LESTI Kejora dan Rizky Billar, pasangan selebriti Indonesia menjadi perhatian susulan dakwaan kecurangan dan keganasan rumah tangga hingga menjadi kes melibatkan polis.

Bagaimanapun, dalam perkembangan terkini, pasangan berkenaan dikatakan sudah berdamai.

Peguam yang mewakili Rizky Billar mendedahkan bahawa Lesti Kejora memilih untuk berdamai dengan suaminya dalam soal keganasan rumah tangga (KDRT) dan bersetuju untuk menarik balik laporan itu.

Baca juga: Romantis di media sosial, rupanya penyanyi wanita mangsa dera, dakwa suami curang cekik, hempas ke lantai

Baca juga: Lesti Kejora sudah keluar hospital tetapi masih trauma, Rizky Billar dihentikan sebagai hos

 

Justeru, Philipus Sitepu selaku peguam Rizky menyatakan pasangan artis itu bersetuju untuk tidak meneruskan proses undang-undang dan meminta polis menyelesaikan kes keganasan rumah tangga dengan keadilan restoratif.

“Kami meminta keadilan pemulihan berhubung kes. Memandangkan kedua-duanya saling memaafkan dan membina hubungan yang lebih baik. Kami bersetuju untuk tidak meneruskan kes itu,” kata Philipus Sitepu di Polis Jakarta Selatan.

“Kemudian kakak Lesti telah dijelaskan oleh peguamnya, telah menarik balik laporannya hari ini di Polis Jakarta Selatan dengan ditemani peguamnya,” kata Philipus.

Baca juga: Lesti Kejora dakwa bola snuker hampir hinggap di kepala, rupanya biasa dikasari Rizky Billar

Baca juga: Tepis dan terjatuh, bukan hempas, peguam kongsi kronologi versi Rizky Billar, berbeza dengan laporan Lesti Kejora

Bukan itu sahaja, Philip berharap dengan perjanjian damai itu Rizky Billar dapat segera dibebaskan daripada tahanan.

Secara berasingan, Ketua Perhubungan Awam Polda Metro Jaya, Endra Zulpan berkata, pembatalan laporan oleh Lesti Kejora itu tidak serta-merta menghentikan proses perundangan yang sedang berjalan.

“Tidak bermakna jika beliau menarik balik, Rizky Billar akan dibebaskan malam ini. Tidak begitu,” katanya.

Zulpan berkata, terdapat prosedur yang telah dijalankan semasa membuat laporan polis dan sudah tentu ada prosedur yang perlu dipatuhi dalam menarik balik laporan tersebut.

“Ada mekanisme yang mesti diluluskan dalam prosedur undang-undang ini. Ada permintaan untuk penggantungan, pembatalan, nanti penyiasat akan memutuskan sama ada ini sesuai atau tidak,” kata Zulpan.

Baca juga: Keluarga sedih, enggan anak terus disakiti. Bekas pekerja dedah bapa mahu Lesti Kejora berpisah

Baca juga: Masuk pertandingan menyanyi untuk biaya kos pembedahan bapa, ini kisah Lesti Kejora sebelum popular

Peguam Rizky Billar, Hotma Sitompul berkata, Lesti sudah beberapa kali berhubung dengan polis meminta suaminya tidak ditahan berhubung laporan keganasan rumah tangga.

Permintaan itu disampaikan Lesti kepada Ketua Polis Metro Jakarta Selatan apabila anak guamnya secara rasmi dinamakan sebagai suspek kes keganasan rumah tangga.

“Sebelum pengumuman ditahan, mereka berkali-kali dipanggil minta tidak ditahan. Sudah ada dua orang yang hendak berdamai, kenapa buat kecoh,” kata Hotma dipetik CNN daripada Detik.com.

Iklan

Manakala Philipus Sitepu berkata, keputusan secara baik antara Lesti Kejora dan Rizky Billar sepatutnya membenarkan anak guamnya dibebaskan daripada tahanan.

“Berdasarkan undang-undang, jika kedua-duanya berdamai, maka keadilan restoratif boleh diguna pakai.

“Dan selepas keadilan pemulihan, sudah tentu, suspek mesti dibebaskan daripada penahanan,” tegas Philipus.

Baca juga: Ganasnya! Rakaman CCTV tersebar, Rizky Billar baling bola snuker ke arah Lesti Kejora yang sarat hamil?

Baca juga: Ganasnya! Rakaman CCTV tersebar, Rizky Billar baling bola snuker ke arah Lesti Kejora yang sarat hamil?

Awal Oktober lalu, kisah rumah tangga pasangan selebriti itu menjadi tular selepas Lesti membuat laporan polis apabila menjadi mangsa kekerasan Rizky yang dipercayai curang.

Iklan

Rizky didakwa bertindak di luar kawalan dengan menghempas dan mencekik leher penyanyi itu berulang kali selepas Lesti meminta dihantar pulang ke rumah ibu bapa.

Lesti dan Rizky melangsungkan pernikahan pada 19 Ogos 2021 di Hotel Intercontinental Pondok Indah, Jakarta Selatan. Billar memberikan mas kahwin 1 bilion rupiah (AS$72,300) kepada Lesti.

Kemudian baru diketahui Rizky dan Lesti telah bernikah secara siri pada April 2021. Daripada perkahwinan itu, Rizky mereka dikurniakan seorang anak lelaki pada 26 Disember 2021.

Baca juga: Rizky Billar disahkan suspek kes keganasan rumah tangga, Lesti Kejora serah kepada undang-undang

Sumber: CNN 1, 2, 3

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah yang penuh inspirasi.