Sikat cara betul untuk kuatkan rambut

A
A
A

RAMBUT merupakan mahkota bagi wanita. Cara sikat rambut juga boleh mempengaruhi kekuatan dan kecantikan rambut anda tau.

Ini enam cara sikat rambut dengan betul untuk mengurangkan masalah rambut yang anda hadapi.

1. Pilih material sikat yang betul

Gunakan sikat yang menggunakan material yang lembut dan sesuai dengan rambut anda. Kalau anda menggunakan sikat yang keras dan kasar, kulit kepala anda juga mungkin akan terluka.

2. Jangan sikat rambut ketika rambut anda basah

Elakkan menyikat rambut anda ketika rambut sedang basah. Ia boleh menyebabkan rambut anda gugur dan bercabang kerana liang rambut terbuka ketika rambut anda basah.

3. Sikat rambut terlebih dahulu sebelum syampu

Untuk mengurangkan rambut yang kusut dan bersimpul, pastikan anda sikat rambut sebelum syampu rambut. Ia juga akan menyenangkan proses syampu rambut anda dengan menyeluruh.

tip rambut

4. Jangan sikat rambut sebelum tidur

Menyikat rambut sebelum tidur akan menimbulkan stimulasi untuk pengeluaran sebum yang akan menggatalkan kulit kepala dan merosakkan rambut. Selain itu, ia akan membuatkan rambut menjadi rapuh dan senang putus.

5. Sikat hanya beberapa inci daripada akar rambut

Selalunya kita akan sentiasa sikat rambut dari akar rambut hingga ke hujung. Tapi sebenarnya, ia boleh menyebabkan rambut mudah putus dan gugur kerana kemungkinan hujung rambut anda tersimpul dan akan menarik akar rambut anda.

6. Jangan sikat rambut bahagian kerinting terlalu kerap

tip rambut

Sekiranya anda mempunyai rambut kerinting, pastikan bahagian “curl” tidak disikat terlalu kerap. Ia untuk mengekalkan ‘bouncy’rambut dan juga rambut kerinting lebih sensitif dan perlukan penjagaan yang rapi dan betul.

Semoga info ini bermanfaat untuk anda mendapatkan rambut yang sihat dan lebat!

Penulis: Fatin Syazwani Binti Mohammed Hanif

Sumber: Siraplimau, Unsplash

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca