CHINA sedang dalam rundingan untuk menilai vaksin Covid-19 buatan tempatan dinilai oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sebagai langkah membuat persediaan untuk kegunaan antarabangsa, kata seorang pegawai WHO, semalam.

Lapor Reuters, ratusan ribu pekerja penting dan kumpulan lain yang dianggap berisiko tinggi di China telah diberi vaksin yang dikembangkan secara tempatan walaupun ujian klinikal belum selesai sepenuhnya.

Namun, ia menimbulkan kebimbangan keselamatan di kalangan pakar.

Koordinator WHO untuk ubat-ubatan penting dan teknologi kesihatan di wilayah Pasifik Barat, Socorro Escalate, Memberitahu, sidang akhbar yang dijalankan dalam talian berkata, China telah mengadakan perbincangan awal dengan WHO untuk memasukkan vaksinnya dalam senarai untuk penggunaan kecemasan.

Artikel berkaitan: “Saya yakin semua mahasiswa pintar, jangan hanya main TikTok” – Susi Pudjiastuti

Prosedur penyenaraian penggunaan kecemasan WHO membolehkan vaksin dinilai untuk mempercepatkan ketersediaannya dalam keadaan darurat kesihatan awam.

Ini membantu negara anggota WHO dan agensi perolehan PBB untuk menentukan penerimaan vaksin tersebut.

Iklan

“Keselamatan vaksin ini dapat dinilai jika berpotensi melalui penggunaan kecemasan yang menyenaraikan kualiti keberkesanannya dan kemudian ini dapat disediakan untuk pemegang lesen kami,” kata Escalante.

China mempunyai sekurang-kurangnya empat vaksin eksperimen pada peringkat akhir ujian klinikal – dua dikembangkan oleh China National Biotec Group (CNBG), dan dua selebihnya adalah dari Sinovac Biotech SVA.O dan CanSino Biologics.

Mereka diuji di negara-negara seperti Pakistan, Indonesia, Brazil, Rusia dan Emiriah Arab Bersatu.

Iklan

Bulan lalu, UAE membenarkan penggunaan darurat vaksin CNBG, pelepasan kecemasan antarabangsa pertama untuk salah satu vaksin China, hanya enam minggu setelah percubaan manusia dimulakan di negara teluk Arab.

Presiden Filipina, Rodrigo Duterte mengatakan bulan lalu bahawa mereka akan mengutamakan China dan Rusia dalam membeli global vaksin negaranya.