GANGGUAN untuk membuang air besar atau dipanggil sembelit bukanlah dikategorikan sebagai satu penyakit.

Boleh dikatakan sebilangan besar individu antara kita pernah mengalami situasi sebegini.

Memetik perkongsian myhealth.gov.my, gejala sembelit berlaku apabila kesukaran untuk membuang najis setelah beberapa hari.

Keadaan perut kembung, kejang, kurang selera makan dan gigi mengetap.

TIDAK dinafikan idea kreatif sering timbul sewaktu berada di dalam tandas, tetapi sembelit bukan satu alasan yang terbaik.

Secara sains, makanan yang bergerak menerusi usus besar atau kolon akan menyerap air daripada makanan sekali gus membentuk najis.

Sembelit berlaku apabila kolon menyerap terlalu banyak air hingga otot kolon mengecut secara perlahan menyebabkan najis mengeras dan kering.

Situasi itu berlaku antaranya disebabkan oleh kurang serat dalam diet, susu, kekurangan air, gangguan usus atau penggunaan ubat.

Namun, berikut ada penyelesaian bagi membantu mengelakkan perkara tersebut berlaku:

1. Air putih

Kurang minum air putih boleh mengakibatkan usus menjadi kering. Oleh itu, kita disarankan untuk sekurang-kurangnya minum lapan gelas air putih sehari.

Lakukan secara sedikit demi sedikit, tetapi kerap. Air melicinkan usus dan merangsang otot untuk berfungsi dengan baik.

2. Bersenam

Melakukan aktiviti fizikal sekurang-kurangnya tiga kali seminggu selama 30 minit atau lebih dapat merangsang otot usus untuk berfungsi dengan lebih baik.

Senaman juga mampu membuatkan dapat mengurangkan jumlah masa yang diperlukan untuk makanan dihadam melalui usus dan ini akan membuat najis menjadi tidak terlalu keras.

Iklan

3. Makanan serat

Makanan yang mempunyai banyak serat antaranya seperti bijirin termasuk roti, buah-buahan dan sayur-sayuran. Sebaiknya tambahkan hidangan hijau dalam menu setiap hari bagi mengelakkan perkara ini berlaku.

4. Probiotik

Pengambilan ubat tambahan yang mengandungi probiotik antara salah satu kaedah untuk mengelak daripada berlakunya sembelit. Probiotik dipercayai dapat membantu menyeimbangkan kandungan bakteria dalam usus agar seimbang.

5. Tekanan

Iklan

Tekanan turut dikaitkan menjadi punca kepada berlakunya sembelit. Oleh itu cuba kawal tekanan dan pastikan jadual pengambilan makanan tidak terganggu.

Usus juga dapat dipengaruhi oleh tekanan dan apabila seseorang yang mengalami tekanan sering cenderung kurang mengamalkan diet seimbang atau melakukan aktiviti fizikal.

 

Jangan lupa follow SinarPlus di Instagram