UMI, Yana menang motor.” Demikian ungkap graduan Fakulti Sains Gunaan, Universiti Teknologi MARA, Nur Liyana Athirah Izani, 22, yang merupakan penerima skrol ke sejuta institusi itu.

Menerimanya pada Istiadat Konvokesyen Ke-97 baru-baru ini, Nur Liyana cukup bertuah kerana turut membawa pulang hadiah sebuah motosikal, cermin mata La Calisto Sdn. Bhd. berharga RM1,500, penginapan di Grand Swiss-Belhotel Melaka 3 Hari 2 Malam dan tiket Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB).

Menerusi laman sosial UiTM, Nur Liyana yang merupakan anak kelahiran Bachok, Kelantan tidak mengetahui dirinya adalah penerima skrol ke sejuta. Pun begitu, sebelum istiadat berkenaan, gadis bertuah ini menzahirkan rasa gugup.

Baca juga: Cincin Graduasi UiTM jadi trend terhangat, ramai tak sabar tunggu istiadat konvokesyen ke-97

“Saya tidak tahu ketika mula datang (untuk menghadiri istiadat konvokesyen) tadi saya berasa sangat nervous.

“Dengan penganugerahan skrol ke sejuta, ini bermakna UiTM boleh menghasilkan ramai graduan yang memasuki pasaran kerjaya.

“Saya sangat berbangga menjadi salah seorang daripadanya. Sebagai bukti UiTM mampu menghasilkan sejuta graduan, sayalah warganya,” ujar Nur Liyana.

Baca juga: ‘Kejayaan permulaan sebuah perjuangan.’ Mustapha Kamal, Susan Manen rai konvoksyen anak kedua

Penganugerahan skrol ke sejuta sekali gus mengukuhkan lagi kedudukan UiTM sebagai institusi pendidikan tinggi awam (IPTA) pilihan pelajar lepasan sekolah apabila mencatat sejarah dalam Malaysia Book of Records (MBR).

Naib Canselor UiTM, Profesor Datuk Dr Roziah Mohd Janor berkata, pihaknya sangat berbangga dapat meraikan penganugerahan skrol ke sejuta pada konvokesyen kali ini.

“Ini menjadikan jumlah skrol dikeluarkan UiTM sehingga berakhirnya majlis istiadat konvokesyen kali ini adalah sebanyak 1,003,241 skrol.

“Ia satu angka yang boleh dibanggakan kerana mencerminkan UiTM telah menggerakkan misinya dengan tepat untuk menjuarai pembangunan Bumiputera profesional menerusi kurikulum paling hadapan dan penyelidikan berimpak,” katanya.

Baca juga: Dimasyhur Pro-Canselor UiTM, ini 8 fakta Tengku Permaisuri Norashikin

Iklan

 

UiTM mewarnai sektor pengajian tinggi pada tahun 1956. Selain kampus, ia telah mengembangkan sayapnya ke seluruh negara dengan mempunyai 12 buah kampus negeri (tujuh daripadanya adalah kampus negeri berautonomi), enam kampus satelit di Shah Alam, 11 kampus satelit negeri dan 21 kolej bersekutu.

Dengan tenaga kerja seramai lebih kurang 17,770 orang dalam satu rangkaian yang besar, universiti itu menawarkan lebih daripada 500 program akademik.

Baca juga: Tahniah! Penuntut UiTM raih tempat pertama Malaysia, dunia peperiksaan ACCA

Iklan

Baca juga: Tamat latihan, Tengku Ahmad Ismail ditauliah Royal Military Academy Sandhurst, Agong, Permaisuri jadi tumpuan

Sumber: UiTM 1, 2

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramThreadsYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang!