“Ramai benci saya”, Brad Pitt alami penyakit sukar kenal orang, prosopagnosia

brad pitt (4)
brad pitt (4)
A
A
A

RAMAI didakwa membenci dan tersinggung kerana keadaan yang dialaminya. Aktor popular, Brad Pitt disyaki mengalami sejenis penyakit dikenali sebagai ‘buta muka’ yang menyukarkan dia mengecam orang lain.

Malah penyakit yang tidak didiagnosis itu dikatakan sebagai punca dia menyendiri dan kelihatan seperti mementingkan diri sendiri.

Aktor yang pernah memenangi Oscar itu memberitahu GQ dia mungkin mengalami prosopagnosia atau ‘buta muka’.

Baca juga: Brad Pitt bimbang anak-anak berpotensi dijangkiti Covid-19 kerana Angelina Jolie

Brad Pitt semasa awal kemunculannya pada tahun 1987.

Baca juga: Nikmati rasa kopi sebenar dengan pilihan Brad Pitt dari De’Longhi

National Institutes of Health mentakrifkan prosopagnosia sebagai gangguan neurologi yang menyebabkan ketidakupayaan untuk mengenali wajah.

Pitt, 58, berkata dia mahu mengingati wajah orang ramai namun kecewa apabila dia tidak mampu berbuat demikian.

"Tiada siapa percaya saya!" katanya.

Bergantung pada tahap yang dialami, pesakit prosopagnosia mungkin mengalami kesukaran untuk mengenali wajah seseorang individu kerana pada pandangan mereka semuanya sama. Malah dalam keadaan tertentu, pesakit tidak dapat mengenal wajah sendiri!

Baca juga: Bruce Willis bersara akibat aphasia, berikut fakta penyakit dihadapinya

Kira-kira 2 peratus manusia di dunia mengalami prosopagnosia. Prosopagnosia tidak berkaitan dengan masalah hilang ingatan, gangguan penglihatan, atau ketidakupayaan pembelajaran.

Ia bagaimanapun boleh terjadi disebabkan oleh strok, kecederaan otak atau kecacatan sejak lahir (genetik).

Insider melaporkan bekas suami aktres Angelia Jolie dan Jennifer Aniston itu pernah membuat spekulasi mengenai prosopagnosia.

Baca juga: Hanya 14 di dunia, bayi senyum kekal ‘rare’ jadi TikToker

Dalam temu bual 2013 dengan Esquire, dia mengaku telah menyinggung hati ramai individu berpunca daripada kesukarannya mengingati wajah orang yang ditemui.

Kerjaya Pitt bersih dan bebas daripada ‘drama’ sehingga terpalit kontroversi ekoran perpisahannya dengan Angelina Jolie. Berikutan perpisahannya, Pitt berkata dia mengalami kebergantungan kepada alkohol dan semakin pulih.

Pitt pernah memberitahu Esquire pada tahun 2013 bahawa dia merancang untuk menjalani ujian prosopagnosia.

Baca juga: Sindrom Treacher Collins jarang berlaku, ini fakta penting yang perlu ambil tahu

 

"Ramai orang membenci saya kerana mereka fikir saya tidak menghormati mereka. Wajah adalah misteri bagi saya.. Saya tidak dapat memahami muka-muka manusia . Saya akan mengujinya," kata Pitt pada tahun 2013.

National Institutes of Health menyenaraikan gajala prosopagnosia boleh melumpuhkan sosial seseorang seperti berikut;

-Individu yang mengalami masalah itu sering mengalami kesukaran untuk mengenali ahli keluarga dan teman rapat walaupun sering bertemu.

-Mereka sering menggunakan cara lain untuk mengenal pasti seseorang seperti melalui suara, pakaian atau sifat fizikal yang unik. 

-Kanak-kanak yang mengalami prosopagnosia kongenital sukar mengenali wajah sejak kecil.

Rawatan prosopagnosia disediakan kepada pesakit yang mengalami strok atau trauma otak. Mereka dilatih menggunakan petunjuk lain untuk mengenal pasti individu.

 

Baca juga: Sindrom Hunter: Penyakit genetik, sinonim dengan lelaki

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk cerita-cerita yang ohsem dan menghiburkan

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca