“SETIAP pagi saya keluar pergi kerja saya keluar macam biasa. Saya naik motor tapi tak beritahu isteri saya telah dibuang kerja.

Begitulah pengakuan seorang pemuda kepada sebuah stesen radio pagi semalam.

Katanya, dia bertindak sedemikian kerana diselubungi rasa bersalah dan tidak sampai hati untuk memberitahu isterinya yang dia telah dibuang kerja.

Menurutnya, semua orang tengah struggle cari kerja sekarang.

“Saya buat kerja harian, tak kisah la. Saya keluar pakai macam biasa, tapi sebenarnya saya ada baju salin dalam motor,” kongsinya kepada Suria FM.

Menceritakan kisahnya, pemuda itu memberitahu dia kehilangan kerja disebabkan perintah kawalan pergerakan sebelum ini.

Artikel berkaitan: Ultraman kecek Klate, imaginasi tinggi Tok Dalang termuda Malaysia

Iklan

Bermacam-macam kerja yang dilakukan sepanjang tiga bulan ini dan akhirnya dipertengahan September dia mendapat perkhabaran gembira apabila mendapat kerja baru.

Iklan

“Alhamdulillah nak dijadikan cerita 14 September saya dapat kerja. Masa nak pergi interview saya beritahu isteri, saya dapat interview, dibuang kerja saya tak beritahu.

“Saya cuma nak nasihatkan siapa-siapa yang dibuang kerja atau on the way (dalam perjalanan) cari kerja, percaya dengan diri sendiri, kita usaha Allah tolong kita,” pesannya sebelum menamatkan panggilan.

Justeru, apa jua rintangan yang kita hadapi, percayalah jika kita berusaha dan yakin, Allah akan memberi ganjarannya kelak.