Air selusuh untuk ibu hamil, bahaya jika diamalkan

A
A
A

ANDA MUSYKIL DOKTOR JAWAB

BERSAMA

Doktor Kesihatan Wanita dan Kehamilan MedTweetMY

Dr Muhammad Izzat Abdul Razak

SOALAN:

DOKTOR, saya biasa terdengar amalan mengambil air selusuh dapat membantu memudahkan proses kelahiran. Adakah kenyataan itu benar? Untuk pengetahuan doktor, ini merupakan kelahiran anak pertama saya.

  • IBU MUDA, KHAIRUNNISA MD SARANI, 27, GURUN, KEDAH.

JAWAPAN: PUAN, saya akui amalan meminum air selusuh lazimnya diamalkan dalam kalangan komuniti masyarakat Melayu.

Kebiasaannya, air selusuh akan dipraktikkan dengan menggunakan air kosong yang telah diletakkan beberapa jenis herba seperti akar kacip fatimah atau bunga sanggul fatimah.

Mungkin herba berkenaan dibeli dari Tanah Suci Makkah dan dibawa balik ke sini.

Jadi, orang zaman dulu gemar memberi air selusuh kepada komuniti ibu-ibu mengandung terutamanya mereka yang sudah dekat dengan fasa bersalin.

Mereka percaya, apabila herba itu direndamkan di dalam air kosong, ia akan menyerap dan menyerupai hormon oksitosin di dalam badan manusia.

Bukan itu sahaja, mereka juga percaya bahawa air selusuh akan memulakan kontraksi agar wanita itu cepat melahirkan bayi.

Namun demikian, perkara yang perlu dibimbangkan adalah hormon oksitosin yang diberikan dalam bentuk herba.

Sebenarnya, apabila ia diberi dalam bentuk sedemikian rupa (herba), doktor sama sekali tidak dapat mengawal dos tersebut. Itulah yang menjadi kegusaran para doktor.

Puan, dalam ilmu perbidanan moden (obstetrik), kita juga menggunakan hormon oksitosin dalam bentuk sintatik atau dinamakan sebagai pitocin.

Saya akui, pitocin lebih selamat untuk dipraktiskan kerana doktor boleh mengawal dos yang sesuai untuk setiap ibu yang bakal melahirkan bayi.

Pada pandangan saya, jika air minuman doa atau air zam-zam termasuk air bacaan ayat suci al-Quran diamalkan, ia sama sekali tidak menjadi sebarang masalah. Oleh itu, nasihat saya, tidak perlu amalkan air selusuh yang mengandungi bahan-bahan herba yang kita tidak ketahui puncanya sehingga berlaku kontraksi yang sangat teruk.

Lebih parah, keadaan itu akan mengganggu pergerakan atau peredaran darah kepada bayi.

Kesannya, jantung anak pada kardiotokografi itu akan menjadi tidak normal dan memerlukan pembedahan caeser dilakukan untuk menyelamatkan bayi yang dikhuatiri sudah lemas.

Bukan itu sahaja, amalan air selusuh juga akan 'mendesak' pintu pangkal rahim untuk buka walaupun ia belum bersedia. Bahaya!

Oleh itu, pada pandangan saya, untuk ibu-ibu hamil di luar sana, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum menentukan baik buruk sesuatu tindakan itu diambil termasuk amalan air selusuh.

Selain itu, ibu-ibu hamil juga boleh praktiskan satu doa bagi memudahkan urusan kehamilan masing-masing.

Doa yang saya maksudnya itu adalah doa Nabi Yunus yang bermaksud: "Tiada Tuhan melainkan Engkau (YA ALLLAH)! Maha Suci Engkau! Sesungguhnya aku adalah daripada orang-orang yang zalim."

Sebaik-baiknya, amalkan doa tersebut ketika sudah tiba masa untuk bersalin dan jangan sesekali amalkan air seluruh yang tidak diketahui kandungannya secara jelas.

Genetik punca masalah kehamilan kantung

SOALAN:

DOKTOR, beberapa bulan lalu saya alami keguguran yang mana kandungan saya hanya mempunyai kantung sahaja. Saya ingin bertanya, jika saya mengandung lagi selepas ini, apakah perkara sama boleh berlaku? Saya juga ingin tahu, apakah punca masalah itu boleh terjadi? Mohon perincian daripada doktor.

  • INGIN TAHU, ROSDIANA ISMAIL, 28, KUALA KANGSAR, PERAK.

JAWAPAN: Puan, sebelum pergi lebih jauh, izinkan saya menjelaskan secara ringkas mengenai situasi kehamilan kantung.

Secara mudahnya, kandungan kantung adalah satu keadaan yang mana telur yang disenyawakan tetap akan menempel pada dinding rahim.

Sebenarnya, keadaan itu berlaku seperti kehamilan yang biasa, tetapi situasi kantung kosong berlaku setelah telur yang telah menempel pada dinding rahim tidak berkembang menjadi embrio.

Puan, lazimnya, dalam keadaan sebegitu, kehamilan tersebut tidak dapat diteruskan kerana ia akan kekal dalam keadaan kantung dan bakal berakhir dengan keguguran.

Mengenai sebab-sebab berlakunya kandungan kantung, jelas sekali terjadi kerana masalah genetik.

Ia kerana ketidaknormalan pada kromosom disebabkan oleh kualiti telur wanita atau kualiti sperma yang tidak berapa bagus.Bagaimanapun, kehamilan kantung kosong sama sekali tidak berkait dengan faktor pemakanan.

Secara asasnya, kehamilan seperti itu berlaku sekali sahaja dan tidak berulang-ulang untuk kehamilan yang berikutnya.

Mengenai proses keguguran, lazimnya, ia akan bermula dengan keadaan yang sakit pada bahagian ari-ari dan pendarahan sedikit demi sedikit sehingga semua janin itu dikeluarkan.

Jadi, semasa proses menunggu itu, kadangkala ibu akan berasa tidak selesa disebabkan oleh kesakitan yang dialaminya.

Oleh itu, jika tidak ada apa-apa tanda yang menunjukkan ibu akan mengalami keguguran secara spontan, doktor akan segera berbincang dengan ibu mengenai prosedur-prosedur rawatan yang dapat membantu sepanjang komplikasi itu berlaku.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca