PETANG semalam, kerajaan mengumumkan penangguhan untuk menghantar jemaah untuk menunaikan ibadah haji pada tahun ini. Begitu perit rasanya menerima perkhabaran ini terutamanya kepada bakal jemaah haji.

Apa tidaknya, kebanyakan jemaah ini sudah bersedia dari segi mental dan fizikal untuk menjadi tetamu ALLAH SWT bagi menyempurnakan Rukun Islam ke-5.

Namun, apakan daya, keadaan tak mengizinkan untuk mereka ke sana. Semuanya demi kebaikan bersama demi mengekang penularan wabak Covid-19.

Percayalah pasti ada hikmah di sebaliknya. Sebagai hamba ALLAH, kita teruskan berdoa supaya pandemik ini segara diangkat dari muka bumi ini.

Susulan perkhabaran sedih itu, SinarPlus berkesempatan menemubual dua orang bakal jemaah haji yang mendapat tawaran untuk menunaikan Rukun Islam ke-5 daripada Tabung Haji pada tahun ini.

Jom kita ikuti reaksi mereka apabila berita penangguhan ibadah haji diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri semalam.

Kali ketiga terima ‘panggilan’

Salah seorang bakal jemaah haji yang terkesan ialah Shashilawati Wazir. Akuinya, perasaan sedih dan terkilan memang tak dapat nak dibendung.

SHASHILAWATI (dua, kiri) reda tidak dapat menunaikan Rukun Islam ke-5 tahun ini selepas kerajaan mengumumkan penangguhan untuk menghantar jemaah haji ekoran wabak Covid-19.

Apatah lagi, Shashilawati sebenarnya mendapat panggilan menjadi tetamu ALLAH ini buat kali ketiga pada tahun ini.

“Sebelum ini, dua kali saya terpaksa tolak tawaran untuk tunaikan haji iaitu pada 2011 dan 2013 kerana masih dalam tempoh berpantang selepas melahirkan anak.

“Jika diikutkan, ini adalah kali ketiga saya menerima tawaran ini. Sebetulnya, giliran saya (untuk tunaikan haji) adalah pada tahun depan. Saya buat rayuan awal tahun hari tu. Alhamdulillah rayuan saya diterima,” katanya yang menerima surat tawaran ketika awal tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada Mac lalu.

Ketika surat itu sampai, Shashilawati, 38, berada di kampungnya di Kuang, Selangor. Apabila suami pulang ke rumah mereka di Kuala Langat, Selangor, barulah beliau mengetahui tentang tawaran haji tersebut.

“Tapi bila nak balas surat itu, sudah tamat tempoh. Bila saya called Tabung Haji, mereka cakap segala urusan akan diselesaikan selepas tempoh PKP. Jadi, legalah sikit bila dengar penjelasan mereka,” ujar beliau.

Tambah Shashilawati yang juga seorang guru, meskipun kurang bersedia dari segi persiapan untuk ke Tanah Suci, tapi beliau sebenarnya sudah mencari orang yang boleh menjaga tiga anaknya yang berusia 3, 7 dan 9 tahun.

“Tapi saya percaya semua yang berlaku ini ada hikmahnya. Sejujurnya, saya memang tak berkesempatan untuk ikuti kursus haji di masjid. Kalau ada pun, dalam dua atau tiga slot je. Tak dapat joined penuh.

“Insya-ALLAH jika diizinkan, saya mengikuti kursus haji sepenuhnya sama ada dianjurkan oleh pihak masjid atau swasta sebelum menunaikan ibadah haji tahun depan,” jelas beliau.

Akur dengan ketentuan ALLAH

Apa yang dirasai oleh Shashilawati turut dirasakan oleh pendakwah Ustaz Bakhtiar Fitri Abdul Hamid. Beliau bersama isterinya, Noranizor Abdullah sepatutnya ke Tanah Suci Makkah untuk menunaikan ibadah haji pada tahun ini.

Iklan
GAMBAR kenangan Ustaz Bakhtiar Fitri (gambar kanan) yang sempat dirakam ketika beliau menunaikan umrah bersama isteri tercinta pada bulan Januari lalu.

Namun, sebaliknya berlaku. ALLAH SWT adalah sebaik-baik perancang. Meskipun dihambat rasa sedih, namun beliau dan isterinya akur dengan ketentuan-NYA.

“Siapa yang tak gembira bila dapat jemputan ALLAH (untuk menunaikan haji). Bila dapat tahu berita duka (penangguhan haji) memang agak sedih untuk diterima.

“Tapi kita kena percaya dengan apa yang ALLAH rancangkan itulah yang terbaik. Ada hikmah di sebalik penangguhan ini,” katanya ketika dihubungi SinarPlus.

Sebetulnya, beliau seakan boleh menebak bahawa tiada haji pada tahun ini. Masakan tidak, kata beliau, melihat video yang tular apabila Masjidil Haram di Makkah yang dibuka baru-baru ini, ramai beratur panjang untuk proses saringan kesihatan sebelum masuk dibenarkan masuk ke dalamnya.

“Jadi, kita pun risau nak pergi ke sana dalam keadaan yang bersesak-sesak. Biarpun sedih, tapi saya percaya inilah (penangguhan haji) pilihan yang tepat. Kita doakan agar Covid-19 akan lenyap supaya kita boleh beribadah dan tunaikan haji pada tahun depan,” katanya yang telah membuat hampir 60 peratus persiapan untuk menunaikan ibadah wajib bagi orang Islam yang berkemampuan itu.

Jemaah haji
KERAJAAN memutuskan untuk menangguhkan penghantaran jemaah haji Malaysia ke Tanah Suci pada tahun ini ekoran wabak pandemik Covid-19.

Walaupun berpengalaman tiga kali menunaikan umrah sebelum ini, ujar Ustaz Bakhtiar Fitri, apabila namanya ‘naik’ ditawarkan mengerjakan ibadah haji pada bulan Mac lalu, terbit satu perasaan teruja, seronok dan tak sabar-sabar hendak ke Tanah Suci.

Iklan

Perasaan itu tak sama sepertimana ketika beliau menunaikan umrah dulu. Hinggakan Ustaz Bakhtiar berjumpa ramai orang ‘lama’ dan meminta pendapat mereka meskipun beliau arif tentang perihal agama.

“Ada seorang pak cik berpesan kepada saya supaya banyak tolong orang bila pergi haji nanti. Bila kita buat begitu, katanya, urusan haji kita dipermudahkan.

“Saya memang berniat untuk lakukan apa yang dipesan oleh pak cik tadi. Insya-ALLAH andai berpeluang, saya akan buat pada ibadah haji tahun depan,” katanya sebelum mengakhiri perbualan.

Memang berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya. Sedih memang tak terucap. Ya, bertahun-tahun bahkan mungkin puluhan tahun kita menunggu giliran untuk menunaikan ibadah haji di Tanah Suci yang amat didambakan semua umat Islam.

Namun, bila sampai masanya, rezeki tak berpihak pada kita. Semuanya sudah tertulis begitu. Marilah kita mengadu kepada ALLAH, mohonlah kepada-NYA agar wabak Covid-19 ini segera lenyap.

Semoga doa kita yang tulus ikhlas ini ada diterima oleh-NYA. Moga dapat kita tunaikan ibadah haji tahun depan.