7 Julai iaitu semalam merupakan Hari Coklat Sedunia. Jadi apa ada dengan coklat?

Hidup kita ‘sangat dekat’ dengan coklat. Pasti segenap lapisan usia mengenalinya. Jadi, jika tak suka coklat sekali pun, sudah tentu ada saja anak, saudara dan rakan-rakan kita yang menggemarinya. Justeru kena ambil tahu!

Sebelum itu kenali dulu tiga jenis coklat utama, iaitu:

i. Coklat gelap
Coklat gelap atau dark chocolate hanyalah likuor coklat, mentega koko tambahan, gula, pengemulsi (biasanya lesitin) dan vanila atau perasa lain. Dark chocolate mungkin mengandungi lemak susu untuk melembutkan tekstur, tetapi ia umumnya tidak mempunyai rasa susu. Dark chocolate juga dikenali sebagai coklat semi-manis. Coklat tanpa pemanis, atau coklat masak, adalah 100 peratus likuor coklat dan biasanya sangat pahit dan astringen. Dark chocolate sering mempunyai peratus koko yang lebih tinggi, yang bermakna ia mempunyai lebih tinggi biji koko di dalamnya daripada chocolate lain.

ii. Coklat susu
Semua seperti dark chocolate, tetapi ditambah dengan pepejal susu. Coklat susu (milk chocolate) manis dan berkrim biasanya tidak dibuat dengan susu sejuk dan berbuih. Ia biasanya dibuat dengan pepejal susu kering, yang kelihatan seperti susu tepung. Milk chocolate mempunyai sekurang-kurangnya 10 peratus (%) likuor koko mengikut berat, dan sekurang-kurangnya 12% pepejal susu. Ia adalah jenis coklat makan yang paling biasa.

iii. Coklat putih
Dikenali sebagai white chocolate, ia mempunyai mentega koko (milk chocolate tolak pepejal koko). Selain mentega koko, gula, pepejal susu, lesitin dan vanila, white chocolate mungkin mengandungi perasa lain. Ia mempunyai sekurang-kurangnya 20 peratus mentega koko, 14 peratus susu pepejal, dan tidak lebih daripada 55 peratus gula.

Malangnya peranan coklat selalu ‘dipandang serong’ terutama dikatakan boleh mengundang masalah berkaitan kesihatan. Stigma yang tidak tepat hinggakan kelebihan ada padanya dikaburi.

Coklat dan Kesihatan

Coklat adalah kalori yang tinggi dan mengandungi karbohidrat, gula, dan lemak, serta sejumlah protein. Ia kaya dengan sumber vitamin B12, niacin, riboflavin, vitamin E dan mineral seperti fosforus, mangan, dan zink. Ia juga mengandungi kalsium, magnesium, kalium, dan besi. Coklat, terutamanya pelbagai dark chocolate yang diperbuat daripada biji koko, mengandungi dengan pelbagai antioksidan yang kuat seperti flavonoid dan polifenol.

Berikut kebaikan coklat untuk kesihatan yang pasti ramai tak sangka:

1. Mengurangkan risiko jantung

Pengambilan coklat mengurangkan risiko kardiovaskular. Asid stearat, walaupun menjadi asid lemak tepu yang terdapat dalam koko, tidak menyumbang kepada paras kolesterol. Ia dapat mengurangkan kemungkinan serangan jantung dan aterosklerosis yang disebabkan oleh pembengkakan arteri.

Koko juga dikenali untuk mengurangkan tahap LDL (buruk) kolesterol dan meningkatkan tahap HDL (baik) kolesterol. Sifat antioksidan flavonoid juga melindungi jantung daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

2. Mengurangkan berat badan

Kebenarannya adalah wanita tidak benar-benar berfikir tentang kehilangan berat badan apabila ia membabitkan manfaat coklat untuk kesihatan.

Bagaimanapun, nampaknya, ada kemungkinan menurunkan berat badan sementara masih makan beberapa dark chocolate.

Kajian menunjukkan bahawa dark chocolate adalah lebih mengenyangkan daripada milk chocolate. Dalam masa yang sama, makan beberapa dark chocolate akan mengurangkan keinginan untuk manisan, lemak, atau makanan masin. Ini bermakna kita dibenarkan untuk mendapatkan dark chocolate secara harian dan ia akan membuat ia lebih mudah untuk kekal kepada diet.

3. Mengekalkan sistem saraf

Satu kajian menunjukkan bahawa epicatechin dan flavonoid, sebatian yang hadir dalam dark chocolate, membantu melindungi otak daripada strok. Dalam satu kajian, sebatian ini juga didapati dapat membantu menurunkan risiko gangguan saraf, seperti penyakit Alzheimer.

4. Merawat batuk dan selesema

Koko, kerana vitamin-C, alkaloid, dan flavonoid yang terdapat di dalamnya, memberikan kelegaan daripada batuk dan selesema. Asid lemak seperti asid stearat, asid palmitik, dan asid oleik di dalamnya memberikan kelegaan daripada sakit tekak, batuk berterusan dan selesema.

5. Mencegah diabetes

Kita semua tahu bahawa diabetes merupakan salah satu masalah kesihatan utama pada masa ini. Kelihatan seperti menarik kerana ia mungkin berbunyi, manfaat makan coklat juga termasuk dalam keupayaan untuk mencegah diabetes. Ada kajian, peserta mendapatkan sebahagian daripada dark chocolate setiap hari untuk 15 hari. Selepas tempoh percubaan mereka melihat rintangan insulin menurun sebanyak 50%. Pakar mengatakan bahawa ini adalah kerana flavonols meningkatkan pengeluaran oksida nitrik. Ini membantu badan mengawal sensitiviti insulin.

6. Mengurangkan tekanan/stres

Koko mengandungi tryptophan, asid amino yang mempunyai kesan yang menenangkan. Ini mempunyai kesan menenangkan dan menyegarkan dalam kes-kes ketegangan dan tekanan.

Selain itu, koko juga mengandungi kafein yang merupakan alkaloid, theobromine dan phenylethylamine (amine, khususnya dikenali sebagai antidepresan) yang semuanya adalah perangsang. Mereka adalah pengawalan mood yang sangat berkesan dan antidepresan.

7. Mengawal tekanan darah

Flavonoid dalam koko mengandungi polifenol seperti catechins, epicatechins, dan procyanidins, yang telah dilihat meningkatkan kadar oksida nitrat dalam darah, yang membantu mengekalkan tekanan darah yang betul. Nitrik oksida membantu mencegah penebalan darah dan mengekalkan kecairan, dengan itu mengurangkan tekanan pada arteri dan urat dan akhirnya mengawal tekanan darah.

Sebaliknya, dalam kes orang yang menderita tekanan darah rendah, perangsang seperti kafein dan theobromine, serta gula yang hadir dalam chocolate , membantu meningkatkan tekanan darah untuk memperbaiki tahap tekanan.

8. Meningkatkan tahap tenaga

Asid lemak seperti asid stearik dan asid palmitik (kedua-duanya tepu) dan asid oleik (tak tepu) membantu mengurangkan berat badan dan memberikan tenaga, tanpa risiko pengumpulan kolesterol, seperti koko tulen. Apabila koko dijadikan coklat, jumlah kolesterol yang anda dapat bergantung kepada jenis susu (tona, semi-tona atau krim penuh) dan produk susu (mentega, pepejal susu) yang digunakan di dalamnya dan senaman yang anda lakukan. Gula dalam chocolate juga memberi tenaga dan melegakan tubuh.

9. Kecerdasan yang lebih tinggi

Coklat membuat kita lebih berjaga-jaga, yang secara tidak langsung juga membantu meningkatkan kecerdasan. Flavonoid meningkatkan aliran darah ke otak. Satu kajian mengatakan, memberi anak makan coklat semasa peperiksaan akan meningkatkan keupayaan penyelesaian matematiknya.

10. Perlindungan matahari

Iklan

Lembapkan kulit secara berkesan dengan coklat dan kita tidak akan perlu bimbang tentang liang tersumbat lagi. Ramai mungkin fikir ia bertentangan tentang coklat, tetapi ia sebenarnya adalah minyak hidrogenasi membantu masalah liang roma tersumbat.

Selain di atas, terdapat banyak lagi manfaat coklat. Antaranya adalah meningkatkan pengoksidaan, meningkatkan perkembangan janin, meningkatkan penglihatan, bertindak sebagai prebiotik, mencegah diarrhea dan lain-lain.

Manfaat coklat dalam mengubah emosi dan mood

Coklat memberi kedua-dua kesan negatif dan positif. Sesetengah orang, apabila mereka sedih atau tertekan, mengalami keinginan coklat. Semasa makan coklat mereka melaporkan bahawa perasaan mereka adalah bangkit dan berasa lebih baik. Kebangkitan mood ini adalah sementara apabila kesan ini berkurang, mereka sekali lagi kembali kepada keadaan mereka sebelum ini.

Coklat kaya dengan karbohidrat, yang meningkatkan kadar yang mana tryptophan memasuki otak. Ini meningkatkan tahap serotonin, neurotransmitter yang mengawal perasaan, mewujudkan perasaan yang baik.

Ada sebenarnya sebab kimia yang dipanggil anandamide, neurotransmitter yang dihasilkan dalam otak yang sementara menyekat perasaan kesakitan dan kemurungan.

Ia adalah terbitan daripada perkataan Sanskrit iaitu “bliss,” dan salah satu perkara yang menarik tentang chocolate adalah ia bukan sahaja menghasilkan sebatian ini, ia juga mengandungi bahan kimia lain yang memanjangkan “rasa baik” aspek anandamide.

