'Mood gembira walau berdepan situasi'. Ambil langkah berani, Pening jadi taruhan Idris Brown

No Image Caption
A
A
A

JUARA program nyanyian All Together Now Malaysia (ATNM) musim pertama, Idris Brown, sebelum ini pernah membuat langkah berani dan luar biasa dengan menerbitkan single sulung yang bergenre muzik klasikal.

Tindakan dua tahun lalu itu dilihat mencerminkan keberanian dan kreativiti pemuda berusia 28 itu dalam meneroka ruang baharu dalam industri muzik yang sering didominasi oleh genre-genre popular.

Dengan keputusannya untuk memperkenalkan muzik klasikal kepada khalayak, Idris menunjukkan keyakinan dan keinginannya untuk mencabar norma-norma sedia ada, lalu membuka ruang untuk pengalaman mendengar yang unik dan memperkaya.

No Image Caption

Langkah ini meletakkan Idris sebagai seorang artis yang berani mengambil risiko dan tidak terikat dengan kontroversi, menjadikannya seorang ikon inspirasi bagi generasi baru dalam industri muzik tempatan.

Selepas single Dan Berakhirlah (2022) mendapat sambutan baik pendengar, terbaharu Idris muncul dengan single Pening hasil ciptaan sepenuhnya oleh Tam Cobain dan Glowrush yang mana berbeza daripada lagu sebelumnya.

“Untuk single Pening ini sangat berbeza dari segi genre dan seterusnya ‘mood’ atau ‘feel’ kerana ia membawa ‘mood’ gembira walau berdepan situasi. Berbanding dengan single sebelum ini yang membawa ‘mood' sedih dan pop klasikal.

“Rakaman lagu ini sangat membawa emosi kepada saya kerana dapat bekerjasama dengan beberapa penerbit hebat yang membuatkan saya berasa selesa dan sesuatu kelainan ketika proses rakaman,” kata Idris.

Menurut Idris, lagu Pening memaparkan mesej mengenai kehidupan harian yang gembira dalam satu komuniti walau berdepan masalah.

“Pesanan dalam lagu ini adalah mengenai kehidupan harian yang gembira dalam satu komuniti. Walaupun berdepan masalah, masih mampu mengalu-alukan semua orang tanpa mengira kepercayaan masing-masing dalam menyelesaikan sesuatu masalah.

“Dalam erti kata lain, ia melambangkan harapan, kebersamaan dan kegembiraan bersama satu sama lain. Sekaligus menjadikan lagu ini begitu dekat dengan kita yang hidup dalam suasana kepelbagaian kaum, agama dan peringkat umur,” katanya.

No Image Caption

Menariknya juga, lagu yang menggunakan lirik positif dan melodi ceria ini menawarkan sesuatu menggembirakan buat semua.

“Lagu ini pastinya dekat dengan halwa pendengar muzik tempatan. Ini kerana, lagu ini agak kena dengan pendengar yang menghadapi situasi ‘pening’ dalam menghadapi masalah harian. Ditambah dengan lirik yang positif dan melodi yang menggembirakan, lagu ini berfungsi sebagai peringatan yang menyentuh mengenai nilai belas kasihan, perpaduan dan renungan kepada setiap insan.

“Saya mahu lagu ini membawa kebahagiaan serta saya mendoakan agar lagu ini berjaya dengan cemerlang, dan orang ramai akan merasai keindahan lagu ini kerana ia sebuah lagu yang menjanjikan keindahan mesej yang mendalam dan melodi yang menyentuh jiwa,” katanya.

Lagu Pening keluaran Rocketfuel Entertainment ini sudah dilancarkan secara rasmi di semua platform digital muzik sejak 7 Jun lalu.

Pening boleh dimuat turun di iTunes dan boleh juga dijadikan sebagai nada dering panggilan melalui kesemua syarikat telekomunikasi tempatan serta boleh didengari dan nikmati pada bila-bila masa melalui aplikasi penstriman atas talian pilihan utama seperti Joox, KKBox, Spotify, Deezer, Apple Music dan juga YouTube Music. Manakala lirik video juga boleh ditonton di saluran YouTube Rocketfuel Network kelak.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang