Gajet antara punca anak lambat bercakap, ini solusinya

A
A
A

SEBELUM ini, selebriti jelita, Wawa Zainal pernah meluahkan kerisauan apabila cahaya mata sulungnya, Ahmad Fakhruddin Attar yang berusia enam tahun ketika itu lambat bercakap.

Kata Wawa, selepas diselidiki, rupa-rupanya masalah tersebut berpunca daripada sikap keluarganya yang terlalu mendedahkan Attar dengan gajet.

Kemudian, pelakon filem Longkai itu lega apabila anaknya sudah menunjukkan banyak perubahan selepas dihantar ke kelas terapi.

Kepada ibu bapa terutama yang baru dikurniakan zuriat, seandainya anak anda masih belum mampu mengungkapkan sepatah perkataan pada usia setahun, ia adalah satu perkara yang perlu dibimbangi.

Semakin lewat ibu bapa bertindak, isu lambat bercakap mungkin boleh berpanjangan.

Mengikut kajian antarabangsa, prevalen kanak-kanak yang mempunyai masalah kelewatan bahasa dan pertuturan mencecah 2.53 peratus bagi kumpulan usia satu hingga 12 tahun di India.

Di Amerika Syarikat, sebanyak 3.3 peratus individu yang berumur tiga hingga 17 tahun berdepa

Yong Ennie.

n isu yang sama.

Sementara di United Kingdom pula, lebih 10 peratus remaja berusia 18 tahun dan ke bawah menghadapi kesukaran untuk bertutur, berkomunikasi dan berbahasa dengan baik untuk jangka panjang.

Mengulas lanjut mengenainya, Pegawai Pemulihan Perubatan (Pertuturan), GENIUS Kurnia, Kementerian Pendidikan Malaysia, Yong Ennie berkata, masalah pertuturan dalam kalangan kanak-kanak adalah merujuk kepada kejelasan dalam percakapan.

“Sementara (masalah) bahasa pula mempunyai kaitan dengan kefahaman dan penggunaan kosa kata dalam komunikasi harian si kecil. Kedua-dua elemen terbabit (pertuturan dan bahasa) terjadi disebabkan oleh beberapa faktor signifikan,“ katanya.

Berikut adalah sebab-sebabnya:

i) Gangguan pertuturan dan bahasa

Turut dipengaruhi oleh faktor utama lain iaitu pendengaran, autisme, neurologi dan genetik.

Seorang kanak-kanak yang dapat memahami dan berkomunikasi secara lisan, tetapi tidak dapat menyebut banyak perkataan seperti rakan sebayanya mungkin mengalami kelewatan bahasa dan pertuturan.

ii) Masalah pendengaran

Kanak-kanak kecil yang tidak dapat mendengar dengan baik akan cenderung mengalami kesukaran untuk membentuk kata-kata.

Salah satu simptom awal kehilangan pendengaran adalah mereka tidak menoleh apabila dipanggil atau menunjukkan reaksi kepada bunyi di sekeliling.

iii) Gangguan spektrum autisme

Masalah pertuturan dan bahasa sangat kerap dilihat akibat gangguan spektrum autisme.

Tanda-tanda lain mungkin termasuk mengulangi frasa (echolalia), gangguan dari segi komunikasi dan interaksi sosial, pertuturan termasuk regresi bahasa.

iv) Gangguan neurologi

Salah satu penyebab kelewatan pertuturan, bahasa dan perkembangan lain adalah jangkitan ketika dalam kandungan lagi atau selepas kelahiran, anak pramatang, pengambilan toksin seperti dadah, alkohol dan ubat yang membahayakan semasa tempoh kehamilan.

v) Genetik

Masalah tersebut turut dikaitkan. Bagaimanapun, penyebab anak lambat bercakap dalam kalangan kanak-kanak tidak diketahui walau kajian menyebut, faktor genetik merupakan salah satu punca utama.

Sekiranya seseorang mempunyai sejarah ahli keluarga yang lewat bertutur, generasi seterusnya mempunyai risiko lebih tinggi untuk berdepan dengan masalah sama sehingga memerlukan langkah intervensi atau terapi.

Justeru, bagaimana cari melatih agar anak kita cepat berbicara?

Menerusi portal perubatan, Hello Sehat dan Kids Health, terdapat beberapa kaedah yang boleh dipraktikkan. Antaranya:

1. Perhatikan gerak tangan anak.

  • Misalnya, anak yang berusia setahun mengerti banyak perkataan, namun belum mampu meluahkannya. Justeru, ibu bapa perlu memerhatikan gerak-gerik si anak.
  • Sebagai contoh, jika mereka menunjukkan sesuatu permainan, anda boleh berkata kepadanya: “Adik nak mainan yang mana? Warna merah atau biru?“

2. Gunakan kosa kata yang sebenarnya.

  • Elak bercakap menggunakan bahasa bayi. Misalnya, jangan sebut ‘mamam‘. Sila sebut: “Adik mahu makan?“

3. Sering bercerita dan bertanya.

  • Sentiasa bercerita, antaranya dengan membacakan buku cerita yang digemari anak.
  • Kemudian bertanya tentang perasaannya selepas mendengar cerita itu. Tanyalah soalan yang boleh ‘memancingnya‘ untuk lebih banyak bercakap.

4. Respons kepada kata-kata si kecil.

  • Jika ingin meningkatkan kemampuan anak bercakap, berikanlah reaksi balas. Misalnya, ketika anak mengucapkan: “Ba...Ba... Mungkin si ayah boleh berkata: “Baba mahu pergi kerja.“

5. Kurangkan penggunaan gajet.

  • The American Academy of Pediatrics mencadangkan kanak-kanak yang berusia dua tahun ke atas, hanya boleh menghadap gajet selama dua jam sehari. Hal ini kerana peralatan itu bukan permainan interaktif yang membuat si cilik aktif

 

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca