JANGAN menilai hanya pada nama. Meskipun disebut sebagai kuih tahi itik, sajian tersebut pada asalnya dibuat khusus untuk santapan kerabat diraja Kelantan suatu ketika dulu.

Selepas itu, kuih yang dibuat menggunakan telur dan disira panas dalam air gula itu terus popular di Pantai Timur walaupun memiliki nama yang pelik.

Bagi  anak jati Kampung Kelaburan, Tumpat, Kelantan, Hasniza Mohd Zain, beliau tidak menafikan kuih tradisional itu mempunyai keunikannya tersendiri.

“Namanya memang janggal. Mungkin orang luar anggap bila nama tahi, ia menjijikkan. Sedangkan sejarah kuih ini memang menarik untuk dikongsi kerana orang dulu-dulu suka sebut ‘sisa’ (lebihan) telur putih digunakan untuk membuat kuih untuk santapan kerabat Diraja,” ujarnya ketika ditemui Sinar Plus di Kuala Selangor, Selangor baru-baru ini.

Menurut ibu kepada empat cahaya mata itu, nama kuih tersebut mungkin diambil sempena tekstur kuih itu berketul-ketul atau kelihatan berbiji-biji halus.

“Jika diperhatikan memang macam tahi itik dengan warna pucat keputihan seperti itu, boleh jadi nama itu lekat sampai sekarang, tetapi ada juga yang panggil dengan nama lain seperti kuih putih telur.

tahi itik
ADUNAN kuih yang sudah sejuk dibentukkan seperti bebola kecil.

“Kalau orang tua dulu-dulu, lebihan telur putih sayang dibuang dan diolah menjadi kuih. Orang Kelantan juga selalu buat kuih ini dengan jala mas dan bunga tanjung,” kata wanita itu yang juga pemilik Kedai Kak Jaa Nasi Kerabu Puncak Alam.

Identiti tersendiriSeiring dengan peredaran zaman, kuih tahi itik yang dahulunya hanya eksklusif untuk golongan raja kini dijual meluas kepada orang ramai.

“Sekarang, orang biasa pun dah boleh makan. Selalunya jualan cukup tinggi pada bulan Ramadan, barangkali masa itu ramai nak cari kuih pemanis mulut.

“Ramai yang kata bila makan rasanya manis sangat tetapi jika saya yang buat, rasa itu akan diolah ikut cita rasa pembeli dan tidaklah manis sangat,” katanya.

Ujar Hasniza lagi, kebiasaannya juadah pemanis mulut tersebut dinikmati sempena majlis keramaian, kenduri kesyukuran dan cuti perayaan bagi meraikan sanak saudara yang datang dan menjamu selera bersama.

“Tak susah sebenarnya nak buat kuih ini, lebih-lebih lagi ia menjadi pilihan juadah semasa majlis keramaian kerana kuning telur boleh digunakan untuk kuih lain seperti bunga tanjung dan jala mas.

“Kalau diikutkan, orang tua sahaja yang selalu makan sebab tekstur yang lembut dan manis berbanding golongan muda yang mungkin tak biasa dengannya,” ungkapnya yang turut menjual lebih 15 kuih tradisional.

tahi itik
CARA pembuatan kuih tahi itik cukup mudah dan cepat tanpa menggunakan kaedah yang rumit.

Dengan pengalaman selama 11 tahun berniaga makanan dan kuih Kelantan, wanita berusia 45 tahun itu tidak menafikan masih ramai anak muda yang tidak kenal dengan kuih tradisional berkenaan.

“Nama (kuih) pun boleh jadi ramai yang tidak tahu. Sedangkan cara membuatnya cukup senang. Sayang sekali kalau makanan atau kuih warisan seperti ini ditelan zaman dan dilupakan.

“Bagi saya, resipi makanan atau kuih tradisi seharusnya diturunkan kepada anak-anak supaya mereka tahu keunikan juadah tersebut memandangkan setiap negeri ada identiti masing-masing,” bicaranya.

Iklan

 

RESIPI kuih tahi itik:

Bahan-bahan:

Lapan biji telur putih

110 gram gula

65 gram tepung gandum

Iklan

Tiga kuntum bunga cengkih

Sehelai daun pandan

50 gram minyak masak

Caranya:

  1. Ambil putih telur dan masukkan dalam bekas memasak
  2. Campurkan dengan gula dan tepung sedikit demi sedikit
  3. Masukkan bunga cengkih
  4. Kacau selama lebih kurang 10 minit dengan api kecil
  5. Masak sehingga adunan menjadi kental
  6. Selepas adunan kental, masukkan minyak
  7. Kacau adunan sehingga sebati dan matikan api
  8. Biarkan aduan sejuk sebelum dibentuk mengikut bulatan atau cetak yang disukai
tahi itik
HASNIZA menunjukkan adunan yang dibentuk menjadi bulatan kecil.