Harga sayur naik hingga 200%, rupanya ini 8 punca kenaikan

sayur
sayur
A
A
A

AWAL September lalu, kenaikan harga ayam mentah yang melambung memberi impak kepada ramai pengguna.

Tidak hanya daging ayam yang naik sehingga lebih RM10 sekilogram, telur juga dilaporkan mengalami peningkatan harga susulan dakwaan penternak dan pengeluar terpaksa menampung kos kenaikan harga dedak, anak ayam dan sumber tenaga pekerja asing.

Susulan itu, keresahan pengguna ibarat tiada nokhtah kerana kini dikatakan sayur-sayuran pula akan mengalami kenaikan harga.

Jangan lupa follow kami di Instagram!

Malah menurut Persatuan Pemborong Sayur Kuala Lumpur, kenaikan tersebut akan terus meningkat sehingga selepas cuti perayaan Tahun Baru Cina nanti.

Ujar presidennya, Wong Keng Fatt, punca kenaikannya adalah disebabkan;

1. Peralihan Monsun Timur Laut.

2. Berlakunya bencana banjir dan tanah runtuh di Cameron Highlands dan kawasan tanaman sayur sekitarnya yang menjejaskan hasil dan bekalan.

3. Harga beberapa jenis sayur seperti kubis bunga, kacang panjang serta cili mengalami peningkatan sehingga 200% sejak dua minggu lalu.

4. Kekurangan bekalan dan tenaga kerja.

5. Pembekal di Cameron Highlands memaklumkan mengenai beberapa masalah yang dihadapi seperti bencana banjir, tanah runtuh dan kekurangan tenaga kerja.

sayur

Manakala Presiden Persatuan Pekebun Sayur Cameron Highlands, Chai Kok Lim pula berkata ia juga disebabkan;

1. Sekatan global akibat pandemik Covid-19 memberi kesan teruk terhadap bekalan sayur-sayuran.

2. Harga sayur dipengaruhi oleh permintaan dan bekalan. Sayur seperti cili agak mahal kerana ia bermusim dan bergantung kepada faktor import.

Baca juga Tak Beli Supplemen Tak Apa, Ini Senarai Sayur, Buah Tinggi Vitamin C

3. Kos pengangkutan yang meningkat turut menyebabkan pembekal tiada pilihan kecuali menaikkan harga barang.

Isu kenaikan harga sayur-sayuran dibangkitkan oleh Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) baru-baru ini. Ia menggesa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) menyiasat perkara itu kerana dikhuatiri pembekal melanggar Akta Anti-Percatutan.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang