BEBERAPA hari lalu kecoh di laman sosial yang tentang sikap ‘hidung tinggi’ kluster mereka dari luar negara yang baharu pulang ke Malaysia.

Keengganan mereka yang disifatkan sebagai kluster kayangan melalui proses pemeriksaan kesihatan berkaitan Covid-19 hingga mengundang kecaman ramai pihak. Ramai yang menyifatkan golongan terbabit sebagai ‘bodoh sombong’.

Hinggakan petugas barisan hadapan juga meluahkan perasaan terbuku terhadap sikap berkenaan yang sepatutnya tidak berlaku.

Hakikatnya golongan manakah yang dikategorikan sebagai mereka yang sombong?

Sedangkan fitrah manusia sepatutnya tiada siapa yang suka bergelar orang sombong kerana ia adalah kualiti diri yang tidak digemari.

Namun begitu, sesetengah orang mungkin sombong dan tidak menyedarinya.

Memetik perkongsian laman inpirasi antarabangsa lifehack.org, berikut adalah antara tanda-tanda seseorang bersikap sombong yang menimbulkan rasa tidak senang orang lain:

1. Sentiasa melengahkan waktu

Tiada masalah untuk muncul lewat di sesuatu lokasi dijanjikan atau tidak dapat menepati waktu untuk sesuatu urusan buat sekali-sekala. Ini mungkin kebiasaan buruk seseorang.

Bagaimanapun, apabila sengaja dilakukan, ini mungkin menjadi tanda bahawa anda sombong kerana seolah-olah merasa masa anda lebih berharga daripada orang lain.

2. Banyak mengganggu orang lain

Apabila anda banyak mengganggu orang lain, ia menunjukkan bahawa anda mempunyai sesuatu yang lebih penting untuk dibicarakan daripada apa yang dikatakan orang lain.

Itu bermakna anda tidak menghargai pendapat orang lain. Ini juga antara tanda-tanda keangkuhan.

3. Percaya anda lebih baik daripada yang lain

Sama ada dari segi penampilan, kepintaran atau dalam status, anda percaya anda lebih baik daripada yang lain.

Sedangkan sifat itu bermakna anda menunjukkan tanda keangkuhan.

4. Tidak menerima kenyataan bersalah

Anda tidak boleh menerima bahawa anda salah sama sekali. Anda pergi ke peringkat melampau untuk memberikan penjelasan mengenai hak anda.

Seolah-olah orang lain pula semua salah. Jangan tak tahu, itu juga sifat sombong.

5. Anda fikir status anda lebih penting daripada sumbangan yang anda buat

Apabila anda ingin mengambil kerja atau tugas, anda memberi tumpuan kepada tajuk atau status yang dilampirkan.

Anda lebih berminat dengan bagaimana pekerjaan itu akan membuat anda berasa diri itu ‘ada kelebihan’ dengan komitmen yang diberikan.

6. Apabila ditanya, “bolehkah anda melakukannya?” anda sentiasa berkata “ya”

Anda tidak mahu dipandang rendah. Anda berasa seperti sentiasa mampu dan bila-bila masa boleh melakukan sesuatu perkara tanpa cacat cela.

7. Orang sentiasa memberitahu anda supaya memberi mereka peluang untuk membuktikan kebolehan mereka

Anda seolah-olah mempersoalkan keupayaan semua orang untuk menyelesaikan tugas.

Anda percaya anda adalah satu-satunya yang boleh menyelesaikan sesuatu itu. Oleh itu, orang menawarkan atau meminta anda untuk bertolak ansur, tetapi anda menyekat mereka.

8. Anda membenci yang lemah

Anda tidak boleh bertolak ansur dengan orang yang memperlihatkan tanda-tanda mereka lemah. Sekiranya seseorang berhenti daripada menerima tanggungjawab dan mengambil alih keadaan, anda akan marah dan menghina orang tersebut.

9. Anda mempunyai masa yang sukar mencerminkan diri

Anda merasa sukar untuk merenung cermin dan melihat diri anda untuk memerhatikan siapa anda sebenarnya.

Anda mempunyai masa yang sukar untuk melihat semula kegagalan dan kelemahan anda.

10. Anda suka dibincangkan

Anda suka perbincangan mengenai diri dalam kalangan mulut orang sekitar. Anda mahu perhatian semua orang berada pada anda. Dan jika ia mengenai subjek umum, anda mahu semua orang bersetuju dengan pendapat anda.

11. Anda menganggap orang yang anda tidak suka sebagai musuh atau ancaman

Fikirkan orang yang anda tidak suka. Adakah anda menganggapnya sebagai ancaman kepada dunia anda yang sempurna?

Adakah darah anda mula mendidih apabila anda mendengar nama mereka atau sebab-sebab tertentu untuk membuktikan bahawa orang tersebut lebih bodoh daripada anda?

Awas jika itu yang anda fikirkan!

12. Anda tidak boleh bersama orang yang tidak seperti anda

Anda mahu semua orang menjadi seperti anda. Anda merasa sukar untuk bercakap positif tentang sesiapa yang tidak memenuhi standard anda.

13. Anda mempunyai masalah membina hubungan

Banyak orang di sekeliling sukar bersama anda. Kemungkinan besar hanya memperlihatkan kualiti keangkuhanyang negatif untuk mengubah orang.

Orang yang sombong mempunyai cara untuk mengorbankan hubungan mereka dengan rakan-rakan dan orang lain demi kejayaan atau kepuasan diri.

14. Anda melindungi kelemahan di sebalik ‘plastik’ keunggulan

Anda tidak mahu kelemahan diri terdedah atau diketahui orang. Oleh itu, sentiasa tidak mahu dikalahkan untuk melindungi kelemahan diri.

Adakah anda salah seorang daripada mereka yang mempunyai sikap di atas. Kalau ada berubah dan bertaubatlah!