Sesetengah saintis percaya bahawa phenylethylamine dan theobromine boleh menyebabkan perubahan dalam perasaan. Phenylethylamine menyebabkan tekanan darah dan gula dalam darah meningkat. Ia menjana perasaan waspada dan kepuasan sekali gus mewujudkan perasaan yang mendamaikan. Tetapi, tempoh yang singkat emosi meningkat diikuti oleh tempoh emosi yang rendah. Theobromine terdapat secara semula jadi dalam koko dan bertindak sebagai antidepresan, tetapi telah diketahui menjadi toksik kepada haiwan.

Makan coklat juga boleh menimbulkan rasa kebimbangan. Phenylethylamine dikatakan menyebabkan pengembangan salur darah dalam otak menyebabkan sakit kepala. Walaupun ia masih diperdebatkan sama ada phenylethylamine mencapai otak.

Dark chocolate VS white chocolate

Makan dark chocolate telah memberi kesan positif kepada kesihatan. Kajian menunjukkan bahawa makan satu bar (1.4 auns) dark chocolate boleh menurunkan tahap hormon yang menyebabkan tekanan emosi dan kebimbangan. Oleh kerana kandungan antioksidan flavanol yang tinggi dalam kacang cocao, dark chocolate mempunyai manfaat untuk kesihatan kardiovaskular dan menurunkan tekanan darah.

Selain itu, white chocolate tidak mempunyai manfaat kesihatan yang sama. Ia adalah sumber kalori kosong dengan standard 1.4 auns bar mempunyai 225 kalori dan banyak gula dan lemak tepu. Walau bagaimanapun, kerana ia tidak mengandungi coklat, ia adalah bebas kafein yang mana sangat sesuai untuk mereka yang sensitif terhadap kafein.

Iklan

Kesan Sampingan Coklat

Walaupun rasa manis coklat menyenangkan, terdapat beberapa kekurangan yang berkaitan dengan makan makanan kaya khasiat ini. Namun perlu diketahui juga bahawa coklat mempunyai beberapa kelemahan pemakanan yang boleh menjadikannya pilihan yang tidak baik untuk diet anda.

Alergi/alahan
Kita lebih cenderung mempunyai reaksi alahan coklat jika alah kepadanya atau bahan asasnya, koko. Tetapi bahan-bahan lain yang terdapat dalam coklat, seperti susu, gandum, dan kacang juga boleh menyebabkan alahan.

Sensitif kepada coklat dan alergi kepada chocolate adalah 2 keadaan yang berlainan. Seandainya sensitif terhadap koko atau bahan lain seperti tyramine asid amino, mungkin boleh makan sedikit coklat tanpa sebarang masalah. Tetapi jika dimakan dalam jumlah yang banyak, coklat boleh mencetuskan reaksi dalam saluran pencernaan atau bahagian lain dalam badan.

Individu yang sensitif kepada coklat boleh mengalami simptom seperti:

Jerawat
Kembung perut
Sembelit
Sakit kepala atau migrain
Ruam kulit
Sakit perut
Elemen toksik
Coklat juga boleh mengandungi toksin yang tidak diisytiharkan. Laporan Mac 2018 dalam Journal of Food Composition and Analysis menunjukkan bahawa kedua-dua chocolate dan koko mentah yang diproses mempunyai kadmium dan nikel yang tidak selamat. Logam berat ini berkumpul di dalam badan anda dan boleh menyebabkan kerosakan kekal. Malangnya, kanak-kanak di seluruh dunia mungkin mendapat pendedahan yang tidak dapat diterima daripada logam berat akibat daripada makan coklat.

Coklat dan pedih ulu hati
Kesan sampingan negatif coklat mungkin termasuk pedih ulu hati. Menurut American Society for Endoscopy Gastrointestinal, coklat mengurangkan tekanan spinkter esofagus, perubahan yang dapat membuat anda terdedah kepada pedih ulu hati. Malah, buletin dari National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases mengesyorkan supaya menghindari coklat sebagai cara untuk mencegah simptom refluks gastroesophageal.

Coklat dan kanser

Makan coklat menawarkan banyak flavonoid. Antioksidan ini telah membantu melawan kanser. Bagaimanapun, penulis artikel Julai 2016 di BMC Cancer menyarankan sebaliknya. Para penyelidik meninjau beberapa ribu orang dengan kanser prostat. Korelasi menunjukkan bahawa pengambilan coklat yang lebih besar menjadikannya lebih kemungkinan peserta mempunyai kanser. Penulis tersebut menganggap beberapa penjelasan untuk hasil yang mengejutkan ini. Sebagai contoh, kandungan karbohidrat yang tinggi bagi kebanyakan produk coklat mungkin menjadi penyumbangnya. Coklat bebas gula boleh menawarkan faedah koko tanpa meningkatkan risiko obesiti dan kanser.

Kredit: Hello Doktor

Foto: Sumber internet, The Image Bank