Si kecil umur 5 tahun ke bawah tak perlu pakai topeng, kata WHO dan UNICEF

A
A
A

(CNN Health) Kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah tidak boleh memakai topeng semasa pandemik koronavirus, kata Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) dan UNICEF pada hari Isnin lalu.

Kanak-kanak yang sangat kecil tidak mudah dijangkiti virus dan cenderung menyebarkannya kepada orang lain, kata dua agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu itu dalam satu kenyataan bersama.

"Menurut bukti yang ada, kanak-kanak kecil mungkin mempunyai kerentanan yang lebih rendah terhadap jangkitan berbanding orang dewasa, namun data yang ada menunjukkan bahawa ini mungkin berbeza mengikut usia antara kanak-kanak," kata WHO dan UNICEF, lapor CNN semalam.

CDC mengemas kini garis panduan sekolah untuk pandemik Covid-19

Selain itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa remaja mungkin memainkan peranan yang lebih aktif dalam penularan daripada kanak-kanak yang lebih muda, kata organisasi itu.

WHO telah mengeluarkan panduan baru yang dibahagikan mengikut kumpulan umur:

ANAK DI BAWAH 5 - Tidak boleh memakai topeng untuk kawalan sumber

"Berdasarkan pendapat pakar yang dikumpulkan melalui perjumpaan dalam talian dan proses perundingan, kanak-kanak berumur sehingga lima tahun tidak boleh memakai topeng untuk kawalan sumber wabak," kata kenyataan bersama itu.

Panduan baru dari WHO dan UNICEF bertentangan dengan panduan yang ada pada masa ini dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS (CDC), yang menyarankan kanak-kanak berumur 2 tahun ke atas harus memakai topeng.

KANAK-KANAK 6 HINGGA 11 - Pendekatan berdasarkan risiko

Bagi kanak-kanak berumur antara 6 hingga 11 tahun, WHO mengatakan pendekatan berasaskan risiko harus diterapkan, dengan mempertimbangkan intensiti penularan tempatan; persekitaran sosial dan budaya; keupayaan anak untuk mematuhi; ketersediaan pengawasan orang dewasa yang sesuai; kemungkinan kesan topeng terhadap pembelajaran dan perkembangan psikososial; dan pertimbangan tambahan seperti kecacatan atau penyakit yang mendasari.

ANAK 12 TAHUN KE ATAS - Seperti orang dewasa

"Nasihat mengenai penggunaan topeng pada kanak-kanak dan remaja 12 tahun ke atas harus mengikuti panduan WHO untuk penggunaan topeng pada orang dewasa dan / atau garis panduan topeng nasional untuk orang dewasa," kata agensi itu.

Panduan itu mengatakan bahawa tidak ada anak yang harus ditolak akses ke pendidikan jika topeng tidak tersedia.

"Bagi kanak-kanak dari segala usia dengan gangguan perkembangan, kecacatan atau keadaan kesihatan khusus lain yang mungkin mengganggu pemakaian topeng, penggunaan topeng tidak boleh diwajibkan dan harus dinilai berdasarkan kes oleh pendidik dan / atau penyedia perubatan anak," tambah WHO dan UNICEF.

Pelindung muka (face shields) mungkin merupakan pengganti pelitup muka, kata kumpulan itu, walaupun tidak begitu berkesan seperti topeng.

Dan topeng bukanlah satu-satunya langkah berjaga-jaga yang harus diambil oleh kanak-kanak.

"Penting untuk ditekankan bahawa penggunaan topeng adalah salah satu alat dan bahawa anak-anak juga harus mematuhi jarak fizikal, kebersihan tangan dan etika pernafasan," kata panduan baru itu.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang