SELALU rasa sengal atau lenguh-lenguh pada sendi tubuh badan anda?

Sebenarnya, korang mungkin salah teknik mengamalkan postur tubuh badan!

Untuk pengetahuan anda, postur ini perlulah betul dan tepat pada setiap masa tidak kira ketika sedang berdiri, duduk ataupun tidur.

Bercakap tentang postur, apa maksud yang sebenarnya? Buat korang yang mungkin belum tahu, ia adalah penjajaran tubuh badan.

Menurut National Institutes of Health (NIH), terdapat dua jenis postur iaitu;

1. Statik – Bagaimana posisi tubuh badan ketika tidak bergerak
2. Dinamik: Bagaimana posisi tubuh badan ketika sedang bergerak

Postur yang bagus akan mampu menyokong sendi, otot, tendon, ligamen dan juga tulang belakang agar tidak terjejas ketika sesuatu aktiviti berjalan.

Disebabkan itu, setiap anggota tubuh badan termasuklah leher, bahu, lutut, pinggul, belakang dan lain-lain perlu dijajarkan dengan baik.

Jika tidak, maka akan berlakulah pelbagai impak negatif seperti tulang belakang bengkok (skoliosis) yang akan menjejaskan kehidupan seharian.

Postur badan ketika tidur pun penting untuk tulang, elak terkena skoliosis

A. Kekalkan postur tubuh badan yang baik ketika berdiri!

Secara umumnya, cara berdiri yang betul haruslah lurus dan tegak bagi tujuan menyokong tulang belakang.

Haruslah kalian tahu bahawa tulang belakang secara semulajadinya memiliki tiga lengkungan iaitu pada leher, tengah belakang serta bawah belakang.

Jadi, kepala dengan leher perlulah sejajar dengan bahu (tidak terlalu ke depan atau ke belakang) dan begitu juga pinggang serta pinggul.

Antara tip yang boleh diamalkan jika postur ini sukar dikekalkan adalah pastikan kedudukan cuping telinga sejajar dengan bahu anda.

Ataupun, kalian juga boleh membeli dan menggunakan pendakap yang akan menyokong tulang belakang agar ia sentiasa tegak dan lurus.

Postur badan ketika tidur pun penting untuk tulang, elak terkena skoliosis

B. Bagaimana jika sedang duduk?

Tidak dinafikan bahawa postur tubuh badan ketika sedang duduk paling susah dibetulkan terutamanya mereka yang terpaksa duduk lama dalam sehari.

Mereka ini adalah dalam kalangan pekerja pejabat atau kilang yang memerlukan sekurang-kurangnya lapan jam dalam sehari duduk untuk bekerja.

Meskipun sukar, adalah penting untuk kalian cuba duduk tegak dan tidak terlalu membongkok ke hadapan mahupun ke belakang.

Antara tip yang boleh dicuba adalah dengan memastikan punggung sentiasa duduk di bahagian belakang kerusi sementara belakang disandarkan.

Namun duduk terlalu lama juga adalah tidak bagus, jadi cuba curi masa untuk berdiri dan berjalan sekitar 30 minit bagi tujuan merehatkan tubuh badan
korang.

Iklan

Postur badan ketika tidur pun penting untuk tulang, elak terkena skoliosis

C. Bagaimana pula ketika tidur?

Mungkin ramai yang menyangka bahawa kalian boleh tidur dalam apa jua posisi asalkan berbaring di atas tilam yang sangat empuk.

Tidak, kalian perlu tahu bahawa tilam yang empuk hanyalah sekadar bonus dan postur tubuh badan perlu diberi perhatian tatkala sedang tidur.

Cara untuk mendapatkannya adalah bereksperimen dengan pelbagai gaya tidur sama ada menelentang, meniarap ataupun ke sisi.

Kemudian, cuba rasakan kesannya apabila bangun pada esok pagi bagi mendapatkan idea tentang posisi tidur paling ideal buat individu.

Sekiranya ada penyakit tertentu berkaitan fizikal atau mental, dapatkan pandangan doktor tentang posisi tidur yang terbaik.

Namun, pasti akan ada ketika di mana kita semua terlupa atau terleka mengenai postur tubuh badan yang terbaik.

Iklan

Oleh itu, tip paling utama yang boleh kalian amalkan adalah dengan melakukan senaman seperti yoga untuk lebih peka dengan postur fizikal dan mental
anda.

Selain itu, Menurut Profesor Ortopedik Neel Anand, korang perlu setiap masa memeriksa tubuh badan ketika melakukan sebarang aktiviti seharian.

Caranya adalah memandang cermin dengan kerap untuk meneliti sama ada postur kalian itu sesuai atau tidak dengan aktiviti yang dijalankan.

Baca juga Tidak makan daging, ini manfaat untuk kesihatan

Ataupun korang juga boleh minta individu di sekeliling memerhati dan menegur sekiranya berlaku kesilapan dalam hal ini.

Sangat mudah bukan? Jadi, jangan lagi kalian tidak mengambil berat mengenai postur badan kerana kesannya adalah pada tubuh badan kalian pada hari tua kelak!

Sumber: Hellodoktor