BERASAL dari Sri Lanka dan India Selatan, serai adalah ramuan biasa yang ditanam di seluruh dunia.

Juga dikenali sebagai citronella, rasa dan baunya seperti lemon serta sering digunakan dalam masakan Thailand.

Jangan tak tahu, tumbuhan itu sangat unik kerana dikatakan dapat membantu menghalau nyamuk, memberi ketenangan dan meringankan sakit kepala.

Selain penggunaannya dalam masakan, serai mempunyai banyak kegunaan dan faedah lain. Ia cukup mudah ditanam, menjadikannya tumbuhan berguna.

Khasiat serai

Dari segi nutrien, ia mengandungi sumber asid folik, magnesium, tembaga, zink, kalium, fosforus, zat besi, kalsium, dan vitamin A dan C yang baik.

Batang dan daun tanaman dikatakan mempunyai sifat antikeradangan, antibakteria, antiseptik, antijamu, dan diuretik serta sering digunakan dalam perubatan alternatif.

Serai dapat membantu mencegah pertumbuhan beberapa bakteria dan dianggap dapat menolong menghilangkan rasa sakit dan bengkak, mengurangkan demam, meningkatkan kadar gula darah dan kolesterol, merangsang rahim, aliran haid dan mungkin mempunyai sifat antioksidan.

Bukan itu sahaja, apabila diminum sebagai teh, ia terbukti dapat membantu mengurangkan tekanan darah sistolik tinggi dan akan membantu korang menikmati mood santai dan tenang.

Terdapat banyak kemungkinan faedah lain, namun masih memerlukan lebih banyak kajian bagi mengesahkannya.

Ini antara 10 manfaat serai kepada kesihatan badan:

1. Kelemumur – Ada beberapa kajian yang menunjukkan penggunaan larutan serai pada rambut mengurangkan kelemumur bagi sesetengah orang.
2. Rheumatoid arthritis – Menggunakan minyak serai ke kulit dapat membantu melegakan kesakitan pada beberapa orang dewasa dengan RA, namun lebih banyak penyelidikan perlu dilakukan untuk menentukan kesahihannya.
3. Kekejangan perut dan usus
4. Sakit perut
5. Kejang
6. Sakit dan bengkak
7. Muntah dan sakit kepala
8. Batuk, demam dan selesema
9. Diabetes
10. Keletihan

Kegunaan serai

Korang boleh menyediakan teh yang terbuat daripada serai dengan merendam satu sudu daun segar atau kering dalam cawan berisi air panas selama 10 minit.

Iklan

Sesetengah orang mendapati bahawa teh itu mempunyai kesan menenangkan atau dapat membantu melegakan kesakitan otot, memperbaiki pencernaan dan membantu meredakan gejala demam.

Selain itu, nyamuk tidak menyukai aroma serai, jadi ia boleh digunakan sebagai ‘penghalau’ serangga pada musim panas.

Itu adalah kerana tanaman tersebut mengandungi sebatian serupa yang terdapat dalam citronella.

Ia juga boleh ditemui dalam beberapa produk, termasuk semburan, lilin dan krim yang mengandungi citronella untuk tujuan menjauhkan nyamuk.

Iklan

Walaupun banyak manfaat, ia memerlukan kajian lebih lanjut sebelum dapat disahkan.

Sumber: theheartysoul.com