3 langkah mudah guna button push start pada kereta. Jangan main tekan sahaja ya!

online (2) (1)
online (2) (1)
A
A
A

KEBANYAKAN kereta baharu sekarang tersedia dengan push start button.

Rekaannya tanpa memerlukan pemandu 'mencucuk' lubang kunci untuk hidupkan enjin.

Namun, kunci itu perlu sentiada disimpan bersama seperti di dalam poket.

Lazimnya, si pemandu akan menekan brek dan terus tekan pada button start seusai masuk ke dalam kereta.

Sebenarnya, kongsi seorang pelayar Facebook Syam Perodua KL baru-baru ini, cara itu boleh memberi kesan buruk pada jangka masa panjang tau!

Kongsinya, terdapat tiga langkah betul untuk menggunakannya iaitu:

Langkah 1: Tekan start stop button itu sahaja tanpa memijak pedal brek lalu biarkan panel eletronik menyala terlebih dahulu.

Langkah 2: Tekan start stop button kali kedua untuk menghidupkan panel intrument meter kereta, kotak meter akan menyala dan bersedia untuk dihidupkan secara keseluruhan.

Langkah 3: Biarkan dalam 5 hingga 7 saat, selepas itu barulah tekan pedal brek dan tekan sekali lagi untuk hidupkan enjin pula .

"Dengan cara itu, kotak komputer yang mengawal semua sistem dalam kereta akan sempat menghantar semua signal ke bahagian komponen dan sensor ygang penting pada seluruh kereta tanpa dalam keadaan terkejut," terangnya.

Namun, dalam satu video yang dikongsikan oleh Nazmi Ismail melalui YouTube mengenai kaedah betul penggunaannya.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca