan yang ditanya dengan tenang dan cukup sporting.

Iklan

Namun, nampaknya soalan mengenai isu berbasikal paling gemar ditanya oleh pengikutnya dan beberapa cadangan juga telah diusulkan.

Tindakan beliau juga jelas menggambarkan KJ seorang pemimpin yang berjiwa rakyat. Tahniah KJ!

Kepada semua, dengan berbekalkan azam baharu, SinarPlus harapkan moga-moga tahun ini lebih baik daripada tahun-tahun yang sebelumnya.

Iklan

Apa yang penting, teruskan perjuangan kerana perjuangan kita belum selesai.

Anda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJAnda tanya KJ jawab. Pengikut cadang litar basikal serupa seperti Thailand, ini jawapan KJ