Bukan saja-saja doktor tidurkan pesakit Covid-19. Ini sebab-sebab yang perlu kita tahu

A
A
A

DALAM keadaan virus Covid-19 yang masih lagi mengganas, sudah pasti perkataan ditidurkan menjadi satu terma yang sangat ngeri dan takut didengari oleh sesiapa sahaja.

Masakan tidak, perasaan bercampur-baur wujud jika seseorang itu tidak berkesempatan mengecapi nikmat untuk kembali membuka mata semula.

Selain itu, ada juga seboleh-bolehnya berdoa agar mereka tidak ditidurkan terutamanya pesakit yang sudah mempunyai pengalaman ahli keluarga yang sudah dijemput oleh Pencipta.

Barangkali, trauma sudah menyelubungi diri masing-masing.

Berkisar mengenai proses rawatan itu, baru-baru ini Pegawai Perubatan, Jabatan Pembedahan, Hospital Sultan Ahmad Shah, Temerloh, Pahang, Dr Fahkrul Radzi Ahmad Zubir atau lebih dikenali sebagai Dr Fradzi telah berkongsi pendapatnya di Facebook menerusi sebuah video yang dimuat naik olehnya.

Dr Fradzi.

Beliau bukan sahaja menerangkan maksud ditidurkan, malah menjelaskan mengapa ia dilakukan oleh para doktor sebagai langkah terakhir bagi menyelamatkan nyawa pesakit.

Kata Dr Fradzi, proses ditidurkan sebenarnya sudah dipraktikkan sebelum adanya wabak Covid-19 lagi.

Ia telahpun dilakukan hampir setiap hari oleh doktor perubatan yang berdepan dengan pembedahan agar pesakit tidak berasa sakit.

"Tidurkan bermaksud satu keadaan apabila anda memerlukan oksigen yang sangat kuat.

"Terdapat dua komponen dalam proses ditidurkan iaitu sedation (diberikan bius) dan intubation (tiub dimasukkan ke dalam paru-paru," terangnya.

Jadi, kata beliau lagi, apabila bercakap mengenai intubation, ia selalunya akan dikaitkan antara 'hidup dan mati'.

"Apabila anda 'diintubatekan', itu bererti anda perlu ditidurkan dengan sedation. Ini dilakukan untuk mengelak badan berasa sakit semasa proses memasukkan tiub ke dalam tekak.

"Kesakitan itu sebenarnya tidak mampu ditanggung jika dibiarkan dalam keadaan sedar," tambah beliau.

Dalam pada itu, Dr Fradzi juga memberitahu paras normal oksigen seseorang mestilah berada pada tahap 95 peratus dan ke atas.

"Dalam keadaan susah untuk bernafas, sudah pasti bacaan akan menurun ke paras bawah 95 peratus dan pada waktu itulah oksigen tambahan diperlukan untuk membantu pesakit bernafas tanpa tercungap-cungap," jelas beliau.

Namun, doktor terangnya, akan cuba menambah oksigen mengikut beberapa peringkat dan proses.

"Akhir sekali, jika cubaan memberi bantuan oksigen 100 peratus tidak membantu, maka doktor tiada pilihan lain selain tidurkan pesakit," katanya.

Jangan lupa follow kami di Instagram!

Oleh itu, tegas Dr Fradzi, ia (menidurkan pesakit) bukan pilihan, tetapi keputusan yang dibuat antara hidup dan mati kerana ketika itu 'nyawa sudah berasa pada anak tekak sahaja.

Pun demikian, ada juga yang menyatakan proses ditidurkan bermaksud penamat kepada riwayat. Apakah benar?

Akuinya, memang sudah kerap kali kita dengar pesakit yang tidurkan, kemudian gagal untuk bangun semula.

"Ada dua kemungkinan untuk pesakit selepas ditidurkan sama ada akan kembali bangun dan sembuh atau tidak dapat diselamatkan nyawa mereka.

"Jadi, sudah menjadi prosedur biasa, anggota perubatan untuk melakukan persediaan awal sebelum pesakit ditidurkan dengan mengajar mereka mengucap dan menghubungi keluarga terdekat," beritahunya.

Baca juga: Oksigen turun ke 88, Aishah mohon maaf, doa supaya tidak ke tahap ditidurkan

Pada hujung videonya, Dr Fradzi sempat menitipkan tiga perkara penting untuk pesakit yang ditidurkan iaitu:

i) Doa daripada ahli keluarga.

ii) Semangat pesakit itu sendiri.

iii) Sistem imun badan pesakit untuk bertindak dengan ubat-ubat yang diberikan.

"Saya doakan kepada mereka yang sedang berhadapan dengan situasi ini agar dipermudahkan semua urusan dan pesakit dapat kembali sembuh dan sihat semula," akhirinya.

Jangan lupa follow kami di Instagram!

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang