Lebih 1,200 share, resipi simple mi kicap power, mudah & menyelerakan

MI kicap lazimnya menjadi menu tradisional kaum Cina namun popularitinya kini sudah meniti di bibir pelbagai lapisan masyarakat majmuk di Malaysia.

Kepada ibu-ibu yang buntu akan idea menyediakan sajian keluarga pada cuti sekolah ini, boleh cuba hidangkan mi kicap ni. Nampak saja simple, tapi ia penuh perisa dan merupakan lengkap.

Baca juga:

Setiap sajian ada protein daripada ayam dan serat daripada sayur-syuran.

Resipi yang dikongsikan Qasih Jue Aisya ini berbaloi dicuba. Tidak menggunakan mi wantan, Qasih menggunakan mi kering sebagai bahan utamanya.

Berikut adalah bahan-bahan dan cara penyediaan:

MI KICAP HOMEMADE

Mi kering (secukupnya) [BELI DI SINI]
2 keping dada ayam
1 pek bebola ikan [BELI DI SINI]
2 sudu besar tepung jagung [BELI DI SINI]
1 labu bawang putih (cincang) [BELI DI SINI]
Segenggam cili padi (merah dan hijau)
Sejambak daun sup (hiris)
Sejambak bak choy
Sos makanan laut / tiram [BELI DI SINI]
Minyak bijan [BELI DI SINI]
Kicap pekat [BELI DI SINI]
Garam (secukup rasa) [BELI DI SINI]
Gula perang (secukup rasa)[BELI DI SINI]

Langkah penyediaan
1-Perap ayam dengan lada sulah, kicap pekat, kicap manis dan garam selama 15 minit.

2-Untuk menyediakan kuah kicap, panaskan minyak masak dan campurkan sedikit minyak bijan untuk membangkitkan lagi aroma.

3-Tumis bawang putih sampai bertukar keperangan. Kemudian masukkan air.

4-Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tiram, gula perang sedikit dan garam. Seimbangkan rasa mengikut selera masing-masing.

5-Bancuh tepung jagung dengan air dan tuangkan ke dalam kuah tadi. Biarkan mendidih seketika.

6-Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam yang diperap tadi. Gunakan api sederhana.

7-Sup pula, anda tumis bawang putih. Masukkan air dan bebola ikan.

Iklan

8- Perasakan dengan garam dan sedikit serbuk perasa (jika perlu). Taburkan dengan hirisan daun bawang.

9-Panaskan air di dalam periuk dan celur mi diikuti bak choy yang telah dipotong pangkalnya.

10-Angkat dan toskan.

11-Untuk mi, gaulkan ia dengan kuah kicap tadi. Kalau nak hitam lagi tambah sedikit kicap pekat.

Iklan

12-Potong kecil cili dan masukkan ke dalam semangkuk kecil kuah kicap. Boleh dijadikan sumber pedas yang melazatkan!

13-Hidangkan mi kicap dengan dengan semua bahan. Sedia untuk dinikmati!

Baca juga:

Baca juga:

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.