Pemuda ini kongsi 11 nasihat emas jutawan senyap dari Kelantan ketika naik jet peribadi hartawan itu

May 14, 2020
Azimah

BERTUAHNYA badan jika dapat bertemu insan yang mempunyai ilmu dan berkarisma. Sedikit sebanyak kita tentu dapat mencedok ‘mutiara’ dan aura yang ada padanya untuk dimanfaatkan dalam kehidupan.

Ya, bukan mudah bertemu mereka yang dalam kalangan bukan calang-calang orang bukan?

Bagi yang mengidolakan individu tersebut, tentu teruja tatkala dapat bertemu empat mata, apatah lagi berada dalam satu kenderaan dengannya. Bukan kenderaan biasher-biasher ya uols… naik jet peribadi lagi!

Menariknya individu bergelar jutawan senyap itu tak lokek berkongsi tip penuh bermakna pula.

Itu yang dikongsikan pemuda bernama Hafizi Zain yang mempunyai lebih 20k followers ini di Facebooknya.

“Pernah tengok tak ada orang balik Kelate semata2 nak beli Kuih Akok naik private jet..?

“Beliau merupakan seorang ‘Silent Billionnaire’.. Tak suka dikenali orang dan tak suka bercakap kosong.

“Saya tak mahu bercerita lebih tentang siapa beliau. Tapi saya nak ceritakan tentang 11 Nasihat Emas yang saya dapat sepanjang 30minit penerbangan dari Kota Bharu ke Subang Airport Ahad lepas dengan menaiki pesawat peribadi milik beliau,” begitu kongsinya.

Meluahkan tujuan perkongsiannya adalah supaya beliau boleh ingat pesanan daripada jutawan senyap berkenaan, Hafizi merasakan point dikongsikan agak berterabur sedikit.

Sebabnya semua nasihat emas ini katanya disampaikan secara tak langsung saja..justeru beliau cuba perkemaskan ayat supaya ramai dapat faham dan dapat manfaat dari apa yang cuba nak disampaikan.

 

“Anda boleh #Share post ini sekiranya anda rasakan ianya bermanfaat,” katanya.

11 nasihat emas tersebut adalah:

1. When u do business, don’t put all eggs in one basket. Kalau basket tu jatuh, habis semua telur-telur tu akan pecah.. Asingkan 1 bisnes, 1 company. 1 projek, 1 company.. Jangan campur adukkan semua di bawah 1 company sahaja.

2. Jangan menganggap cabaran ekonomi semasa menghalang utk kita buat bisnes. Sbg contoh, musim covid ni.. Memang ada bisnes yang tak boleh nak jalan.. Tapi ada banyak lagi peluang bisnes yang kita boleh lakukan dan boleh sukses. Explore dan terus take action. Kalau kita hanya terperap saja kat rumah mengenang nasib, memang rugi lah!

3. Jangan pernah berhenti dari memberi sedekah..sedekah dan lupakan.. Lagi banyak sedekah, lagi banyak rezeki datang mencurah-curah. Utamakan sedekah kepada adik beradik dan saudara mara dahulu. Walaupun ada saudara mara yang pernah mengguris hati, sedekahkan juga tanpa berkira.

4. Buat bisnes yang tidak melibatkan loan bank. Sebab loan bank ni lah sebenarnya yang menyebabkan cash outflow company makin drop. Dapat untung je, buat bayar loan.. Baik tak payah.

5. Banyakkan networking dengan orang-orang penting. Waktu mula-mula-mula networking, mungkin takde rasa apa yang perlu. Tapi one day, pasti akan ada benda yang kita saling perlukan pertolongan antara satu sama lain.

6. Pekakkan telinga dengan apa yang orang berkata negatif tentang kita. Sebab setiap apa yang kita buat, hanya kita saja yang tahu.. Orang lain tahu mengata jer.. so, the best solution, FOKUS dengan apa yang kita nak buat, dan apa yang kita nak capai.

7. Plan betul-betul life kita. Umur sekian sekian, apa target kita.. Dari segi kerjaya, kehidupan, rumah, kereta anak dan lain-lain. Jangan kita hanya hidup mengikut arus semata-mata.

8. Kena bijak mengambil peluang. Kadang-kadang peluang tu orang tak nampak.. hanya kita je nampak. tapi kita tak berani. sebetulnya, bila dah nampak peluang tu, grab cepat-cepat sebelum orang lain grab dulu.

9. Bila berinteraksi dengan orang kenamaan, jangan tunjuk yang kita lemah. Kena tunjuk kita ni kuat dan ada kelebihan. Jangan hanya tunduk, diam dan setuju semata-mata dengan apa yang tengah dibincangkan bersama mereka. Lontarkan idea-idea bernas untuk mereka. Barulah mereka pandang tinggi dan berani bagi projek kat kita.

10. Sekiranya kita nak business secara long term, elakkan dari melibatkan diri secara serius dalam politik. Sebab ianya sangat bahaya. Fokus kepada business.. bukan fokus kepada politik.

11. Jangan terlalu nak ‘beremosi’ dalam bisnes.. Kalau kita buat satu2 bisnes, dan bisnes tu asyik rugi dan takde masa depan..Tutup saja bisnes tu.. tak perlu nak meratap sayu.. bina bisnes baru yang lebih profitable.

Begitulah 11 Pesanan Emas dari beliau.. Apa yang beliau pesan, memang kena sangat dengan bisnes yang saya lakukan ini.. anda boleh LIKE, KOMEN & #SHARE post ni sekiranya anda rasakan ianya penting untuk orang lain juga..” kongsi Hafizi.

Jadi, bagaimana? Boleh uols ikut tip nasihat diberikan jutawan senyap itu? Mana tahu boleh dijadikan sumber inspirasi…

Selamat mencuba! -AG #PastiAdaSinar