KEPINTARAN akal fikiran merupakan satu nilai yang tinggi bagi seorang insan. Portfolio diri akan jadi bertambah berharga, jika dikurniakan raut wajah yang jelita.

Sekiranya kedua-dua kriteria berkenaan disinergikan, maka, beruntunglah orang itu.

Mencari pakej lengkap itu tidak mudah. Namun di celah-celah kehidupan manusia, wujud wanita yang memiliki kelebihan itu. Individu yang dimaksudkan ialah Nur Nazirah Md Nasir.

nazirah nasir

Nur Nazirah atau disapa SinarPlus sebagai Nazirah merupakan adik kepada tiga pelakon terkenal tanah air iaitu Anzalna, Mia dan Afifah.

Namanya menjadi sensasi di platform media sosial apabila salah seorang kakaknya, Anzalna memuat naik keputusan cemerlangnya yang mendapat purata nilai gred 4.0.

Pencapaian itu disifatkan ramai pihak bukan sembarangan kerana wanita berusia 23 tahun itu merupakan graduan Sarjana Muda Sains Bioperubatan di Segi University, Kota Damansara, Kuala Lumpur.

Sebaik slip keputusan penuh Nazirah dilayangkan menerusi laman Instagram Anzalna, deretan kata-kata pujian berhamburan. Majoriti merumuskan bahawa wanita berkulit mulus itu layak digelar sebagai beauty with the brain (cantik dengan kepintaran).

Usikan manja warganet datang bertalu-talu dan cukup menghiburkan. Antaranya mereka menyamakan kecerdikan Nazirah umpama robot dan ‘jadi bijak kerana minum air rebusan kertas nota‘.

Tatkala SinarPlus mengingatkan kembali momen itu, Nazirah tulus mengatakan, dirinya begitu senang dan sangat berterima kasih dengan pujian ikhlas yang dituturkan.

nazirah nasir

“Saya rasa terharu sangat sebab saya tahu ramai lagi dekat luar sana yang jauh lebih bijak dan cantik-cantik belaka, tetapi bila saya diberikan gelaran seumpama itu (beauty with the brain), hati saya berbunga-bunga.

“Ia membuatkan saya lebih bersemangat untuk mencapai cita-cita lebih tinggi lagi,“ ujarnya memberi reaksi balas ketika diwawancara secara maya baru-baru ini.

Vektor kejayaan

Disogok apakah vektor atau formula beliau menjadi graduan yang memiliki minda yang geliga dan ‘mengaut‘ markah tertinggi dalam setiap subjek, anak kelahiran Montreal, Kanada itu tenang sahaja menjawab: “Sebenarnya, tiada rahsia sangat untuk cemerlang dalam pelajaran. Ini semua bergantung kepada keazaman dan semangat juang yang tinggi dalam mencapai sesuatu yang kita mahukan.

“Bila semangat juang itu ada, insya-ALLAH semuanya kita mampu kecapi. Satu lagi, semestinya banyakkan berdoa pada ALLAH SWT. Hanya ALLAH yang dapat bantu kita untuk mencapai apa yang kita impikan.“

nazirah nasir

Seperkara, tidak seperti yang dilazimkan oleh pelajar universiti lain menyusun jadual belajar setiap hari, Nazirah tidak berada dalam konstitusi itu dan ia bukan tematik pembelajarannya.

“Pun demikian, saya sentiasa ada had untuk sesuatu benda atau perkara yang saya buat,“ tutur anak bongsu kepada profesor di Universiti Pendidikan Sultan Idris, Prof Madya Dr Md Nasir Ibrahim.

Adakah susur-galur keluarga yang bijaksana diwarisi oleh Nazirah termasuk kakaknya, Afifah yang merupakan graduan dari universiti berprestij di Australia?

Mendengar soalan itu, wanita elegan berdarah kacukan Melayu, Cina, Punjabi dan Bugis itu lantas berkata, kesungguhan untuk menelaah pelajaran sebenarnya datang dari hati dan bukannya paksaan mana-mana pihak termasuk ibu bapanya.

nazirah nasir

“Seperti kata Anzalna, ibu bapa kami tak pernah paksa kami adik-beradik untuk belajar bersungguh-sungguh. Saya sendiri dibesarkan dengan melihat sendiri kesungguhan bapa untuk mencapai cita-citanya sampai ke luar negara.

“Barangkali disebabkan itu, saya pun terikut sekali nak berjaya sekali sebab saya terdorong melihat bagaimana bapa saya sambung belajar di banyak negara (antaranya di Kanada dan Australia) dan bawa kami sekeluarga bersama.

“Semua dorongan, motivasi yang datang secara alami itu membuatkan saya tergerak hati untuk menjadi sepertinya suatu hari nanti. Bahkan idola saya adalah bapa saya sendiri,“ ujarnya penuh kesungguhan.

Untuk pengetahuan pembaca SinarPlus, ayah Nazirah, Dr Md Nasir merupakan graduan dari Universiti Tasmania, Australia dan memperoleh Ijazah Doktor Falsafah Seni (Pendidikan) tahun 2008.

Populariti kakak, kahwin usia muda

Berbeza dengan yang lain, kecenderungan Nazirah nampaknya mengarah dalam bidang perubatan.

Bicaranya, ada sebab tersendiri mengapa arena itu menjadi pilihan hatinya.

Iklan

“Saya memang minat bidang perubatan kerana saya gemar menghulurkan pertolongan kepada orang lain. Dengan memilih bidang ini, saya tahu, saya dapat mengubah dunia dan membantu antara satu sama lain,“ katanya yang baru saja tiga bulan melangsungkan perkahwinan.

nazirah nasir

Plot perbualan kami kemudian bercerita tentang kerlipan populariti kakak-kakaknya yang tempiasnya turut ‘membasahi‘ Nazirah yang diketahui umum memiliki pakej serba lengkap.

Jujur katanya, dunia perubatan yang penuh misteri dan saintifik lebih dekat pada sukmanya.

“Jika ditanya jika saya terima tawaran dalam bidang seni, jawapannya belum pernah lagi setakat ini, lagipun saya memang tak berminat untuk melibatkan diri (dalam bidang seni). Bidang pengacaraan nampak agak menarik tetapi bukan dalam bidang itu (seni),“ katanya.

Terlanjur bersembang, penulis mewakilkan netizen bertanya tentang keputusannya berkahwin pada usia muda.

nazirah nasir

Pada Ogos lalu, beliau menamatkan zaman bujang bersama lelaki pujaannya, Umar Annuar.

“Pada pandangan saya, sama ada kahwin muda ataupun tua, setiap keputusan yang diambil sentiasa ada dugaan dan cabaran tersendiri. Syukur alhamdulillah setakat ini kami okey sahaja.

“Jika diberikan rezeki anak lebih awal sekalipun, kami terima dengan hati terbuka dan pada masa sama, impian tetap diteruskan insya-ALLAH,“ jelasnya.

Iklan

nazirah nasir

Ujar Nazirah, sudah pasti keakraban antara ibu, ayah, empat adik-beradik termasuk ipar-duai menjadi pedoman kepadanya membina istana bahagia bersama suami tercinta.

“Keharmonian hubungan kami adalah berkat doa daripada ibu tersayang. Saya masih berpegang kata-kata ibu yang selalu menyebut ‘semua orang mahu bahagia, tidak ada yang mahu kesakitan, tetapi tidak akan ada pelangi kalau tiada hujan‘.

“Ayat itu membuatkan kami saling menghargai dan menyayangi satu sama lain. Kehadiran suami dalam keluarga disambut dengan penuh kasih sayang,“ ungkapnya.

nazirah nasir

Dalam pada itu, ujar Nazirah, penangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)membuatkan dirinya belum berpeluang untuk memakai jubah konvokesyen.

“Namun, saya berharap selepas PKP ini berakhir, saya dapat bersama rakan-rakan seperjuangan meraikan hari yang paling ditunggu-tunggu itu,“ katanya.

Sebelum menutup tirai perbualan yang penuh dengan aura positif, peminat rona kuning pastel itu berkongsi petua yang bermanfaat kepada para pelajar yang sedang meniti tangga untuk melakar kejayaan.

“Untuk adik-adik di luar sana, jangan lupa ALLAH. Dalam dunia yang penuh cabaran dan dugaan ini, carilah arah tuju dan minat anda sendiri dan letakkan semangat dalam diri untuk tahu matlamat hidup. Insya-ALLAH semua yang diimpikan boleh dicapai dengan mudah,“ ungkapnya yang ingin terbang lebih tinggi dengan menyambung pengajian di peringkat PhD.