SEJAK tiga hari lalu, agak kecoh di media sosial tentang kes seorang wanita yang menaikkan status yang mempersoalkan campur pakaian suami dan anak-anak ketika membasuh pakaian menerusi Facebook miliknya.

Kata wanita berkenaan, walaupun hukum kata basuhan suci, tapi dia berpandangan perkara itu adalah adab dan antara cara memuliakan suami.

Dek kerana status berkenaan, ia menimbulkan ‘pendebatan’ dalam kalangan kaum Hawa yang sudah berumah tangga. Ramai yang mengemukakan pandangan masing-masing dan kebanyakannya menganggap ia tidak wajar dilakukan.

Bagaimanapun, status berkenaan telah dipadamkan daripada Facebook wanita tersebut kerana enggan memanjangkan isu.

Berbalik kepada status yang viral itu, apakah memang benar kita perlu asingkan baju suami sebagai tanda memuliakan mereka?

Tampil menjawab persoalan berkenaan, pendakwah selebriti, Azman Syah Alias atau lebih dikenali sebagai Pencetus Ummah (PU) Azman memberikan pencerahan menerusi Instagram miliknya baru-baru ini.

Jelas beliau, tiada dalil al-Quran dan hadis sahih yang menyuruh kita asingkan pakaian suami daripada pakaian anak-anak atas alasan adab dan hormat suami.

Bila keluar kenyataan ‘asingkan pakaian suami sebagai tanda memuliakan suami’, tambah beliau, sedikit sebanyak ia akan memberikan tempias kepada para isteri yang mencampurkan pakaian suami dan anak-anak. Mulalah mereka rasa diri mereka ni tak memuliakan suami.

“Kalau kena asingkan pakaian suami tanpa sebab kukuh seperti kelunturan warna baju atau najis pada pakaian anak-anak, maka kelihatan ia berlebih-lebihan.

“Kalau korang buat sistem atau undang-undang pengurusan di rumah yang korang selesa dan mampu untuk lakukan, jangan bersifat ‘memaksa’ orang lain buat atas nama agama,” kongsinya.

Tegas PU Azman yang mesra disapa Cik Man, kita perlu mengambil kira tentang situasi juga. Bukan semua suri rumah itu sama situasinya. Mungkin cara tersebut akan menimbulkan kesukaran untuk mengasingkan pakaian.

“Islam bukan agama yang menyusahkan. Ini dinamakan takalluf (memberatkan) dalam agama.

“Jangan buat orang lain rasa bersalah dalam agama,” nasihat beliau.

TIADA nas yang jelas untuk mengasingkan pakaian suami dan anak-anak atas alasan adab dan hormat kepada suami, terang PU Azman.

PU Azman turut mengingatkan bahawa suatu pakaian yang suci adalah pengiktirafan syariat. Maka tiada faedah jika ia diasingkan atas alasan adab.

“Sama macam kita cakap, kalau susun baju suami jangan campurkan dengan baju anak-anak. (Yang dimaksudkan ialah asing atas dasar memuliakan, tapi kalau atas dasar supaya senang nak pilih, takda masalah). Ini tak masuk akal.

“Kita bersetuju bahawa isteri berhak mohon pertolongan suami untuk buat kerja-kerja rumah. Dan hal ini jauh lebih berat daripada sekadar mencampurkan pakaian suami. Tetapi kita tak cakap pula isteri yang minta suami bantu kerja rumah sebagai isteri yang tak memuliakan suami. Jadi, takkan sekadar campurkan pakaian tu dikatakan tak memuliakan suami.

“Suami dan isteri adalah rakan kongsi rumah tangga. Maka mereka saling memudahkan, bukan menyusahkan.

“Apa guna asingkan baju suami, tapi kata-kata tajam isteri pun buat suami rasa terASING,” demikian teguran beliau.

(Artikel berkaitan: Pakaian anak bernajis, boleh ke terus basuh guna mesin?)

Ada banyak cara muliakan suami

SinarPlus turut mendapatkan pandangan pendakwah Ustaz Mohd Hassan Adli Yahaya atau lebih dikenali sebagai Imam Muda Hassan tentang cara memuliakan suami.

Meskipun tiada nas yang jelas tentang mengasingkan baju anak dan suami, tetapi hakikatnya membasuh baju suami adalah termasuk dalam perbuatan memuliakan suami.

Iklan

“Apa yang penting, kita hanya nak pakaian itu suci dan dibasuh guna air yang bersih. Baik pakaian anak atau suami, matlamatnya adalah kepada bersih dan suci.

“Tak adalah pula kata membasuh campur itu mengubah hukumnya (kecuali pakaian bernajis),” katanya.

Jelas Imam Muda Hassan, ada banyak cara lagi bagi seorang isteri untuk memuliakan suaminya.

Campur basuh baju suami dan anak
TERDAPAT banyak cara memuliakan suami selain mencuci pakaiannya yang boleh dilakukan oleh para isteri.

Antaranya, menjaga amanah suami dengan sebaiknya. Andai suami bekerja, jagalah rumah dengan sebaiknya, nasihat beliau.

“Kemudian, jaga aib suami pun antara cara memuliakannya. Sekalipun kita jumpa dengan orang hatta dengan adik-beradik sekalipun, jangan sesekali hebohkan suatu perkara yang boleh mengaibkan suami masing-masing.

Iklan

“Satu lagi, tunggu suami balik depan pintu (bagi suri rumah atau wanita yang pulang awal bekerja). Nampak perkara ni macam remeh dan jemu kalau buat hari-hari, tapi kalau kita istiqamah, ia akan mengikat kasih sayang.

“Bukanlah sampai nak jadikan isteri tu hamba suami, tapi syurga isteri itu terletak pada suami. Walaupun isteri penat, tapi itulah cara dia memuliakan suaminya,” kongsi beliau.

Kepada para isteri, tak kisahlah bagaimana cara kita nak basuh baju atau muliakan suami, pastikan ia tidaklah sampai melanggar hukum syarak. Itu paling penting.

Janganlah kita ‘hukum’ orang lain pula andai suatu perkara itu tak kena di mata kita atau ikut keselesaan kita.

Ingatlah bahawa bukan semua orang situasinya sama macam diri kita. Jadi, kita tak boleh sewenang-wenangnya buat orang lain ikut cara kita juga.

Sumber: Instagram puazmanofficial