PAKAIAN merupakan satu perkara yang asas bagi setiap manusia.

Selain untuk menutup tubuh badan yang sedia kita maklum adalah aurat, ia juga sebagai penyeri penampilan seseorang untuk kelihatan lebih cantik dan bergaya.

Pada zaman sekarang, pakaian dikatakan perlulah mengikut trend dan fesyen. Maka ramailah anak-anak muda berlumba-lumba untuk memenuhi kehendak trend pada masa kini.

Bagi wanita, ramai juga dilihat memilih pakaian jubah dan dress labuh. Nampak cantik dan ayu namun waspada ia boleh mengundang azab ALLAH SWT.

Seperti perkongsian guru Bahasa Arab Sekolah Kebangsaan (SK) Pasir Gebu, Penaga, Pulau Pinang, Mawaddah Mohd Noor ini benar-benar memberi manfaat kepada golongan wanita.

Jangan lupa follow kami di Instagram!

Menerusi posting di laman Facebooknya, memakai jubah perlu disertakan dengan seluar longgar atau kain yang tebal di dalamnya.

“Apabila memakai jubah atau dress labuh, please pakai kain yang agak tebal di dalamnya supaya tidak nampak lurah punggung dan bentuk panties yang dipakai.

“Kadang-kadang warna panties pun nampak dari pandangan luar apabila kain yang dipakai itu jarang dan nipis di dalam. Setakat kain yang nipis di lapisan dalam, ianya belum mencukupi.

“Sepatutnya pakai seluar panjang yang agak longgar dan tebal atau skirt labuh yang tebal di bahagian dalam jubah supaya tidak menampakkan bayangan tubuh si pemakai.

“Jangan terlalu rasa ‘biasa’ mempertontonkan bentuk punggung dan dada serta baby bump bagi ibu-ibu yang sedang hamil. Semua itu adalah aurat yang perlu dilindungi dari pandangan sesiapa pun. Sedarlah, semua itu bukanlah bahan pamer FOC untuk tatapan umum,” coretnya.

Ya! wanita masih perlukan lelaki. Impi yang menghargai, bukan mendera emosi

Menurut Mawaddah, pilihlah jubah yang tidak mengikut bentuk badan.

“Jangan lupa juga, saat memakai jubah pastikan jubah tidak mengikut bentuk badan (ketat) kerana jika demikian ia akan kelihatan seperti membalut sebiji buah cempedak atau nangka.

“Hodoh ‘bebenor’ bila melihatnya walaupun sesetengah orang amat ghairah melihatnya.

“Tidak kiralah gemuk atau kurus si pemakai itu. Ustazah atau tidak. Sama saja. Bukan itu yang diajar oleh agama.

“ALLAH Taala akan murka jika kita berpakaian ala-ala jahiliyyah. Sendat dan ketat.

“Lainlah kalau buah cempedak betul. Memanglah sangat sedap dan menjadi rebutan. Ingatlah, manusia ini dijadikan bukan sebagai rebutan. Tetapi manusia ini adalah khalifah untuk dimuliakan. Dan mulianya manusia itu dengan agamanya yang benar.

“Orang dulu-dulu, si pemakai jubah memahami tuntutan pemakaian jubah iaitu untuk melindungi dan memelihara aurat daripada dilihat dan terdedah. Malang sekali bila di zaman sekarang, jubah hanya dipakai kerana si pemakai hanya mahu nampak lebih trendy dan tampak allegant.

“Jom check dulu piawaian pemakaian jubah yang dipakai. Andai tidak memenuhi piawaian yang ditetapkan, bersegeralah menukarnya kepada jubah yang lain sehingga menjadi sempurna menurut pandangan syariat,” ujarnya.

Baca juga Tanam 4 pokok ini, ikhtiar pagar rumah dari gangguan makhluk halus

Iklan

Sebab itu Nabi S.A.W bersabda:

“Ada dua kelompok manusia penghuni Neraka yang belum pernah aku lihat: kaum laki-laki yang membawa cambuk seperti buntut sapi, mereka memukul manusia dengannya, dan kaum perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, selalu melakukan kemaksiatan dan mengajarkan kemaksiatannya kepada orang lain, kepala-kepala mereka bagaikan punuk unta yang miring, mereka tidak akan masuk ke dalam Syurga dan tidak akan mendapatkan wanginya, padahal wangian Syurga itu tercium dari jarak sekian dan sekian.” HR Muslim, no 2128.

Maka, inilah realiti yang sedang berlaku di akhir zaman ini. Semoga kita semua terhindar daripada bayangan ini.

Iklan

Paling penting, semoga kita menuruti syariat dan ALLAH Taala sayang akan kita.

Semoga bermanfaat

Sumber: Mawaddah MN