Nougat Butter Cookies olahan Kak Wan yang rangup dan tak jemu dimakan. Kena cuba ni

Untitled design (92)
Untitled design (92)
A
A
A

MESKIPUN kira-kira dua bulan lagi mahu meraikan Ramadan dan Syawal, nampaknya sana sini orang bercakap tentang raya.

Antara yang paling diperkatakan selain tanda tanya dapat pulang ke kampung disebabkan kes Covid-19 semakin tinggi ialah hal tentang pembuatan biskut raya.

Okey, pada hari ini, SinarPlus mahu kongsikan sejenis biskut yang enak dinikmati bersama keluarga iaitu Nougat Butter Cookies.

Baca juga Dulu baju, kuih, duit raya, kini dos penggalak termasuk persiapan Aidilfitri, langkah terbaik lindung diri, keluarga

Apa yang SinarPlus difahamkan, biasanya, segelintir orang menghasilkan kuih itu tanpa meletakkan sebarang perasa, tetapi resipi kali ini mempunyai kelainan.

Mana tidaknya, ada empat perasa diletakkan! Wow, menarik, bukan?

Jom, kita lihat resipi yang dikongsi oleh Kak Wan (@citarasawan) di laman Facebook, Masak Apa Hari Ini.

BAHAN ADUNAN MENTEGA

300 gram mentega tawar

120 gram gula kastor

1 biji telur gred A

1/4 sudu teh garam

1 sudu kecil esen vanilla

PERISA VANILLA

87 gram tepung gandum

PERISA STRAWBERI

80 gram tepung gandum

7 gram serbuk strawberi

PERISA MATCHA

80 gram tepung gandum

5 gram serbuk teh hijau (matcha)

PERISA COKLAT

80 gram tepung gandum

7 gram serbuk koko

BAHAN ALMOND NOUGAT

100 gram kepingan Almond

70 gram mentega tawar

70 gram gula pasir

70 gram madu

Cara penyediaan:

1. Kacau mentega dan gula sehingga sebati.

2. Tambahkan telur, garam dan esen vanilla.

3. Gaul sehingga adunan menjadi lembut.

4. Bahagikan adunan kepada empat bahagian (115 gram setiap satu).

5. Campurkan adunan mentega kepada empat perasa tadi iaitu vanilla, coklat, matcha dan juga strawberi.

6. Masukkan setiap adunan ke dalam beg piping.

7. Kemudian, putarkan adunan itu menjadi bentuk cincin menggunakan nozel berbentuk bintang bersaiz 5 sentimeter.

8. Selepas itu, untuk nougat pula, masak gula ke dalam periuk sehingga menjadi karamel.

9. Masukkan mentega dan madu, kacau sehingga sebati.

10. Kemudian, masukkan kepingan almond ke dalam adunan dan kacau lagi sekali.

11. Setelah adunan sebati, tunggu sehingga sejuk dan bulatkan nougat (3 gram setiap satu).

12. Letakkan nougat di bahagian tengah biskut mentega tadi.

13. Panaskan ketuhar dan bakar biskut itu selama 15 minit pada suhu 150 darjah celcius menggunakan api bawah.

14. Alihkan biskut ke bahagian atas pula dan bakar lagi selama lima minit.

Dalam pada itu, Kak Wan turut berkongsi tip supaya biskut tidak melekat. Berikut perinciannya:

i. Gunakan alas silikon atau lapisan tidak mudah lekat.

ii. Gunakan sudip rata untuk mengeluarkan biskut apabila ia telah suam.

iii. Jangan biarkan biskut terlalu sejuk kerana mudah patah bila diangkat.

Hmmm... kena cuba ini. Apa kata anda cuba dulu sementara masih belum berpuasa ini. Mana tahu skil dapat 'diupgrade' ketika Ramadan nanti.

Selamat mencuba!

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca