PENANGAN sebaran wabak Covid-19 sememangnya mengekang dan mengehadkan masyarakat dunia daripada melepasi sempadan negara masing-masing. Ia bagi membantu memutuskan rantaian virus jahat berkenaan.

Akibatnya, masyarakat dunia tidak bebas hendak berkunjung ke luar negara dengan menaiki penerbangan pesawat seperti kelaziman.

Bagaimanapun, Taiwan terus memenuhi keperluan pelanggannya yang berdepan sekatan perjalanan dengan menawarkan pengalaman penerbangan lain yang sebenarnya ‘tidak membawa mereka ke mana-mana’.

Begitupun penerbangan ‘setempat’ masih dibuka. Antaranya susulan tawaran pada Julai lalu, orang ramai dapat mendaftar masuk dan menaiki kapal terbang di Bandara Songshan Taiwan.

Ia satu syarikat penerbangan yang menawarkan pengalaman perjalanan palsu dengan membuka peluang untuk terbang ke mana-mana.

EVA Air, salah satu syarikat penerbangan terbesar di Taiwan, menawarkan perjalanan istimewa pada 8 Ogos lalu (sempena Hari Bapa di Taiwan) untuk membantu memuaskan perjalanan pelanggannya.

Perjalanan memakan masa sekitar tiga jam, dengan penerbangan berlepas dari Taipei Taoyuan Airport, kemudian mengelilingi awan sebelum kembali ke lapangan terbang yang sama.

“Pasaran pelancongan antarabangsa telah digantung selama lebih dari setengah tahun.

“‘Tangisan’ warga tempatan untuk melancong ke luar negara semakin kuat. Untuk memenuhi kehendak pelancong, EVA Air telah memutuskan untuk memperkenalkan ‘pengalaman perjalanan alternatif’ pada 8 Ogos, sempena Hari Bapa,” kongsi siaran berita (dalam bahasa Cina) di laman web EVA Air.

Artikel berkaitan: Moga tenang ketika terbang… Tune Protect perkenal AirAsia Travel Protection dilengkapi perlindungan Covid-19

Lihat tempat tarikan

Menariknya dalam ‘penerbangan khas’ ini, sekiranya hari yang cerah, penumpang dapat melihat beberapa tarikan lokasi di Taiwan termasuk Pulau Guishan dan pantai Huadong yang indah, serta pulau-pulau lain yang berdekatan.

Penumpang akan terbang dengan jet Hello Kitty Dream yang sangat popular di sana.

Iklan

Pesawat ini mempunyai warna khas EVA Air bertema Sanrio. Kargo A330 yang menampilkan banyak watak Sanrio termasuk Hello Kitty, My Melody (Hello Kitty’s BFF), serta Kiki dan Lala Little Twin Stars.

Penumpang boleh mengharapkan kemudahan dalam penerbangan bertema Hello Kitty, WiFi percuma untuk pesanan teks dan sistem hiburan penerbangan yang biasanya disediakan untuk penerbangan jarak jauh.

Hidangan dalam penerbangan pula berbintang Michelin.

Tempat makan dalam penerbangan adalah tarikan utama perjalanan ini.
Sajian utamanya adalah seperti chirashi don (sashimi pelbagai beras) yang dihasilkan oleh Chef Motokazu Nakamura bintang tiga Michelin, atau hidangan mi daging lembu yang direbus klasik.

Iklan

Pesawat berlepas pada pukul 10:30 pagi pada hari Sabtu, akan dikendalikan dengan nombor penerbangan BR5288. Mengapa nombor 5288? Apabila dituturkan, kedengarannya “Saya sayang ayah” dalam bahasa Cina.

Tiket kelas ekonomi ialah TWD5,288 ($180) atau RM754.02. Penumpang boleh memilih untuk menaik taraf tempat duduk mereka ke kelas perniagaan dengan tambahan TWD1,000 ($34) atau RM4.85.

Pelancongan antarabangsa telah dihentikan di sebahagian besar dunia kerana banyak negara menutup pintu sempadan mereka untuk mencegah wabak Covid-19 dan Taiwan tidak terkecuali. Pulau ini menutup sempadannya pada bulan Mac lalu di tengah wabak koronavirus yang semakin meningkat.

Warganegara asing masih dilarang mengunjungi pulau itu, tetapi Kementerian Luar Negeri Taiwan mengumumkan pada 24 Jun lalu bahwa pihaknya akan secara beransur-ansur menyesuaikan peraturan masuk sebagai tindak balas terhadap usaha di seluruh dunia untuk meneruskan kegiatan ekonomi. -CNN