AWAS! Jangan mudah tertipu dengan iklan dan tawaran yang meragukan sebaiknya selidik terlebih dahulu untuk mendapat kepastian.

Kini, golongan tidak bertanggungjawab sentiasa mencuri peluang untuk menipu dan mengambil kesempatan atas kesulitan orang lain.

Terbaharu, kegiatan menawarkan dana haji bagi tujuan menyegerakan giliran menunaikan rukun Islam ke lima itu menerusi panggilan telefon.

Jangan lupa follow kami di Instagram!

Justeru, orang ramai terutamanya pendeposit Tabung Haji (TH) dinasihatkan supaya tidak terpedaya dengan sebarang bentuk tawaran dana bagi menunaikan haji.

Lembaga Tabung Haji dalam satu kenyataan hari ini berkata pihaknya telah menerima aduan daripada pendeposit tentang wujudnya individu tidak bertanggungjawab menawarkan dana tersebut bagi tujuan menyegerakan giliran haji.

Baca juga Hasil ujian ke atas 500 pesakit Covid-19 tahap 2,3, Ivermectin tidak berkesan

scam

Menurut TH, sebarang pemilihan giliran haji hanyalah berdasarkan sistem pendaftaran di mana yang dahulu didahulukan.

Dalam pada itu, TH turut menegaskan pihaknya tidak pernah melantik mana-mana organisasi atau orang perseorangan untuk menjadi orang tengah dalam hal-hal berkaitan tawaran mahupun pakej haji.

Iklan

Selain itu, pihak TH menasihati orang ramai supaya lebih berwaspada dan mengambil langkah berjaga-jaga apabila menerima panggilan telefon daripada pihak tidak dikenali berkaitan penawaran dana bagi urusan haji.

Baca juga Awas! Jangan tertipu tawaran pakej umrah, belum dibenarkan lagi

Iklan

Korang yang ada ibu bapa yang sedang menunggu giliran haji juga perlu lebih peka dan sentiasa mengingatkan mereka agar tidak sesekali mendedahkan maklumat peribadi dalam panggilan telefon.

Beringat lebih baik sebelum terkena.

Sementara itu, orang ramai boleh berhubung dengan TH di talian 03-62071919 untuk maklumat lanjut.