Pesta Perahu Naga meriah dan berwarna-warni di China, ini kisah disebaliknya

A
A
A

 

SETIAP negara mempunyai kebudayaan yang unik. Republik Rakyat China juga tidak terkecuali kerana kepelbagaian kaum dan budayanya.

Negara ini juga mempunyai sejarah yang sangat panjang dan mempunyai pelbagai adat resam dan perayaan tradisional. Pesta Perahu Naga adalah salah satu daripada perayaan tradisional yang utama di sana.

Festival Perahu Naga yang terkenal, juga dikenali sebagai Tuen Ng diraikan pada hari kelima bulan kelima dalam kalendar lunar. Ia memperingati kematian Qu Yuan iaitu seorang penyair dan menteri republik itu yang terkenal dengan semangat patriotisme. Sumbangannya sangat besar dalam kesusasteraan puisi klasik dan muncul sebagai pahlawan nasional.

Pesta Perahu Naga meriah dan berwarna-warni di China, ini kisah disebaliknya

Qu Yuan hidup pada zaman dinasti feudal pertama China dan menyokong keputusan untuk memerangi negara yang berkuasa itu. Walaupun tindakannya menyebabkan dia dibuang negara, penulisannya menunjukkan cintanya yang mendalam kepada tanah air.

Legenda mengatakan bahawa Qu Yuan sangat menyesal setelah perebutan ibu kota negaranya setelah sehingga lahir puisi terakhirnya di mana dia terjun ke Sungai Miluo sebagai bentuk protes dan putus asa terhadap korupsi di sekelilingnya.

Setelah mendengar berita mengenai cubaan tragis ini, penduduk kampung menaiki perahu dan membawa ladu ke tengah sungai untuk mencuba dan menyelamatkan Qu Yuan. Namun usaha mereka gagal.

Oleh itu, mereka mengadakan acara memukul gendang, memercikkan air dengan dayung, membuang ladu beras ke dalam air sebagai persembahan untuk semangat Qu Yuan serta alat untuk menjauhkan ikan dan roh jahat dari tubuhnya.

Pesta Perahu Naga meriah dan berwarna-warni di China, ini kisah disebaliknya

Ladu nasi kini dikenali sebagai zongzi manakala simbolik pencarian tubuh Qu Yuan adalah perlumbaan perahu naga yang sengit.

Kini, perlumbaan perahu naga dan aktiviti lain diadakan setiap tahun di sepuluh lokasi di Hong Kong pada waktu perayaan ini. Ribuan pesaing dan penyokong menghadiri hari perlumbaan untuk mengambil bahagian dalam perayaan, perbarisan dan acara hiburan.

Perahu atau kenu berupa naga tradisional Cina, sering dicat dengan warna-warna terang yang mengingatkan pada kapal perang lama. Pasukan yang berada di kapal akan bekerjasama untuk mengarahkan kapal ke garisan penamat secepat mungkin.

Sementara itu, seorang anggota duduk di bahagian depan memukul gendang untuk menaikkan semangat.

Pesta Perahu Naga meriah dan berwarna-warni di China, ini kisah disebaliknya

 

Baca juga: 6 stesen kereta api terindah di Moscow, masih kekalkan keunikan tradisi

Festival Perahu Naga ini sangat bagus untuk mengeratkan hubungan baik sesama mereka dan memupuk semangat berpasukan.

Hal-hal seperti ini tidak dapat kita pelajari dengan hanya membaca buku atau duduk bersendirian tanpa bercampur-gaul dengan masyarakat di sekeliling.

Bagi penduduk republik China, selamat menyambut Pesta Perahu Naga diucapkan! Semoga dapat mengambil teladan dari kisah Qu Yuan dan Pesta Perahu Naga ini.

Sumber: Time and Date

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang