Suka-suka nak buat pembedahan plastik, kosmetik? Ini 5 risiko yang perlu diketahui

A
A
A

JIKA dahulu barangkali dilihat tabu, begitupun pada masa ini individu yang melakukan pembedahan plastik mahupun kosmetik dengan beraninya mendedahkan mereka menjalani prosedur tersebut.

Tanpa segan silu dan begitu bangga dengan hasil pembedahan yang dilakuka. Ya, untuk seketika hasil proses tersebut agak mengagumkan orang di sekeliling yang melihatnya.

Begitupun, siapakah sebenarnya yang patut melakukan prosedur ini? Begitu juga sekiranya ia dijalani oleh orang yang sihat atau tiada keperluan melakukannya selain hanya menuruti keinginan diri, adakah boleh mengundang bahaya?

Berikut perkongsian laman kesihatan, Hello Doktor:

PEMBEDAHAN PLASTIK

Pembedahan plastik sepatutnya memberi tumpuan kepada pembaikan kecacatan untuk membina semula fungsi normal dan penampilan.

Pembedahan plastik ditakrifkan sebagai pembedahan khusus untuk pembinaan semula kecacatan muka dan badan akibat gangguan kelahiran, trauma, luka terbakar dan penyakit.

Kalau nak tahu, ia bertujuan untuk membetulkan semula bahagian-bahagian disfungsi badan. Walaupun banyak pakar bedah plastik memilih untuk melengkapkan latihan tambahan dan juga melakukan pembedahan kosmetik, asas latihan pembedahan mereka masih lagi pembedahan plastik rekonstruktif.

Jenis prosedur pembedahan plastik:

1. Pemulihan payudara

2. Pembedahan pembaikan kesan terbakar

3. Pembaikan kecacatan kongenital: Cleft Palate, pembaikan kecacatan ekstrem

4. Pembinaan semula ekstrem yang rendah

5. Pembedahan tangan

6. Pembedahan pembaharuan parut

PEMBEDAHAN KOSMETIK

Berbeza dengan pembedahan plastik, pembedahan kosmetik pula memberi tumpuan kepada peningkatan penampilan. Prosedur, teknik, dan prinsip pembedahan kosmetik memberi tumpuan sepenuhnya kepada peningkatan penampilan pesakit.

Ia meningkatkan daya tarikan estetik, simetri dan perkadaran adalah matlamat utama pembedahan kosmetik. Pembedahan estetik boleh dilakukan di semua bahagian kepala, leher, dan badan. Oleh kerana prosedur kosmetik merawat kawasan yang telah berfungsi dengan betul, pembedahan kosmetik ditetapkan sebagai pilihan. Prosedur elektif kosmetik dilakukan oleh doktor daripada pelbagai bidang perubatan, termasuk pakar bedah plastik.

Jenis prosedur pembedahan kosmetik:

- Pembesaran payudara: pembesaran, pengangkatan, pengurangan

- Kontur muka: rhinoplasty, dagu, atau peningkatan pipi

- Peremajaan wajah: facelift, pengangkatan kelopak mata, pengangkatan leher, pengangkatan kening

- Kontur badan: tummy tuck, liposuction, rawatan ginekomastia

- Peremajaan kulit: pelapisan laser, Botox®, rawatan filler

KOMPLIKASI

Komplikasi yang paling kerap berlaku hasil pembedahan plastik dan kosmetik

Jika ada yang sedang mempertimbangkan pembedahan plastik atau kosmetik, sedarlah mengenai kedua-dua manfaat dan risikonya.

Berikut adalah beberapa komplikasi yang paling biasa dan paling dibincangkan hasil pembedahan plastik dan kosmetik:

1. Hematoma

Hematoma adalah sejenis poket darah yang menyerupai lebam yang besar dan menyakitkan. Ia berlaku dalam 1 peratus prosedur pembesaran payu dara. Ia juga merupakan komplikasi yang paling biasa selepas facelift, yang berlaku dalam purata 1 peratus pesakit.

Ia berlaku lebih kerap dalam kalangan lelaki berbanding wanita. Hematoma adalah satu risiko yang boleh berlaku hampir di semua pembedahan. Rawatan yang diambil bagi hematoma termasuklah operasi tambahan untuk mengalirkan darah jika pengumpulan darah adalah besar atau berkembang pesat. Ini mungkin memerlukan prosedur lain di dalam bilik operasi dan kadangkala dengan anestetik tambahan.

2. Seroma

Seroma adalah keadaan yang berlaku apabila serum, atau cecair badan steril, bertakung di bawah permukaan kulit, mengakibatkan pembengkakan dan kadang-kadang menyebabkan kesakitan. Ini boleh berlaku selepas sebarang pembedahan, dan ini adalah komplikasi yang paling biasa selepas tummy tuck, yang berlaku dalam kira-kira 15 hingga 30 peratus pesakit.

Memandangkan seroma boleh dijangkiti, cecair tersebut seringkali dikeluarkan dengan menggunakan jarum. Kaedah ini berkesan menghilangkannya, walaupun ada peluang untuk keadaan ini kembali berulang.

3. Kehilangan darah

Sepertimana sebarang pembedahan, kehilangan darah adalah boleh dijangka. Bagaimanapun, kehilangan darah yang tidak terkawal dapat menyebabkan penurunan tekanan darah dengan kesan yang berpotensi boleh membawa maut. Kehilangan darah boleh berlaku semasa di bilik pembedahan, tetapi ia juga boleh berlaku secara dalaman selepas pembedahan.

4. Jangkitan

Walaupun penjagaan selepas pembedahan dilaksanakan termasuklah langkah-langkah untuk mengurangkan risiko jangkitan, ia tetap menjadi salah satu komplikasi pembedahan plastik yang paling kerap terjadi. Sebagai contoh, jangkitan berlaku dalam kalangan 1.1 hingga 2.5 peratus daripada individu yang menjalani pembesaran payudara. Selulit infeksi kulit mungkin berlaku selepas pembedahan. Dalam sesetengah kes, jangkitan boleh menjadi dalaman dan parah yang memerlukan antibiotik intravena (IV).

5. Kerosakan saraf

Potensi kerosakan saraf hadir dalam pelbagai jenis prosedur pembedahan. Kebas dan kesemutan adalah biasa selepas pembedahan plastik dan boleh menjadi tanda kerosakan saraf. Selalunya kerosakan saraf adalah bersifat sementara, tetapi dalam beberapa kes, ia boleh menjadi kekal.

Kebanyakan wanita mengalami perubahan kepekaan atau sensitiviti selepas pembedahan pembesaran payudara, dan 15 peratus individu mengalami perubahan kekal dalam sensasi puting susu.

Kredit: Hello Doktor

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca