Pasang telinga, jangan hukum mereka yang sedang hadapi tekanan

A
A
A

ANDA MUSYKIL DOKTOR JAWAB

Bersama

DR FARIDZATUL AZNA SARONI

PEGAWAI PERUBATAN, PUSAT PERUBATAN KAJANG PLAZA

(Beliau diundang menjadi panel dalam program DNA yang membicarakan topik Covid-19: Kemurungan Sampai Tahap Hendak Bunuh Diri baru-baru ini)

SOALAN 1

DOKTOR, sebenarnya apakah tindakan yang boleh dilakukan sekiranya diri sendiri atau terdapat rakan, adik beradik atau kenalan yang hendak membantu mereka yang sedang bergelut dengan kemurungan tetapi memungkinkan mereka mengambil tindakan yang terburu-buru? Mohon penjelasan daripada doktor.

Jawapan:

Apabila bercakap tentang masalah kesihatan mental ini, ia merupakan perkara yang sangat sensitif kerana seseorang itu memerlukan kemahiran untuk meluahkan perasaan.

Jadi, misalnya diri kita sendiri yang mengalami masalah mental (emosi), terdapat beberapa tindakan yang boleh dilakukan iaitu:

i) Meluahkan perasaan kepada orang yang dipercayai.

  • Carilah individu yang sesuai untuk menceritakan masalah atau bebanan yang sedang dihadapi. Sesetengah pesakit, mereka akan selesa dengan individu yang rapat seperti keluarga terdekat dan sahabat baik. Namun, sebahagian daripada pesakit merasakan lebih mudah mereka meluahkan kepada individu yang tidak dikenali, contohnya kaunselor, doktor dan petugas kesihatan.

ii) Mendengar tanpa menghakimi.

  • Mudah sahaja, apabila seseorang itu (pesakit) sudah membuat keputusan untuk meluahkan, individu yang ingin membantu perlu bersedia menadah telinga tanpa menilai situasi yang sedang dilaluinya itu. Ini kerana setiap orang mempunyai kapasiti bebanan dan ketahanan yang berbeza untuk berdepan dengan dilema itu. Oleh itu, sangat penting untuk seseorang itu mencari dan memanfaatkan sistem sokongan sekeliling sebaik-baiknya.

Jika ia gagal dilakukan, maka pada waktu itulah pesakit akan mula rasa bersendirian dan terus menyerap semua energi negatif secara sendiri yang akan memberi kesan yang tidak baik kepada mental.

IMBAS kod QR ini untuk menonton video DNA secara penuh.

Jangan lupa follow Sinarplus di Instagram! 

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca