IBU bapa adalah dua insan yang berjasa. Mereka memastikan kejayaan anak-anak, bahkan sanggup melakukan apa sahaja agar sanggup melakukan apa saja asalkan segala keperluan anak dipenuhi.

Walaupun pengorbanan itu dilakukan tanpa mengharapkan balasan, anak-anak wajar melakukan yang terbaik buat ibu bapa.

Baca juga: Ragam ibu mentua dan menantu bikin pecah kepala! 4 punca boleh rosakkan hubungan

Tidak dinafikan bahawa anak-anak pada zaman ini terlalu sibuk dengan kerjaya. Ada yang bertindak ‘menolak’ tanggungjawab kepada adik beradik yang lain atas pelbagai alasan sehingga timbul situasi tidak adil.

Perkongsian pengguna Facebook, Arni Suhaila Rahmat ini boleh dijadikan panduan untuk mewujudkan penggiliran yang adil sesama adik beradik.

Baca juga: Ibu bapa kita bukan harapkan layanan VIP, cukup sekadar kasih sayang dan perhatian. Ini tip penting ketika menjaga mereka

Baca juga: Sebaknya lihat erat kasih sayang, hari kepulangan datuk kejar hingga simpang, cucu menangis enggan berpisah

“Malang sungguh bagi ibu-bapa yang tidak menyedari bahawa anak-anak mereka telah dewasa. Tetapi lebih malang lagi bagi anak-anak yang terlupa bahawa ibu-bapa mereka telah semakin tua.

“Saya ada lima adik, saya anak kedua. Kakak sudah meninggal dunia. Apabila ramai adik beradik maka wajib ada sistem peraturan yang tidak membebankan antara satu sama lain. Saya cipta satu sistem giliran untuk urusan mak ayah kami.

“Apabila ayah dan emak memerlukan bantuan, jika empunya giliran tidak boleh melakukannya makan beliau wajib membayar ‘gaji’ kepada ahli yang sanggup ambil gilirannya,” titipnya.

Katanya, penjagaan ibu bapa adalah tanggungjawab bersama. Sistem giliran diwujudkan agar masing-masing memikul tanggungjawab tanpa culas.

Baca juga: Pasangan warga emas baru kenal 10 hari, terus berkahwin. Pindah ke rumah isteri bawa motor saja

Baca juga: Misteri mayat warga emas dalam peti beku lebih 10 tahun, polis masih kesan saksi kejadian

“Sesiapa sahaja boleh memberi sejuta alasan untuk mengelak. Sibuk bekerja, anak tiada orang jaga, kereta belum servis, belum dapat gaji. Bermacam-macam alasan, sedangkan mereka berdua itulah satu-satunya ibu bapa kita.

“Emak ayah adalah tanggungjawab bersama untuk dijaga kebajikannya. Mereka ladang pahala buat anak-anak selagi mereka masih hidup.

“Apabila tidak membuat sistem giliran begini, yang bujanglah selalu diambil kesempatan.PERLU ambil cuti sedangkan beliau juga ada komitmen hutang bulanan, tidak adil untuknya,” titip Arni.

Dalam pada itu wanita berkenaan menjelaskan penggiliran yang dibuat bukan disebabkan terlalu berkira perihal urusan emak ayah tetapi bagi mengelakkan pergaduhan adik beradik atas sebab ketidakadilan.

Iklan

“Siapa nak pahala lebih silakan buat. Tapi nak ‘lari’ daripada tanggungjawab! Bila ada sistem giliran begini, tidak keluar ayat – ” Asyik aku sahaja kena cuti bila ada hal emak ayah,” katanya.

Baca juga: Si Tanggang moden biar ibu kebuluran nak bolot harta

Baca juga: Menantu kurang cantik, ibu mentua suruh batalkan perkahwinan

Warga maya rata-rata bersetuju dan menyokong cara yang dilakukan wanita itu.

-“Saya pengurus jenazah , banyak kes yang emk atau ayah meninggal dalam rumah bersendirian. Ada yang sudah meninggal berhari-hari dalam rumah. Ada adik beradik ramai, tolonglah jaga bergilir-gilir . Ingat, mati itu tidak kira waktu, tapi waktu yang ada tu kita perlu hargai sampai hujung nyawa .”

Iklan

-“Mak ayah dulu pun selalu ambil cuti bekerja sementara nak besarkan kita. Ada yang sampai sanggup berhenti kerja semata-mata hendak beri sepenuh perhatian supaya anak membesar sihat dan gembira.”

Sumber: Arni Suhaila Rahmat

Baca juga: “Pakcik dah maafkan”- Warga emas lapang dada, maafkan influencer

Baca juga: 54 tahun berumah tangga, wanita 70 tahun akhirnya timang anak pertama

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah yang menginspirasikan