BERJALAN kaki merupakan satu aktiviti olahraga yang bukan sahaja mampu membakar kalori, tetapi turut memberikan banyak manfaat lain.

Pemakaian kasut yang selesa juga memainkan peranan agar mampu berjalan lebih lama dan tidak menyakitkan kaki.

Sebaiknya luangkan masa sekitar 30 minit atau 1 jam sekurangnya-kurangnya pada setiap minggu bagi mengekalkan stamina tubuh.

AKTIVITI berjalan kaki akan menjadi lebih menarik jika dikalukan bersama ahli keluarga dan teman dekat agar tidak bosan sekali gus mengelakkan kejadian buruk berlaku.

Bukan sahaja baik untuk kesihatan tubuh badan, malah terdapat juga kebaikan lain yang mungkin ramai tidak sedar.

Justeru, berikut penjelasan lima kebaikan berjalan kaki:

1. Panjang hayat usia

Berdasarkan satu kajian, dianggarkan seseorang yang menghabiskan masa sekitar 10 hingga 59 minit berjalan cepat setiap minggu dapat mengurangkan 18 peratus risiko kematian akibat masalah kesihatan.

Sementara itu, bagi mereka yang menghabiskan masa sekitar 150 minit berjalan cepat pula memiliki 31 peratus kadar kematian lebih rendah.

Berjalan laju ini juga menjadi salah satu punca masyarakat di negara luar seperti Jepun memiliki jangka hayat yang panjang.

2. Mood ceria

Mungkin ada yang mempersoalkan;”Apa menariknya berjalan kaki? Sudahlah penat, berpeluh lagi.”

Bagaimanapun, sedarkah sebenarnya berjalan kaki juga mampu membaiki mood seseorang terutamanya saat galau fikirannya.

Habiskan masa sekurang-kurangnya 10 minit di taman atau persekitaran yang dihiasi dengan pepohon hijau dapat memberi rangsangan positif kepada emosi.

3. Daya pemikiran

Bukan sahaja baik untuk kesihatan tubuh badan, malah berjalan kaki atau berjalan cepat juga mampu meningkatkan daya pemikiran.

Iklan

Memetik suara.com, satu kajian mendapati individu yang berjalan sekitar 1 jam sebanyak tiga kali seminggu mampu merangsang otak untuk berfikir lebih efisyen dan kreatif.

Sementara itu, kanak-kanak yang menghabiskan masa 20 minit berjalan di atas treadmill dapat meningkatkan tahap pemikiran mereka sekali gus meningkatkan aliran darah ke otak dengan baik.

4. Lancarkan pencernaan

Menjadikan rutin berjalan kaki pada waktu pagi dikatakan mampu memudahkan proses pencernaan. Hal ini kerana otot perut banyak digunakan sewaktu berjalan kaki.

5. Waktu tidur

Iklan

Apa sahaja perkara dilakukan secara teratur akan menunjukkan hasil yang baik. Bak kata pepatah, sikit-sikit, lama-lama jadi bukit.

Begitu juga sekiranya amalan berjalan kaki jika dilakukan secara sistematik dan teratur.

Selepas melakukan aktiviti olahraga atau berjalan kaki, kadar hormon melatonin akan meningkat. Ini membuatkan mereka tidur lebih nyenyak pada waktu malam.

 

Jangan lupa follow SinarPlus di Instagram