Parkinson: Lebih ramai warga emas dijangka bakal menghadapinya

A
A
A

SEHINGGA kini, terdapat lebih daripada 20,000 rakyat Malaysia yang menghidap penyakit Parkinson.

Pastinya, angka tersebut dijangka akan meningkat kerana Malaysia bakal menjadi negara menua tidak lama lagi.

Bersempena Hari Parkinson Sedunia pada bulan ini, Pengarah Jualan dan Pemasaran Disposable Soft Goods Sdn Bhd, Daigo Fujiwara berkata, amatlah penting untuk kita memahami bagaimana penyakit saraf tersebut.

"Ia kerana penyakit itu boleh mendatangkan impak yang signifikan dalam kehidupan mereka yang terjejas akibatnya, terutamanya dari segi aktiviti dalam kehidupan seharian," maklum beliau dalam satu kenyataan media baru-baru ini.

Berdasarkan historiografi, Parkinson adalah penyakit kemerosotan saraf berkaitan usia yang kedua paling lazim selepas penyakit Alzheimer.

Menurut Institut Penuaan Nasional Amerika Syarikat, ia berpunca daripada kehilangan sel-sel saraf yang menghasilkan dopamin pada bahagian otak yang mengawal pergerakan.

Ujar Daigo, dopamin adalah sejenis pemancar saraf yang menghantar mesej antara otak dan sel-sel saraf yang mengawal pergerakan.

"Peningkatan dopamin menjejaskan pergerakan pesakit Parkinson dan seterusnya menyebabkan berlakunya simptom-simptom lazim seperti menggeletar pada tangan, lengan, kaki, rahang atau kepala.

"Bukan itu sahaja, ketegangan atau kekakuan pada anggota badan dan tubuh; pergerakan yang lebih perlahan dari biasa; dan gangguan pada daya imbangan serta koordinasi juga boleh berlaku," kongsi beliau.

Katanya, pesakit Parkinson akan mengalami kesukaran untuk mula atau berhenti bergerak dan mengawal pergerakan halus seperti menggenggam pen dan menulis serta mudah jatuh.

Mengenai ekspresi wajah, mereka juga boleh menjadi keras dan keadaan itu akan menjejaskan kebolehan mereka untuk berkomunikasi secara bukan verbal.

"Sebenarnya, kesemua simptom ini akan bermula perlahan-lahan, contohnya seseorang pesakit mungkin berasa sukar untuk bangun dari kerusi atau katil, namun keadaan akan menjadi lebih teruk jika tidak dirawat," tambah beliau.

Pada masa sama, penghidap Parkinson juga mungkin mengalami simptom-simptom seperti berikut:

i) Kesukaran mengunyah, menelan dan bercakap.

ii) Perubahan mood seperti depresi dan bersikap acuh tidak acuh.

iii) Masalah tidur.

iv) Masalah kulit.

v) Masalah kognitif.

vi) Sembelit.

vii) Masalah urinari seperti inkontinens.

"Kesemua simptom ini boleh mendatangkan impak yang besar ke atas kualiti hidup pesakit," tuturnya

Inkontinens urinari

Bercerita mengenai satu simptom penyakit Parkinson iaitu inkontinens urinari, keadaan itu boleh memberi impak yang besar ke atas kualiti hidup pesakit kerana tidak dapat mengawal pengeluaran air kencing.

"Ini disebabkan oleh gangguan dalam komunikasi antara otak dan pundi kencing kerana paras dopamin yang rendah.

"Jenis inkontinens urinari yang mungkin dihadapi oleh pesakit Parkinson adalah desakan dan nokturia," tambahnya lagi.

Menghuraikan lebih mendalam mengenai inkontinens urinari, Daigo memberitahu, simptom jenis desakan berlaku apabila pesakit tiba-tiba terasa ingin membuang air kecil, namun tidak dapat mengawal diri dan terkencing sebelum sampai ke tandas.

Sementara itu, nokturia pula adalah apabila pesakit perlu bangun dan membuang air kecil dengan terlalu kerap pada waktu malam semasa sedang tidur.

Sudah tentulah, inkontinens urinari boleh memberi impak negatif kepada kesihatan mental dan sosial seseorang.

Bukan itu sahaja, simptom berkenaan juga boleh menyukarkan penjaga.

"Mujurlah inkontinens urinari adalah sejenis masalah yang boleh diuruskan," katanya.

Berikut saranan yang boleh dijadikan panduan untuk mengurus pesakit Parkinson dengan simptom inkontinens urinari:

1. Sebagai permulaan, pesakit boleh melatih pundi kencing mereka dengan mengamalkan rutin kerap ke tandas, contohnya selepas setiap waktu makan.

2. Elak daripada meminum sebarang minuman dalam masa dua jam sebelum waktu tidur.

3. Meminimumkan pengambilan kafein, minuman bergas dan alkohol kerana boleh merangsang penghasilan air kecil.

4. Memakai pakaian yang kurang butang atau zip dan boleh ditanggalkan dengan mudah.

Selain itu, terdapat pelbagai produk yang boleh didapati untuk mereka yang mengalami inkontinens urinari untuk membantu menguruskan masalah itu.

Ia termasuklah alas katil, pelindung tilam, sarung inkontinens lelaki, tuala wanita dan seluar inkontinens.

"Produk seperti lampin dewasa CERTAINTY khususnya, direka khas berdasarkan paras mobiliti dan tahap inkontinens urinari seseorang yang berguna terutamanya bagi mereka yang menghidap penyakit Parkinson dan inkontinens urinari," tuturnya.

Berdasarkan konsep penjagaan aktiviti dalam kehidupan seharian yang mempunyai enam tahap, CERTAINTY membantu pengguna memilih jenis lampin dewasa berdasarkan tahap pergerakan pesakit.

"Setakat ini, terdapat empat jenis lampin dewasa CERTAINTY iaitu CERTAINTY DryPants dan CERTAINTY SuperPants dikhususkan untuk mereka yang boleh berjalan dan bergerak dengan mudah atau dengan bantuan pergerakan yang minimum.

"CERTAINTY MaxPants pula adalah untuk pesakit yang memerlukan bantuan untuk bergerak manakala CERTAINTY Tape direka khas untuk pesakit yang terlantar di katil," kongsi Daigo.

Untuk maklumat lanjut mengenai konsep penjagaan aktiviti dalam kehidupan seharian, sila layari laman web www.certainty.com.my atau Facebook CERTAINTY di certaintymalaysia.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca