INDONESIA kini bukan sahaja diduga dengan angka bilangan mangsa Covid-19 yang ramai, tetapi mereka kini berdepan dengan satu lagi musibah.

Gempa bumi tektonik dilaporkan kembali menggoncang wilayah Majene dan Mamuju di Sulawesi Barat, Indonesia pada Isnin lalu.

Terdapat lebih 30 gempa susulan bermagnitud bawah 5.5 pada skala Richter tercetus selepas itu.

Setakat ini artikel ini ditulis, lebih 80 kematian dicatatkan dengan beribu-ribu lagi penduduk cedera.

Di sebalik kekalutan bencana berkenaan, tular satu foto lima penduduk yang meninggal dunia telah dibalut menggunakan daun pisang tanpa kain kafan.

Rakaman gambar berkenaan dimuat naik dan menjadi pendebatan dalam kalangan warganet terutamanya menerusi laman sosial Facebook.

Lapor portal berpengaruh Indonesia, IDN Times, salah seorang netizen menulis komennya yang berbunyi: “Kafan untuk mayat juga sukar ditemui, Subhanallah. Semoga bantuan dapat sampai kepada mangsa bencana tidak lama lagi. Innalillahi wainna ilaihi raji’un. Ini adalah syarat solat jenazah di kem pelarian di Mamuju.”

 

Tular mayat mangsa gempa di Sulawesi Barat dibalut dengan daun pisang
INILAH jenazah korban gempa Mamuju yang dikatakan hanya dibungkus menggunakan daun pisang (Foto Facebook Neeha Almahira dan IDN Times)

 

Namun, adakah benar mayat mangsa bencana di Mamuju itu benar-benar dibalut dengan daun pisang? Berikut adalah penjelasannya:

i. Ia merupakan plastik hijau untuk mengelakkan badan menjadi basah kerana terkena air.
-Dalam akaun media sosial rasmi, organisasi kemanusiaan Aksi Cepat Tanggap (ACT) menjelaskan, warna hijau yang menutupi mayat itu bukan daun pisang, tetapi plastik hijau.
“Plastik ini digunakan oleh penduduk Mamuju khususnya untuk mengelakkan badan mereka basah kerana terdedah kepada air,” kata ACT.

Dalam halaman Kominfo juga menegaskan, andaian mengenai ‘daun pisang’ itu tidak benar.
Kata mereka, mayat lima mangsa gempa Mamuju dalam foto itu tidak dibungkus dengan daun pisang, tetapi dalam plastik hijau untuk menutup kain kafan. Ini sengaja dilakukan supaya badan tidak basah ketika terkena air.

 

Tular mayat mangsa gempa di Sulawesi Barat dibalut dengan daun pisang
Foto: AFP

 

ii. Mayat mangsa bencana dimasukkan dalam keadaan terkurung di dalam khemah kecemasan.
-Meskipun demikian, ACT mengakui, keadaan itu sangat membimbangkan. Mangsa gempa lain telah bertindak menyumbang khemah kecemasan.

Iklan

Hingga kini, bantuan logistik masih sukar untuk diedarkan, memandangkan akses terputus ke jalan lintas Sulawesi. Pasukan ACT dari Makassar dan Palu masih berusaha mencapai titik pemindahan,” tulis akaun ACT.

Tular mayat mangsa gempa di Sulawesi Barat dibalut dengan daun pisang
Foto: AFP

 

iii. Pelarian masih memerlukan bantuan.
-Mangsa-mangsa gempa dilaporkan masih tinggal di khemah pemindahan. Mereka tidak berani pulang ke kediaman masing-masing lantara takut gempa susulan berlaku.

Lebih menyedihkan, ada dalam kalangan mereka yang kehilangan tempat tinggal gara-gara gempa bumi.

-Pada masa ini, bantuan logistik berupa makanan, selimut, peralatan pembersihan, barang keperluan bayi dan lain-lain sangat diperlukan.

 

Tular mayat mangsa gempa di Sulawesi Barat dibalut dengan daun pisang
Foto: AFP

 

Iklan

iv. 19,435 orang kehilangan tempat tinggal setelah gempa bermagnitud 6.2 pada skala Richter menggegar Majene dan Mamuju.
-Angka itu dicatatkan pada Isnin lalu.
-Ketua Pusat Data, Maklumat dan Komunikasi Bencana BNPB, Raditya Jati berkata, seramai 4,421 mangsa kehilangan tempat tinggal di Majene.

 

Tular mayat mangsa gempa di Sulawesi Barat dibalut dengan daun pisang
Foto: AFP

Sama-samalah kita mendoakan kesejahteraan saudara kita di Sulawesi Barat. Semoga ALLAH SWT melindungi mereka.

Kita juga mengharapkan jalan penghubung yang terputus di kawasan bencana dapat dihubungkan dengan segera agar segala bantuan dapat disalurkan dengan mudah. Amin. #samasamadoa