NEGARA jiran, Indonesia mengambil inisiatif mencontohi negara maju dengan menggunakan nombor plat kenderaan lengkap dengan cip Radio Frequency Identification (RFID).

Pengarah Pendaftaran dan Pengenalan Kor Trafik Polis Indonesia, Brigedier Jeneral Yusri Yunus berkata penggunaan RFID pada nombor plat kenderaan di beberapa negara maju bukanlah perkara baharu.

Beliau turut menjelaskan cip RFID mempunyai banyak kegunaan dan manfaat kepada masyarakat.

Baca juga: Terpaksa undur, RFID tak dapat ‘detect’ pada hari pertama, warga maya luah kesesakan lalu lintas

“Memang cip itu akan wujud, apalagi sekarang revolusi 4.0 telah berlaku. Cip ini banyak kegunaannya,” kata Brigedier Jeneral Yusri Polis dipetik Antaranews.com.

Cip berkenaan mengandungi data kenderaan peribadi. Selain memudahkan pembayaran tol, ia juga membolehkan proses pembayaran tempat letak kereta secara elektronik.

Bahkan, data peribadi berkenaan boleh diintegrasikan dalam mengesan bukti kesalahan trafik di jalan raya.

Baca juga: RFID bermasalah, pengguna boleh dapatkan gantian pelekat percuma daripada PLUS

Iklan

Pada masa sama, Indonesia juga bakal mengubah latar belakang nombor plat daripada berwarna hitam menjadi putih bermula bulan Mac ini.

Ia adalah bagi menyokong penggunaan Pengecaman Plat Nombor Automatik (ANPR) dalam sistem tiket Penguatkuasaan Undang-undang Trafik Elektronik (ETLE).

Jelasnya, ANPR lebih sesuai dikuatkuasakan tanpa sebarang masalah dengan penggunaan latar belakang nombor plat berwarna putih dan huruf serta nombor standard.

Iklan

Baca juga: Touch n Go, SmartTAG bakal mansuh. Ini cara mudah pasang, aktifkan RFID pada kenderaaan

Jangan lupa follow Sinarplus di Instagram! 

Sumber: Gowapos

Foto: Antaranews