TAK dinafikan ramai wanita sekarang mengambil jalan mudah untuk menjaga bahagian peribadi dengan membeli sahaja pembersih wanita (feminine wash) yang ada di pasaran.

Selain kecantikan fizikan, penjagaan aspek kesihatan bahagian intim juga antara paling penting untuk wanita beri tumpuan.

Mamandangkan bahagian tersebut sangat sensitif, ia memerlukan penjagaan yang rapi supaya tidak mengundang masalah kesihatan yang lainnya.

Menurut Doktor Pakar Sakit Puan, Dr Hamid Arshat, setiap wanita mengalami keputihan. Namun jika ada antara mereka tidak mengalaminya, penggunaan cecair pembersih wanita yang mengandungi kimia atau herba adalah tidak perlu.

Malah, ujarnya, membersih dengan air biasa adalah sangat baik dan digalakkan. Air bersih biasa adalah kaedah paling selamat.

Baca juga Wanita wajib pandai bawa kereta, waktu terdesak tak bergantung harap, 10 tip ini kena tahu

Ganjaran RM5,000 menanti pemberi maklumat berhubung pencemaran air Selangor

Kata Dr Hamid, keputihan adalah berpunca daripada jangkitan kuman pada kemaluan (faraj) sekali gus kepada pintu rahim.

“Jika wanita mengalaminya adalah terbaik untuk berjumpa doktor dikhuatiri mempunyai penyakit kanser.

“Kena bersihkan, buat ‘pepsmear’, kerana ramai wanita mengalami luka pada pintu rahim. Itu mudah dijangkiti. Rawatannya juga spesifik,” ujarnya.

Dalam pada itu, ujar beliau, antara punca jangkitan kuman ini adalah cara penjagaan kebersihan diri dan boleh menjadi punca ketidaksuburan yang mengakibatkan wanita sukar untuk mendapat anak.

Rupanya jangkitan kuman pada faraj dan organ peranakkan ini boleh diatasi dan dikawal dengan mengamalkan membasuh dengan air garam atau dikenali sebagai saline douching. Ia kaedah paling selamat natural dan organik kerana ia antiseptik natural yang tiada kesan sampingan.

Dr Hamid turut berkongsi video yang dirakamkan dari bilik bedah hospital yang ketika itu beliau baru sahaja selesai melakukan pembedahan laparoscopy dua orang pesakitnya.

Katanya, kedua-dua pesakit tersebut mempunyai jangkitan kuman dalam peranakan yang menyebabkan pelbagai masalah lain seperti saluran fallopian tersumbat, sekali gus boleh mengakibatkan ketidaksuburan.

Baca juga Jarang berlaku, wanita hamil dua kembar lelaki dan dua kembar perempuan tanpa rawatan kesuburan

Tak perlu 'feminine wash', air garam terbaik untuk penjagaan peribadi wanita - Dr Hamid Arshat

Menurut Dr Hamid, punca yang menyebabkan jangkitan kuman dalam peranakan terjadi pada wanita adalah;

1. Keputihan

Keputihan atau lelehan yang berbau dikawasan sekitar pintu faraj mudah mendapat jangkitan kuman.

2. Tidak menjaga kebersihan

Tidak menjaga kebersihan setelah membuang air kecil atau air besar. Bila keadaan haid tidak menjaga kebersihan sekitar faraj.

3. Imuniti rendah

Disebabkan pengambilan makanan yang tidak seimbang, tidak cukup ambil vitaman. Disarankan makan vitamin C, makanan yang mengandungi sayur-sayuran dan buah-buahan. Minum juga air-air yang masam seperti jus lemon, jus kranberi yang boleh meningkatkan imuniti disamping membersihkan kawasan kemaluan.

Iklan

4. Kegemukan

Orang mengalami kegemukan, gula meningkat juga buat pesakit kencing manis mudah mendapat jangkitan kuman pada peranakan.

5. Memakai Alat Dalam Rahim (IUD)

Wanita yang memakai IUD juga mudah mendapat jangkitan kuman pada peranakan.

Jadi, salah satu langkah bagi membersihkan faraj bagi mengelakkan jangkitan kuman adalah menerusi kaedah air grama (saline douching).

Bahan diperlukan;

  • 1 gelas air suam
  • 1 sudu garam halus
  • Kapas
  • Sarung tangan (glove)
  • Cawan pakai buang
  • Vaseline

Cara-Caranya;

1. Campurkan garam ke dalam air suam dan biarkan ia larut sebati.

Iklan

2. Pakai sarung tangan, ambil kapas dan celupkan ke dalam larutan air garam tersebut. Masukkan kapas tersebut kedalam kemaluan dan keluarkan kapas tersebut.

3. Ambil kapas yang baru dan ulang langkah yang sama dalam empat hingga lima kali.

*Lakukan pada mandi petang, sekurang-kurangnya jika bersama dan melakukan hubungan intim pada waktu malam, kawasan kemaluan bersih daripada jangkitan kuman dan memudahkan ia hamil.

*Vaselin bertindak sebagai pelincir untuk jari, ketika masukkan dan keluarkan kapas yang direndam air garam tadi unutk bersihkan faraj. Amalan begini sangat baik untuk menjaga kebersihan, penggunaan air garam adalah natural, tiada bahan kimia dan sangat organik.

Semoga bermanfaat.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk cerita-cerita yang ohsem dan menghiburka.