KETIKA sedang memandu, adakalanya jalan tiba-tiba sahaja sesak. Walhal, tiada kemalangan atau kerja-kerja pembinaan dilakukan di jalan raya berkenaan apabila diteliti pada Google Maps atau aplikasi navigasi seperti Waze.

Setelah mendekati kawasan sesak berkenaan, baharulah diketahui bahawa rupa-rupanya ada dahan besar atau kotak di atas jalan. Ia sekali gus menghalang laluan kenderaan jika tidak dialihkan.

Kadangkala ada juga terdetik dalam hati untuk mengalihkan dahan atau halangan tersebut, namun terselit rasa takut.

Apa tidaknya, itukan jalan raya yang sudah tentunya ada banyak kenderaan yang melaluinya. Andai tersilap langkah, keselamatan diri dan nyawa jadi taruhannya.

Bagaimanapun, dalam sebuah video yang tular di media sosial baru-baru ini, tindakan seorang anak muda mengalihkan kotak yang dipercayai terjatuh di jalan raya sehingga menghalang laluan kenderaan di lorong tengah wajar dipuji.

Ini kerana tidak ramai orang yang sanggup berbuat demikian kerana faktor keselamatan.

Dalam video berkenaan, pemuda berkenaan yang pada mulanya seorang diri melakukan kerja-kerja mengalihkan kotak dan serpihan kaca di jalan raya itu turut dibantu oleh orang ramai yang menyaksikan usaha kerasnya.

Video berkenaan ternyata menyentuh hati warganet yang menontonnya.

(Video berkaitan: Moga Beroleh Kebaikan Yang Berpanjangan, Syabas Anak Muda)

Malah, pendakwah Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani turut mengucapkan syabas kepada sekumpulan anak muda berkenaan. Ini kerana usaha mereka membantu mengalihkan ‘halangan’ berkenaan supaya tidak membahayakan pengguna jalan raya.

Ujar pendakwah itu lagi, perbuatan mulia itu mengingatkan beliau kepada sebuah hadis tentang ganjaran syurga buat seorang hamba ALLAH kerana amalnya yang membuang dahan pokok di jalanan.

Iklan

Daripada Abu Hurairah RA bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda: “Aku telah melihat seseorang yang bersenang-senang di dalam syurga kerana dia telah membuang kayu yang berjuntai di jalan dan kayu tersebut mengganggu orang yang lalu.” (Riwayat Muslim)

Jelas Ustaz Ahmad Dusuki, walaupun perbuatan itu kelihatan kecil, tetapi mempunyai kebaikan yang besar di akhirat kelak.

“Hanya kerana membuang ranting atau dahan kayu di jalanan yang boleh menyusahkan, menyukarkan dan membahayakan orang lain.

“Sikap tidak mementingkan diri sendiri dan (berlaku) ihsan kepada orang lain jelas dipamerkan daripada perbuatan ini. Maka, tidak hairanlah atas sikap ihsan terhadap sesama manusia itu menghasilkan anugerah yang tidak ternilai di akhirat kelak,” jelas beliau di Instagram miliknya baru-baru ini.

Dalam pada itu, agamawan itu turut merakamkan ucapan syabas dan tahniah kepada anak muda yang mengalihkan halangan di jalan raya tadi.

“Saya secara peribadi merakamkan setinggi-tinggi tahniah buat anak-anak muda yang sanggup membahayakan diri sendiri sebagaimana terakam di dalam video tersebut.

“Semoga kebajikan yang dibuat itu mempunyai nilai di sisi ALLAH, bahkan menjadi satu inspirasi buat umat Islam di Malaysia untuk sama-sama melakukan kebaikan tanpa memikirkan kepentingan peribadi semata-mata.

“Pun begitu, nasihat saya untuk kalian agar lebihkan berhati-hati dalam melakukan sesuatu perkara. Syabas dan tahniah,” ucap beliau sekali lagi.

Iklan

Subhanallah, tidak sangka begitu besar sekali ganjaran bagi orang yang melakukan kebajikan walaupun sekadar membuang dahan pokok yang menghalang laluan di jalanan.

Semoga kita boleh kekal istiqamah melakukan kebaikan walaupun hanya sekecil amal. Semoga segala amal yang dibuat diterima oleh-NYA dan menjadikan asbab untuk kita mudah ke syurga-NYA kelak.

Sumber: Instagram ustazahmaddusuki & https://www.facebook.com/ainshaz.wan