AKTIVITI dan percutian luar seperti berkhemah dilihat semakin menjadi pilihan dalam masyarakat kita.

Selain memberi pendedahan percutian kepada alam semula jadi, ia juga secara tidak langsung dapat mempromosikan lokasi perkhemahan tersebut.

Perkhemahan juga menyeronokkan, tambah lagi bermakna jika ia terancang dengan sempurna.

Bagi korang yang teringin mencuba aktiviti sebegini tapi tidak tahu bagaimana untuk memilih khemah, ini perkongsian menarik yang boleh jadikan panduan.

Sebelum membeli khemah, lebih baiknya kenalilah jenis dan apa kegunaan korang sama ada untuk bawa keluarga, hiking dan muatan.

Jangan lupa follow kami di Instagram!

Untuk selesa, beli saiz khemah lebih dari jumlah orang. Sebagai contoh untuk empat orang, jika boleh beli saiz sekurang-kurangnya untuk lima orang supaya ada ruang untuk letak barang-barang.

Ada juga jenis khemah yang sediakan ruang khas untuk letak barang.

Khemah terbahagi kepada beberapa jenis iaitu;

1. Ridge Tent

  • Khemah ini jenis dulu-dulu, jarang nampak orang pakai. Kalau kaki survivor dan tak nak bawa banyak barang, bawa satu kanvas dan ikat kat pokok atau buat pancang, jadilah rupa khemah ini.
  • Jika grup keluarga tak sesuai untuk keselesaan kepada keluarga terutama anak kecil dan orang tua.

2. Dome Tent

  • Jenis ini paling banyak digunakan sekarang sebab mudah dibawa dan tak makan banyak ruang.
  • Sesuai untuk muatan satu hingga empat orang.
  • Jenis ini tak tinggi, nak masuk kena bongkok sikit dan kalau nak tukar baju tak boleh berdiri.
  • Jenis dome ini ada dua jenis single layer dengan double layer.
  • Single layer hanya ada satu lapisan sahaja khemah tiada layer atas dia, cuma kelemahan single layer ni kalau hujan memang cepat air masuk. Untuk iklim Malaysia yang jenis hujan lebat, lebih baik beli double layer, selamat sikit kalau hujan. Kata orang, biar keluar modal lebih sikit, boleh pakai lama.

3. Cabin Tent

  • Jenis ini semakin terkenal di kalangan kaki camping (campers) Malaysia.
  • Jenis ini boleh berdiri, jadi nak tukar baju, nak solat pun mudah dan selesa.
  • Cuma kalau arpenaz tu better pasang sekali fly sheet, sebab dia single layer, kalau ada flysheet best sikit, ada ruang untuk berehat depan khemah, selesa untuk nak masak-masak.

Teringin aktiviti berkhemah, ini panduan bermanfaat pilih 'tent'

4. Family Tent

  • Khemah ini besar dan ada dua bahagiaan biasanya, jadi bolehlah asingkan bahagian ibu bapa dan anak-anak.
  • Sangat selesa untuk bawa keluarga cuma harga dia agak ‘keras’, tapi jika ada bajet lebih dan untukkeselesaan keluarga apa salahnya, mereka gembira nanti senanglah nak ajak camping lagi.

5. Geodesic Tent

  • Khemah ini biasanya digunakan kaki hiking.
  • Jenis ini biasanya sangat ringan dan sangat sesuai untuk dibawa panjat gunung dan tidak makan ruang.
  • Harga juga tinggi, biasanya dua atau tiga kali ganda dari harga khemah dome biasa, harga dia mahal disebabkan jenis material yang digunakan adalah berkualiti.

6. Pop Up Tent

  • Khemah ini sebagai tambahan sahaja, bukan untuk tempat tidur.
  • Digunakan untuk memudahkan tukar baju, melepaskan hajat atau mandi.

Itu antara jenis-jenis khemah, jika dari segi material pula banyak jenis dan kebiasaannya digunakan orang ramai jenis nylon. Kalau boleh beli khemah yang PU dia tinggi.

PU ni adalah ketahanan dia menampung air, lagi besar nombor PU lagi tahanlah dia menampung air. Contoh, PU 2000, PU 3000.

Baca juga Stail, mantap, tahan lasak. Samsung Galaxy Z Fold3 5G, Galaxy Z Flip3 5G jadi idaman ramai

Sama juga dengan flysheet, kalau boleh beli PU tinggi, kalau hujan lebat ia masih boleh bertahan.

Untuk bahagian lantai khemah pula, kalau jenis nylon nipis sahaja, lebih baik lapik ground sheet untuk elak basah jika hujan dan juga boleh elakkan terkena batu tajam atau kayu yang boleh membocorkan khemah korang sekali gus elak daripada membeli khemah yang baru.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Mohd Alfishahrin via Facebook Family Camping Malaysia