TIDAK lama dulu kita dikejutkan dengan lelaki menyamar sebagai pegawai perubatan di pusat pemberian vaksin, kali ini wanita pula bertindak menjadi doktor pelatih di Australia.

Ia membabitkan seorang bekas pelajar perubatan berusia 27 tahun yang dikatakan mempertaruhkan nyawa pesakit sebuah hospital di Sydney apabila melakukan latihan praktikal selama tujuh bulan secara haram.

Baca juga: Kontraktor Salah Sambung Paip, 28 Tahun Kakitangan Hospital Tak Sedar Guna Air Kotor Dari Tandas

Daily Mail melaporkan wanita berkenaan melakukan praktikal tanpa berdaftar dengan Pihak Berkuasa Peraturan Pengamal Kesihatan Australia (APHRA) dari 8 Januari hingga 9 Ogos 2021 di Hospital Bankstown-Lidcombe, New South Wales.

Difahamkan wanita itu yang dikenali sebagai Lee gagal dalam enam disiplin teras pada tahun terakhirnya dalam pengajian perubatan di Universiti New South Wales (UNSW).

Bagaimanapun, sebelum gagal dan diberhentikan daripada menamatkan pengajian ijazah perubatannya pada Oktober 2020, Lee telah memohon untuk menjalani latihan praktikal pada Jun 2020.

Pada Januari 2021, dia ditawarkan latihan di Hospital Bankstown-Lidcombe. Lee bagaimanapun gagal mengisytiharkan dia tidak layak atau berdaftar pada 18 Januari 2021.

Di mahkamah, Majistret Glenn Bartley menolak alasan Lee bahawa dia “keliru” apabila dia ditawarkan latihan dan berkata pelajar itu berbohong “hari demi hari, syif demi syif”.

“Jika dia benar-benar keliru, dia akan mendapat nasihat,” kata Bartley.

Baca juga: Kisah ‘rider’ wanita bawa anak OKU penglihatan hantar makanan jentik hati warganet

Bartley menambah bahawa wanita itu sengaja mengelirukan hospital dan terus bekerja dengan tidak jujur seperti membiarkan nombor pendaftarannya kosong pada pelbagai borang penilaian.

Pada bulan Februari, dia dilihat berprestasi rendah dan diletakkan di bawah pengawasan dan bimbingan yang lebih, dan menyelesaikan 126 syif ‘mempertaruhkan nyawa pesakit dan kakitangan.

Selepas statusnya diketahui pada 9 Ogos, dia mula-mula mengisytiharkan dia ‘menunggu dokumentasi’ daripada pihak universiti.

Peguam bela Lee, Razia berkata anak guamnya didapati kurang berprestasi menjelang Februari dan diletakkan di bawah pengawasan dan bimbingan tambahan.

Pengawasan tambahan bermakna Lee tidak membuat keputusan mengenai rawatan pesakit dan tidak berurusan dengan mereka secara eksklusif.

Peguam itu juga mempersoalkan bagaimana kesilapan itu tidak dapat diambil lebih awal oleh kakitangan hospital.

Majistret membalas bahawa hospital itu sudah terlalu sibuk dengan pandemik Covid-19 dan tidak boleh dipersalahkan.

 

Iklan

Baca juga: Lelaki jalani pembedahan cantum kemaluan digigit ular tedung paling berbisa

“Di hospital awam, risiko tidak diawasi dari minit ke minit, satu kesilapan boleh membawa kepada kes kematian yang paling teruk,” kata Bartley.

Dalam pembelaannya, Lee mengemukakan kepada mahkamah bahawa dia berada di bawah tekanan kewangan dan sosial yang melampau, yang membawa kepada keadaan

Lee memberitahu 9News bahawa terdapat banyak faktor yang menyebabkan perkara itu.

“Ia agak cuai pada mulanya dan juga sedikit tekanan sosial.

Iklan

“Saya menghampiri usia 30 tahun dan saya rasa seperti terdapat sedikit tekanan sosial daripada masyarakat,” kata Lee.

Semasa temu bual, dia memohon maaf kepada semua pesakit yang dia bantu merawat, terutamanya jika apa-apa berlaku kepada mereka akibat tindakannya.

Gambar hiasan.

Dia menambah bahawa keluarganya telah membelanjakan lebih AUD300,000 (RM900,000) untuknya melanjutkan pelajaran di dalam bidang perubatan.

Walaupun majistret berkata dia masih tidak berpuas hati dengan beberapa alasannya.

Lee didenda sebanyak AUD10,000 (RM 29,743.59)dan diarahkan membayar kos guaman APHRA sebanyak AUD3,400 (RM10,200) serta menjalani rawatan kesihatan mental di bawah ICO.

Jangan lupa follow Sinarplus di Instagram! 

Sumber: Daily Mail