SUDAH menjangkau setahun lebih kita ‘hidup’ bersama wabak pandemik yang mengegarkan seluruh dunia.

Masakan tidak, sehingga hari ini wabak itu telah merekodkan 81,669,521 kes telah dicatatkan dengan 1,781,442 kes kematian dan 57,795,786 kes sembuh di seantero dunia.

Oleh kerana wabak berkenaan tersebar sangat meluas, ia kini sangat digeruni dan ditakuti orang ramai. Selain wabak pandemik Covid-19, masih banyak lagi penyakit lain yang tersebar di luar sana.

Oleh itu, SinarPlus kongsikan 10 wabak pandemik dan epidemik terkini sepanjang bulan Oktober, November dan Disember tahun ini yang telah disenaraikan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

  • Penyakit virus Mayaro – Guyana Perancis, Perancis

Pada 13 Oktober 2020, pihak berkuasa kesihatan Perancis secara rasmi melaporkan 13 kes demam Mayaro yang disahkan oleh makmal di Guyana Perancis, Perancis.

Pada bulan September 2020, Institut Pasteur de la Guyane (IPG) (anggota Makmal Rujukan Nasional Perancis untuk arbovirus) mengenal pasti dua kes jangkitan virus Mayaro (MAYV) yang disahkan oleh reaksi berantai polimerase transkripase terbalik (RT-PCR) dan satu kemungkinan kes didapati positif untuk antibodi Mayaro.

Pesakit kes menunjukkan gejala seperti denggi dan sakit sendi dan diuji negatif untuk denggi oleh RT-PCR.

  • Strain varian yang berkaitan dengan SARS-CoV-2 – Denmark

Sejak Jun 2020, 214 kes manusia Covid-19 telah dikenal pasti di Denmark dengan varian SARS-CoV-2 yang dikaitkan dengan cerpelai, termasuk 12 kes dengan varian unik, yang dilaporkan pada 5 November.

Kesemua 12 kes dikenal pasti pada September 2020 di Jutland Utara, Denmark. Kes-kes tersebut berusia antara 7 hingga 79 tahun, dan lapan mempunyai kaitan dengan industri pertanian mink dan empat kes adalah daripada masyarakat setempat.

  • Rift Valley Fever – Mauritania

Kementerian Kesihatan (KKM) memberitahu WHO bahawa antara 13 September dan 1 Oktober 2020, lapan kes Rift Valley Fever (RVF) termasuk tujuh kematian disahkan pada penternak haiwan.

Daerah yang terjejas termasuk Tidjikja dan Moudjéria (wilayah Tagant), Guerou (wilayah Assaba) dan Chinguetty (wilayah Adrar).

Pengesahan makmal mengenai jangkitan RVF dilakukan menggunakan tindak balas rantai polimerase transkripsi terbalik (RT-PCR) di Institut Penyelidikan Kesihatan Awam Nasional (INRSP) di Nouakchott.

Umur pesakit yang dijangkiti berbeza antara 16 dan 70 tahun dan termasuk seorang wanita dan tujuh lelaki. Ketujuh-tujuh kematian itu berlaku di kalangan pesakit yang dirawat di hospital dengan demam dan sindrom hemoragik (petechia, gingivorrhagia) dan muntah.

  • Avian Influenza A (H5N1) – Laos

Kementerian Kesihatan di Republik Demokratik Rakyat Lao (PDR) melaporkan kes manusia dijangkiti virus flu burung (H5N1).

Kes tersebut adalah seorang wanita berusia satu tahun yang mengalami gejala demam, batuk produktif, sukar bernafas dan hidung berair pada 13 Oktober 2020.

Beliau dimasukkan ke hospital kerana sakit pada 16 Oktober dan diberhentikan pada 19 Oktober.

Sebagai sebahagian daripada pengawasan sentinel jangkitan virus pernafasan akut (SARI), spesimen dikumpulkan pada tarikh dimasukkan ke hospital dan disahkan positif positif selesema burung A (H5N1) pada 28 Oktober dengan tindak balas rantai polimerase transkripsi terbalik (RT-PCR) di Pusat Kebangsaan Makmal dan Epidemiologi (NCLE).

  • Penyakit virus Ebola – Kongo

Pada 18 November 2020, Menteri Kesihatan Republik Demokratik Kongo mengisytiharkan berakhirnya wabak Penyakit Virus Ebola (EVD) di Provinsi Equateur .

Pengisytiharan itu dibuat sesuai dengan cadangan WHO, 42 hari setelah kes terakhir yang disahkan diuji negatif untuk kali kedua pada 6 Oktober 2020 di Zon Kesihatan Makanza, Provinsi Equateur.

  • Demam kuning – Nigeria

Laporan sekumpulan kematian akibat penyakit yang tidak didiagnosis diberitahu pada 1 November 2020 melalui Pengawasan Berdasarkan Acara di dua negeri, Delta dan Enugu, yang terletak di selatan Nigeria.

Iklan

Sistem pengawasan kesihatan Delta State telah diberitahu tentang wabah pada 30 Oktober 2020, berikutan sekumpulan kematian yang menunjukkan gejala serupa.

  • Hepatitis E Akut – Burkina Faso

Antara 8 September dan 24 November 2020, wilayah Utara-Tengah Burkina Faso melaporkan kumulatif sebanyak 442 kes penyakit kuning demam.

Sebilangan besar kes (87.5 peratus) dilaporkan dari daerah kesihatan Barsalogho dengan 387 kes dan 16 kematian, mewakili angka kematian kes 4.1 peratus. Sebanyak 15 daripada 16 kematian dilaporkan pada wanita hamil atau selepas bersalin.

  • Varian SARS-CoV-2 – United Kingdom dari Great Britain dan Ireland Utara

Pada 14 Disember 2020, pihak berkuasa United Kingdom dari Britain dan Ireland Utara melaporkan kepada WHO bahawa varian SARS-CoV-2 baru telah dikenal pasti melalui penjujukan genomik virus.

Varian berkenaan disebut sebagai SARS-CoV-2 VUI 202012/01 (Varian Under Investigation, tahun 2020, bulan 12, varian 01).

Analisis awal menunjukkan bahawa varian dapat menyebar dengan lebih mudah antara orang lain.

Penyelidikan sedang dilakukan untuk menentukan apakah varian itu dikaitkan dengan perubahan keparahan gejala, tindak balas antibodi atau keberkesanan vaksin.

Iklan
  • Demam kuning – Guinea

Antara 6 November dan 15 Disember 2020, 52 kes disyaki demam kuning (YF), termasuk 14 kematian dilaporkan di Guinea.

Sebanyak 50 kes dilaporkan dari daerah kesihatan Koundara di barat laut Guinea, satu dari daerah kesihatan Dubreka (berhampiran Conakry, di barat daya) dan satu dari daerah kesihatan Kouroussa, di pusat negara.

  • Penyakit virus Oropouche – Perancis

Pada 30 September 2020, Badan Kesihatan Wilayah Guiana Perancis (ARS) melaporkan pengesanan pertama virus Oropouche (OROV) di Guyana Perancis.

Pada 22 September 2020 Institut Pasteur di Cayenne (anggota Makmal Rujukan Nasional Perancis untuk arbovirus) telah memaklumkan Titik Fokus Nasional IHR Perancis mengenai tujuh kes jangkitan virus Oropouche yang disahkan oleh makmal di desa Saül.

Kes-kes berkenaan dikenal pasti berikutan penyiasatan klinikal terhadap sebilangan besar penyakit seperti denggi di kampung.

Sumber: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)